Το ΝΑΤΟ κατηγορεί την Ρωσία ότι ρίχνει «λάδι στη φωτιά»

Το ΝΑΤΟ κατηγορεί την Ρωσία ότι ρίχνει «λάδι στη φωτιά»

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ποροσένκο ενημέρωσε τον Βρετανό πρωθυπουργό ότι καταστράφηκε μέρος ρωσικής οχηματοπομπής με τεθωρακισμένα.

Το ΝΑΤΟ κατηγόρησε σήμερα το Κρεμλίνο ότι κλιμακώνει την κρίση στην Ουκρανία μετά τις πληροφορίες ότι μια μικρή μονάδα Ρωσικών τεθωρακισμένων οχημάτων διέσχισε κατά τη διάρκεια της νύχτας τα σύνορα και πέρασε σε μια περιοχή στην Ουκρανία όπου οι φιλορώσοι αντάρτες πολεμούν με τις ουκρανικές δυνάμεις.

«Εάν επιβεβαιωθεί, υπάρχουν περισσότερες αποδείξεις ότι η Ρωσία κάνει ακριβώς το αντίθετο από αυτά που λέει. Η Ρωσία κλιμακώνει την κρίση, ακόμα και αν καλεί σε αποκλιμάκωση» δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου του Βορειοατλαντικού Συμφώνου Οάνα Λουνγκέσκου.

Νωρίτερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν δήλωσε σήμερα ότι μια «ρωσική έφοδος» πραγματοποιήθηκε στην Ουκρανία κατά η διάρκεια της νύχτας χωρίς να την χαρακτηρίσει «εισβολή».

«Χθες το βράδυ είδαμε μια ρωσική έφοδο, πέρασαν τα ουκρανικά σύνορα» είπε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό άμυνας της Δανίας. «Απλά επιβεβαιώνει το γεγονός ότι βλέπουμε μια συνεχή ροή όπλων και μαχητών από τη Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία και αποτελεί μια ξεκάθαρη επίδειξη της συνεχίζομενης ρωσικής εμπλοκής στην αποσταθεροποίηση της ανατολικής Ουκρανίας».

Διαβάστε ακόμη: Εντείνεται η ανησυχία Δυτικών και Ουκρανών για τις κινήσεις της Μόσχας

Στο μεταξύ ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο ισχυρίζεται ότι το ουκρανικό πυροβολικό κατέστρεψε ένα «σημαντικό» τμήμα της τεθωρακισμένης οχηματοπομπής που εισήλθε στο έδαφος της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Αυτό ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος στον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, όπως ανέφερε ο ιστότοπος της προεδρίας.

Ένας εκπρόσωπος της «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» που διεξάγει το Κίεβο, ο Αντρίι Λισένκο, είχε δηλώσει νωρίτερα πως οι ουκρανικές δυνάμεις παρακολουθούσαν τη ρωσική οχηματοπομπή από τη στιγμή που μπήκε στο ουκρανικό έδαφος.

«Έγιναν οι ενέργειες που χρειάζονταν και ένα μέρος του δεν υπάρχει πια», είπε ο Λισένκο στους δημοσιογράφους.

Εξάλλου το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κατηγόρησε σήμερα την Ουκρανία πως προσπαθεί να εμποδίσει την παράδοση βοήθειας που αποπειράται να κάνει μια ρωσική αποστολή στην ανατολική Ουκρανία, και κάλεσε να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στην περιοχή ώστε να μπορέσουν να γίνουν οι παραδόσεις.

«Εφιστούμε την προσοχή στην σφοδρή κλιμάκωση των στρατιωτικών ενεργειών των ουκρανικών δυνάμεων με τον προφανή στόχο να σταματήσει η πορεία, που έχει συμφωνηθεί με το Κίεβο, της ανθρωπιστικής οχηματοπομπής κατά μήκος των συνόρων Ρωσίας-Ουκρανίας», ανέφερε το ΥΠΕΞ της Ρωσίας σε μια ανακοίνωσή του.

Επίσης αναφέρει ότι ο ΥΠΕΞ της χώρας Σεργκέι Λαβρόφ συνεχίζει τις επαφές του με τον Ουκρανό ομόλογό του Πάβλο Κλίμκιν με στόχο να συμφωνηθεί η υλοποίηση της αποστολής διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι δυνάμεις του Κιέβου μάχονται με φιλορώσους αντάρτες.

Ο Λαβρόφ συνομίλησε σήμερα με τον Κλίμκιν και οι δύο άνδρες «συνέχισαν να συζητούν πρακτικά ζητήματα τα οποία σχετίζονται με την παροχή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη νοτιοανατολική Ουκρανία», ανέφερε η ρωσική διπλωματία.