Μεταλλάσσεται ο κορωνοϊός; Η νέα επιδημία Covid-19 της Κίνας προκαλεί ανησυχίες

Μεταλλάσσεται ο κορωνοϊός; Η νέα επιδημία Covid-19 της Κίνας προκαλεί ανησυχίες
Photo: pixabay.com
Κινέζοι γιατροί, σύμφωνα με το Bloomberg, βλέπουν τον κορωνοϊό να εκδηλώνεται διαφορετικά στα νέα κρούσματα που εντοπίστηκαν σε σχέση με τα πρώτα στην Γουχάν. Γιατί ανησυχούν.

Οι Κινέζοι γιατροί παρατηρούν ότι ο κορωνοϊός εκδηλώνεται διαφορετικά μεταξύ των ασθενών στις νέες περιπτώσεις στα βορειοανατολικά της χώρας σε σύγκριση με το αρχικό ξέσπασμα στη Γουχάν, υποδηλώνοντας ότι ο ιός μπορεί να αλλάζει με άγνωστους τρόπους και να περιπλέκει τις προσπάθειες για την εξάλειψή του.

Οι ασθενείς που βρέθηκαν στις βόρειες επαρχίες Jilin και Heilongjiang φαίνεται να είναι φορείς του ιού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να δώσουν αρνητικό αποτέλεσμα στην εξέταση, δήλωσε ο Qiu Haibo, ένας από τους κορυφαίους γιατρούς της Κίνας, στην κρατική τηλεόραση την Τρίτη.

Οι ασθενείς στα βορειοανατολικά της χώρας φαίνεται επίσης να νοσούν για περισσότερο από μία έως δύο εβδομάδες, που παρατηρήθηκε στη Γουχάν, μέχρι να αναπτύξουν συμπτώματα μετά τη μόλυνση. Αυτή η καθυστερημένη έναρξη καθιστά δυσκολότερο για τις αρχές να εντοπίσουν περιπτώσεις πριν εξαπλωθούν, δήλωσε ο Qiu, ο οποίος βρίσκεται τώρα στη βόρεια περιοχή της Κίνας και θεραπεύει ασθενείς.

Οι επιστήμονες εξακολουθούν να μην κατανοούν πλήρως εάν ο ιός αλλάζει σημαντικά και οι διαφορές που βλέπουν οι Κινέζοι γιατροί θα μπορούσαν να οφείλονται στο γεγονός ότι είναι σε θέση να παρατηρούν τους ασθενείς πιο διεξοδικά και από πιο νωρίς σε σχέση με τη Γουχάν. Όταν η επιδημία ξέσπασε για πρώτη φορά στην πόλη της Κεντρικής Κίνας, το τοπικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης ήταν τόσο καταπονημένο που αντιμετωπίζονταν μόνο οι πιο σοβαρές περιπτώσεις. Η επιδημία στις βορειοανατολικές επαρχίες της Κίνας είναι επίσης πολύ μικρότερη από το ξέσπασμα στη Χουμπέι, κατά το οποίο τελικά νόσησαν πάνω από 68.000 άνθρωποι.

Ωστόσο, τα ευρήματα δείχνουν ότι η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο εκδηλώνεται ο ιός θα εμποδίσει τις προσπάθειες των κυβερνήσεων να περιορίσουν τη διάδοσή του και να επανεκκινήσουν εκ νέου την οικονομική δραστηριότητα. Η Κίνα διαθέτει ένα από τα πιο ολοκληρωμένα συστήματα ανίχνευσης και εξέτασης ιών παγκοσμίως και εξακολουθεί να δυσκολεύεται να συγκρατήσει τη νέα επιδημία.

Ο Qiu είπε ότι οι γιατροί παρατήρησαν επίσης ότι οι ασθενείς στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας φαίνεται να έχουν βλάβη κυρίως στους πνεύμονές τους, ενώ οι ασθενείς στο Γουχάν υπέστησαν βλάβη πολλαπλών οργάνων σε καρδιά, νεφρά και έντερο.

Οι αξιωματούχοι πιστεύουν τώρα ότι η νέα επιδημία προήλθε από την επαφή με μολυσμένες αφίξεις από τη Ρωσία, η οποία έχει από τα περισσότερα κρούσματα στην Ευρώπη. Η γενετική αλληλουχία έδειξε μια αντιστοιχία μεταξύ των ασθενών στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας και των ρωσικών κρουσμάτων, δήλωσε ο Qiu.

Η Κίνα κινείται επιθετικά για να σταματήσει την εξάπλωση της νέας επιδημίας πριν από την ετήσια κομματική συγκέντρωση στο Πεκίνο που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει αυτήν την εβδομάδα. Καθώς χιλιάδες εκπρόσωποι του κόμματος εισέρχονται στην πρωτεύουσα για να υποστηρίξουν την ατζέντα της κυβέρνησης, η κεντρική ηγεσία της Κίνας είναι αποφασισμένη να προβάλει τη σταθερότητα και τον έλεγχο.

Οι βορειοανατολικές επαρχίες διέταξαν την επιστροφή μέτρων lockdown, την παύση των σιδηροδρομικών μεταφορών, το κλείσιμο σχολείων και τη σφράγιση κατοικιών, απογοητεύοντας τους κατοίκους που πίστευαν ότι τα χειρότερα είχαν τελειώσει.

Πηγή: Bloomberg