Νέες αιματηρές συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία

Νέες αιματηρές συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία

Αδιευκρίνιστος αριθμός νεκρών στη Μαριούπολη, την ώρα που ο Ρώσος πρόεδρος πραγματοποιεί ιστορική επίσκεψη στην Κριμαία.

Δύο ημέρες πριν από το άτυπο δημοψήφισμα των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις πριν από τις επίσημες εκλογές στη χώρα στις 25 Μαίου, νέες συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα στη Μαριούπολη της νοτιο-ανατολικής Ουκρανίας και, σύμφωνα με τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, υπάρχει αδιευκρίνιστος αριθμός νεκρών και τραυματιών.

Σύμφωνα με την ουκρανική ενημερωτική ιστοσελίδα Insider, οκτώ φιλορώσοι ακτιβιστές σκοτώθηκαν κατά την ανταλλαγή πυρών στη Μαριούπολη, όταν, όπως ανέφερε Ουκρανός βουλευτής, οι ουκρανικές δυνάμεις επιτέθηκαν στο αρχηγείο της αστυνομίας, σε μια προσπάθεια να εκδιώξουν τους φιλορώσους αυτονομιστές. Τραυματίας είναι και ένας δημοσιογράφος του ρωσικού τηλεοπτικού δικτύου Russia Today, που γλύτωσε καθώς φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο, με αποτέλεσμα να έχει τραυματιστεί ελαφρώς στο στομάχι.

Ένας φωτογράφος που βρίσκεται στην περιοχή δήλωσε ότι το αρχηγείο της αστυνομίας φλέγεται και ότι είδε δύο σορούς να κείτονται στον δρόμο μπροστά από το κτίριο. «Ένας εξ αυτών είναι σίγουρα αστυνομικός», επεσήμανε. Η αστυνομία της επαρχίας Ντονέτσκ ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι δεν μπορεί να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές. Σύμφωνα με ειδησεογραφικούς ιστότοπους της Ουκρανίας, οι οποίοι επικαλούνται ιατρικές πηγές, τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις συγκρούσεις που έχουν ξεσπάσει στη Μαριούπολη, ενώ ακόμη οκτώ έχουν τραυματιστεί.

Ο ιστότοπος 0629.com.ua μετέδωσε ότι πολλά τεθωρακισμένα του ουκρανικού στρατού κινούνται στους δρόμους της πόλης, ενώ οδοφράγματα έχουν δημιουργηθεί με φλεγόμενα λάστιχα και το κέντρο της πόλης είναι κλειστό για τα οχήματα.

Την ίδια ώρα, και παρά τις εκκλήσεις της Δύσης και δη της Γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ για το αντίθετο, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν προσγειώθηκε στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας, που πρόσφατα υπέγραψε συμφωνία ένωσης με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του Κρεμλίνου, ο Πούτιν επισκέπτεται την Κριμαία για να συμμετάσχει στους εορτασμούς για την επέτειο της σοβιετικής νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς η Σεβαστούπολη είναι η ιστορική βάση του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος παρέστη σήμερα το πρωί στην παραδοσιακή στρατιωτική παρέλαση που πραγματοποιήθηκε στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, μεταβαίνει για πρώτη φορά στην ουκρανική χερσόνησο, η προσάρτηση της οποίας από τη Ρωσία τον Μάρτιο δεν έχει γίνει αποδεκτή από τη Δύση.

«Όπως διαμορφώνεται η κατάσταση, μού φαίνεται ότι τα λόγια του προέδρου Πούτιν δεν είχαν μέχρι στιγμής πρακτική διάσταση», είπε, σχολιάζοντας τις εξελίξεις και το κάλεσμα του Ρώσου προέδρου Πούτιν για αναβολή του δημοψηφίσματος, ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τουσκ. 

Η Γαλλία καταδίκασε σήμερα την επιμονή των φιλορώσων αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας να πραγματοποιήσουν τα «παράνομα δημοψηφίσματα» και κάλεσε όλα τα μέρη σε «αυτοσυγκράτηση» και «διάλογο», ωστόσο περιφερειακοί Ουκρανοί αξιωματούχοι παραδέχονται πλέον ότι δεν μπορούν να εμποδίσουν τους φιλορώσους αυτονομιστές να πραγματοποιήσουν την Κυριακή τα δημοψηφίσματα αυτά.

Από το γραφείο του δημάρχου του Ντονέτσκ, της μεγαλύτερης πόλης της περιοχής, εκδόθηκε δήλωση στην οποία αναφέρεται πως δεν υπάρχουν αρκετοί αστυνομικοί διαθέσιμοι για να εμποδίσουν τη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων. Στη δήλωση προστίθεται πως, για χάρη της δημόσιας ασφάλειας, δεν θα γίνει προσπάθεια παρεμποδισμού των αυτονομιστών να στήσουν εκλογικά τμήματα σε χώρους όπως σχολεία.

Στο Παρίσι, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον ουκρανό πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ, δήλωσε πως «η Γαλλία καταδικάζει την απόφαση των αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας να πραγματοποιήσουν παράνομα δημοψηφίσματα παρά τις συγκλίνουσες εκκλήσεις να απόσχουν από τη διεξαγωγή τους. Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, συμφέρει όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και αίσθηση του διαλόγου».

Διαβάστε ακόμη: 

Δεν υποχωρούν οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην Ουκρανία

«Πίστη στην Μεγάλη Ρωσία» το σύνθημα του Πούτιν