Νέο deal 54 δισ. δολαρίων στον χώρο της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης

Νέο deal 54 δισ. δολαρίων στον χώρο της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης

Η Anthem ανακοίνωσε την οριστική συμφωνία απόκτησης των μετοχών της Cigna, δημιουργώντας έναν νέο ασφαλιστικό «γίγαντα» στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μια νέα συμφωνία δισεκατομμυρίων στον χώρο της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ανακοινώθηκε σήμερα με την αμερικανική Anthem Inc. (πρώην WellPoint) να αποκτά τις μετοχές της ανταγωνίστριάς της Cigna. Το ύψος της εξαγοράς υπολογίζεται στα 54,2 δισεκατομμύρια δολάρια, με την μορφή ρευστού και μετοχών.

Οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν την οριστική συμφωνία σε μια σειρά διαπραγματεύσεων που δημοσιοποιήθηκαν πριν από έναν μήνα.  Η απόκτηση των μετοχών της Cigna από την Anthem αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το δεύτερο μισό του 2016, με την προϋπόθεση πως θα εγκριθεί  από τις αρμόδιες αρχές της χώρας.

Από την συγχώνευση των δύο εταιρειών θα προκύψει ένας νέος ασφαλιστικός όμιλος που θα καλύπτει 53 εκατομμύρια μέλη. Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η νέα οντότητα θα έχει έσοδα περίπου 115 δισ. δολάρια.

Πρόκειται για την δεύτερη μεγάλη συγχώνευση στον χώρο των ασφαλίσεων υγείας στη χώρα που ανακοινώνεται μέσα στον Ιούλιο. Στις αρχές του μήνα ο ασφαλιστικός κολοσσός Aetna Inc. ανακοίνωσε την εξαγορά της  Humana Inc. έναντι ενός ποσού που έφτασε τα 37 δισεκατομμύρια δολάρια, δημιουργώντας έναν οργανισμό με 33 εκατομμύρια μέλη.

Μετά και από τη νέα συμφωνία, ο κλάδος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στις Ηνωμένες Πολιτείες περιλαμβάνει τρεις  εταιρείες-γίγαντες, τις Anthem, Aetna και UnitedHealth.

Για τους αναλυτές, ο λόγος αυτών των συγχωνεύσεων βρίσκεται στο περίφημο νόμο Affordable Care Act, γνωστότερο ως Obamacare, ο οποίος αύξησε τον αριθμό των Αμερικανών που έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Πέρα όμως από την αύξηση των υποψήφιων πελατών για τις εταιρείες του χώρου, ο νόμος επέφερε μεγαλύτερη πίεση στα κέρδη τους, εξαιτίας των περιορισμών που θέτει.

Τον νόμο αυτό έσπευσε να εκμεταλλευθεί η Anthem, μια εταιρεία που δραστηριοποιείται σε 26 πολιτείες των ΗΠΑ. Από την ψήφιση του νόμου το 2010 η εταιρεία έχει προχωρήσει σε μια σειρά εξαγωρών, ανάμεσά στις οποίες και αυτή της ασσφαλιστικής Amerigroup το 2012, έναντι 4,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων.  Τώρα, με τη νέα συμφωνία, θα μπορέσει να απλωθεί και εκτός των τειχών της χώρας, καθώς η Cigna είχε παρουσία σε 30 διαφορετικές χώρες.