Ο νέος «γίγαντας» στον κλάδο των τροφίμων

Ο νέος «γίγαντας» στον κλάδο των τροφίμων

Ο Γουόρεν Μπάφετ υμνεί τη συμφωνία της Heinz και της Kraft ως την «ένωση δύο παγκοσμίως κορυφαίων οργανισμών».

του Τζόφρι Σμιθ

Η HJ Heinz, ιδιοκτησίας της Berkshire Hathaway του Γουόρεν Μπάφετ, πρόκειται να συγχωνευθεί με την Kraft Foods Group δημιουργώντας έναν νέο γίγαντα στη βιομηχανία τροφίμων, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την επιστροφή της Heinz στο χρηματιστήριο, όπως ανακοίνωσαν οι δύο εταιρείες.

Η Heinz πρόκειται να αγοράσει το 51% της Kraft σε μια συμφωνία που κλείστηκε από την Berkshire και την εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαιουχικών συμμετοχών 3G με έδρα τη Βραζιλία. Οι μέτοχοι της Kraft θα λάβουν ένα ειδικό μέρισμα 16,50 δολαρίων ανά μετοχή – ή 10 δισεκατομμύρια δολάρια συνολικά – ενώ στο άκουσμα των φημών για την επικείμενη συμφωνία η τιμή της μετοχής της Kraft εκτοξεύτηκε κατά 16%. Μόνο το μέρισμα ισοδυναμεί σε 27% της αγοραίας αξίας της Kraft.

«Αυτό είναι το «δικό μου» είδος συμφωνίας – η ένωση δύο παγκοσμίως κορυφαίων οργανισμών και η προσφορά αξίας για τους μετόχους», δήλωσε ο Μπάφετ. «Είμαι ενθουσιασμένος με τις ευκαιρίες που ανοίγονται για αυτόν τον νέο οργανισμό».

Η νέα εταιρεία θα ονομάζεται The Kraft Heinz Company και θα είναι η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία τροφίμων και ποτών στη Βόρεια Αμερική, με ετήσιο τζίρο 28 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Θα διαθέτει οχτώ μάρκες που η καθεμιά θα έχει πωλήσεις άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, όπως το τυρί Philadelphia και η πασίγνωστη κέτσαπ Heinz.

Εφόσον εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές, η συμφωνία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στο δεύτερο μισό του έτους.