Νέος πρόεδρος της Ουκρανίας ο Πέτρο Ποροσένκο

Νέος πρόεδρος της Ουκρανίας ο Πέτρο Ποροσένκο

Τα ουκρανικά exit polls δείχνουν σαρωτική νίκη του μεγιστάνα σοκολατοβιομηχάνου από τον πρώτο γύρο των εκλογών - Χαμηλά ποσοστά για τη Γιούλια Τιμοσένκο.

Την απόλυτη πλειοψηφία από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν σήμερα στην Ουκρανία φαίνεται να εξασφαλίζει, σύμφωνα με δύο exit polls που δόθηκαν στη δημοσιότητα με το κλείσιμο των καλπών, ο πολυεκατομμυριούχος Πέτρο Ποροσένκο.

Ο 48χρονος Ποροσένκο λαμβάνει ποσοστό 55,9% επί του συνόλου των ψηφών στην πρώτη δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε από το Διεθνές Κοινωνιολογικό Ινστιτούτο του Κιέβου, το Κέντρο Οικονομικών και Πολιτικών Ερευνών Ραζούμκοφ και τη «Δημοκρατική Πρωτοβουλία». Η πρώην πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο έρχεται δεύτερη συγκεντρώνοντας μόλις το 12,9% των ψήφων.

Μια δεύτερη δημοσκόπηση που μεταδόθηκε από την ουκρανική τηλεόραση αυξάνει ακόμη περισσότερο το ποσοστό του μεγιστάνα ιδιοκτήτη σοκολατοβιομηχανίας στο 57,3%.

Οι εκλογές διεξήχθησαν κανονικά στα δυτικά και το κέντρο της Ουκρανίας. Ωστόσο, στις ανατολικές περιοχές, λίγα εκλογικά τμήματα ήταν ανοιχτά, καθώς οι φιλορώσοι αυτονομιστές που επιδιώκουν την ενίσχυση της αυτοδυναμίας τους από την κυβέρνηση του Κιέβου, πραγματοποίησαν την υπόσχεσή τους και παρεμπόδισαν σε πολλά εκλογικά κέντρα την εκλογική διαδικασία. Στο Ντονέτσκ, οι δρόμοι ήταν άδειοι και τα εκλογικά τμήματα που χρησιμοποιούνται συνήθως για τις ψηφοφορίες παρέμεναν κλειστά.

Μάλιστα σε ένα περιστατικό στο Λουχάνσκ, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυροβολισμών με τις ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας, αφού αυτονομιστές αντάρτες άρπαξαν ψηφοδέλτια από ένα εκλογικό κέντρο. Ο Ουκρανός αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Σερχίι Γιαροβόι δήλωσε ότι το περιστατικό σημειώθηκε αφού «ένοπλοι αυτονομιστές» άρπαξαν ψηφοδέλτια από το Νοβοαϊντάρ, βόρεια της πρωτεύουσας Λουχάνσκ, όπως μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν είναι γνωστή η ταυτότητα του νεκρού, ενώ σημείωσε ότι υπάρχει και ένας τραυματίας.

Κατηγορίες στη Ρωσία για την επίσκεψη Μεντβέντεφ στην Κριμαία
Η Ουκρανία χαρακτήρισε «εσκεμμένη πρόκληση» την αιφνιδιαστική επίσκεψη του Ρώσου πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ στην Κριμαία, την οποία έχει προσαρτήσει η Ρωσία, και κατήγγειλε ότι αυτή στοχεύει στην αποσταθεροποίηση της χώρας κατά τη σημερινή ημέρα των προεδρικών εκλογών.

«Μία επίσκεψη του Ρώσου πρωθυπουργού στην κατεχόμενη Ουκρανία την ημέρα των προεδρικών εκλογών είναι ιδιαιτέρως προσβλητική και (συνιστά) εσκεμμένη πρόκληση με στόχο την αποσταθεροποίηση της κατάστασης στη χώρα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Νεκρός ένας Ιταλός δημοσιογράφος στην Ουκρανία
Ο Ιταλός φωτορεπόρτερ, Αντρέα Ρονκέλι, ο οποίος ήταν συνιδρυτής του φωτοειδησεογραφικού πρακτορείου Cesura και εργαζόταν γι αυτό, σκοτώθηκε χθες στο χωριό Αντρέεβκα, κοντά στο Σλαβιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας -οχυρό των φιλορώσων αυτονομιστών- μαζί με τον διερμηνέα του Αντρέι Μιρόνοφ, ρωσικής καταγωγής με ιταλικό διαβατήριο, επιβεβαίωσε το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, οι σοροί των δύο ανδρών μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο του Σλαβιάνσκ. Μέλη της οικογενείας του Ρονκέλι θα μεταβούν σήμερα στο Κίεβο για την αναγνώριση της σορού του. Η ίδια πηγή μετέδωσε ότι οι δύο άνδρες δέχτηκαν επίθεση με βλήματα όλμων.

Ο 30χρονος «Άντι» -όπως ήταν το υποκοριστικό του- Ρονκέλι από την Πιατσέντσα της βορειοανατολικής Ιταλίας ζούσε μεταξύ Μόσχας και Μιλάνου και συνεργαζόταν με πολλά μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων τα περιοδικά Newsweek, L’Espresso, Le Monde, Foreign Policy, Novaya Gazeta, Zürcher Zeitung, Wall Street Journal και Kommersant.

Το 2008 ίδρυσε μαζί με τέσσερις άλλους φωτογράφους το πρακτορείο Cesura. Για τις ανάγκες τις δουλειάς του είχε ταξιδέψει σε πολλά μέρη του κόσμου, μεταξύ των οποίων στον Καύκασο, στο Κιργιστάν και στην Τυνησία και στη Λιβύη την εποχή της «Αραβικής Άνοιξης».

Διαβάστε ακόμη:

Η πολιτική άνοδος του Ουκρανού «Willy Wonka»

Κρίσιμες εκλογές στην Ουκρανία στη σκιά της βίας

Η Γιούλια, ο «βασιλιάς της σοκολάτας» και ο Ουκρανός Darth Vader!