Ο «άνθρωπος» της Μαρίν Λεπέν

Ο «άνθρωπος» της Μαρίν Λεπέν

Ο 32χρονος spin doctor της «ανανεωμένης» γαλλικής ακροδεξιάς.

Είναι 32 ετών. Δεν τον λες όμορφο, ούτε και χαρισματικό. Είναι όμως φοβερά φιλόδοξος κι  επικοινωνιακός -έχει εξελιχθεί σε έναν από τους νέους «μαϊντανούς» στα γαλλικά ΜΜΕ, αν και παραμένει… μυστηριωδώς κρυψίνους στα περί της προσωπικής ζωής του. Όνειρό του, λέει, είναι να μοιάσει κάποια στιγμή στο πρότυπό του: τον στρατηγό Ντε Γκολ, που παραδοσιακά όλοι οι Γάλλοι συντηρητικοί πολιτικοί έχουν λίγο-πολύ «κανιβαλίσει»…

Μέχρι στιγμής, πάντως, το πιο σημαντικό επίτευγμα του Φλοριάν Φιλιπό ακούει στο όνομα «Μαρίν Λεπέν»! Από το 2009, όταν την πρωτοσυνάντησε, έγινε το δεξί της «χέρι». Η πρώτη επαφή τους ήταν μάλιστα τόσο… καρμική, που ο νεαρός τότε απόφοιτος της ελιτίστικης σχολής ENA, αξιωματούχος στο υπουργείο Εσωτερικών και πάλι ποτέ ψηφοφόρος του αριστερού Ζαν Πιέρ Σεβενεμάν, αποφάσισε να «αλλαξοπιστήσει».

Έτσι μεταπήδησε ο Φλοριάν στις τάξεις του λεπενικού «Εθνικού Μετώπου-FN», παρά το γεγονός ότι στην ενήλικη ζωή του ουδέποτε το είχε ψηφίσει! Υπεύθυνος σήμερα της προεκλογικής στρατηγικής της Μαρίν Λεπέν, Νο2 του FN, είναι ο άνθρωπος που πιστώνεται το πολιτικό «λίφτινγκ» της γαλλικής ακροδεξιάς – όρο τον οποίο ο ίδιος σήμερα πεισματικά αρνείται.

Διαβάστε ακόμη: Ανησυχία προκαλεί η άνοδος της ακροδεξιάς στη Γαλλία

«Δεν είμαστε ακροδεξιό κόμμα», επαναλαμβάνει καθημερινά σε ραδιόφωνα, τηλεοράσεις, στο Twitter -που τόσο αγαπά- και φυσικά στις προεκλογικές του συγκεντρώσεις, με επίκεντρο την πόλη Φορμπάκ, στην ανατολική Γαλλία.

Εκεί άλλωστε αποφάσισε ο Παριζιάνος Φλοριάν να κατέβει υποψήφιος για τις δημοτικές εκλογές του ερχόμενου Μαρτίου, «ποντάροντας» στην εκπαραθύρωση του Σοσιαλιστική δημάρχου της και στην ώθηση της έτερης υποψηφιότητάς του με το FN, στις ευρωεκλογές του προσεχούς Μαΐου.

Η περίπτωσή του, όπως και αυτή της Φορμπάκ, αποτελούν ίσως μία κατατοπιστική απάντηση στο ερώτημα γιατί τα εκλογικά ποσοστά του… μετασχηματισμένου FΝ έχουν εκτοξευτεί, εν όψει των δύο κρίσιμων αναμετρήσεων στη Γαλλία.

Σε απόσταση ανάσας από τη Γερμανία, η μικρή αυτή πόλη των 22.000 κατοίκων αποτελεί σήμερα λίγο πολύ την ενσάρκωση της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής κρίσης σε ολόκληρη τη Γαλλία. Πάλαι ποτέ βιομηχανικά ανεπτυγμένη, ως «θύλακας» μεταλλωρύχων, η περιοχή τώρα πια βυθίζεται στην ανεργία, στην αποβιομηχανοποίηση και στην ξενοφοβία.

Διαβάστε ακόμη: Η άνοδος της ακροδεξιάς «τρομάζει» την Γαλλία

Πιστός στη νέα επικοινωνιακή τακτική που εισήγαγε στο FN κι αποφεύγοντας τα ρατσιστικά τσιτάτα, ο Φλοριάν φροντίζει να «χαϊδεύει» καθημερινά τα αυτιά των εν δυνάμει ψηφοφόρων του, με πύρινους αντιευρωπαϊκούς λόγους. «Η παγκοσμιοποίηση θέλει σκλάβους για να φτιάχνουν προϊόντα, που θα πωλούνται στη συνέχεια σε ανέργους», λέει «παπαγαλίζοντας» μία από τις προσφιλείς ρήσεις της Μαρίν Λεπέν.

«Ο Ντε Γκολ δεν θα συμφωνούσε ποτέ να μπούμε στο ευρώ και σίγουρα θα ήταν αντίθετος με τη δημοσιονομική προσαρμογή», διακηρύττει συχνά-πυκνά στις εθνικιστικά φορτισμένες προεκλογικές ομιλίες του, σε πλήθος φραστικών επιθέσεων κατά του Βερολίνου.

Στα καθ’ υμάς προτιμά πάντως πιο στρογγυλοποημένες πολιτικά εκφράσεις. Υπερθεματίζει π.χ. υπέρ του «έξυπνου προστατευτισμού», με την επιβολή περιοριστικών μέτρων στην εισροή μεταναστών και την επαναφορά των ελέγχων στα σύνορα της Γαλλίας. «Εμείς στο FN», υποστηρίζει «είμαστε οι μοναδικοί που μιλάμε για τα πραγματικά προβλήματα: την ανεργία, την ασφάλεια και την μετανάστευση».

Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος κατά της ακροδεξιάς

Ειδικά για τη Φορμπάκ, ο Φλοριάν οραματίζεται να βάλει κι άλλες κάμερες παρακολούθησης στους δρόμους και να ενισχύσει «τη γαλλική κουλτούρα», που θα κάνει ακόμη πιο εμφανείς τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ «των μεταναστών χωρίς χαρτιά και τη δεύτερη γενιά των πετυχημένων μεταναστών στη χώρα», όπως αρέσκεται να λέει.

Είναι εξάλλου και σε αυτήν την τελευταία κατηγορία όπου ο Φλοριάν τώρα απευθύνεται για να αλιεύσει ψήφου. Μέσα στις επόμενες ημέρες έχει προγραμματίσει μάλιστα να παραβρεθεί σε μία κλειστή προεκλογική συνάντηση, που υποτίθεται ότι οργανώνει για χάρη του μία Αφρικανή μετανάστρια στο Φορμπάκ, προκειμένου ο Φλοριάν να παρουσιάσει τις θέσεις του FN και τις προτάσεις του για τη δημαρχία!

Εάν καταφέρει να εκλεγεί, ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν ότι θα το οφείλει πρωτίστως στην αντιδημοφιλία του Σοσιαλιστή δημάρχου της Φορμπάκ, Λοράν Καλινόφσκι, και στη διάσπαση της δεξιάς, παρά στο πρόγραμμά του.

Ακόμη κι έτσι, όμως, το δια ταύτα θα είναι το ίδιο. Η νέα γενιά του FN θα έχει πετύχει να βγει ισχυροποιημένη από την κάλπη, με κύριο εκφραστή τον Φιλιπό και το πολιτικό «κονκλάβιο» του. Ενδεικτικά, μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται ο επικεφαλής της κομματικής νεολαίας, Ζουλιέν Ροσεντί και ο 24χρονος Μπρουνό Κλαβέ, πρώην μοντέλο εσωρούχων του Armani, πρώην διαγωνιζόμενος στη γαλλική εκδοχή του ριάλιτι X-Factor και νυν επικεφαλής της λίστας του FN στο τρίτο διαμέρισμα του Παρισιού!