Ο «δολοφόνος» της στερλίνας ψηφίζει «όχι» στην ανεξαρτησία της Σκωτίας

Ο «δολοφόνος» της στερλίνας ψηφίζει «όχι» στην ανεξαρτησία της Σκωτίας

Με άρθρο του παρέμβαση στους Financial Times, o Σόρος παίρνει θέση κατά της απόσχισης της Σκωτίας από τη Μεγάλη Βρετανία. 

Ο μεγαλοεπενδυτής, Τζόρτ Σόρος,  έφτιαξε τη μυθική του περιουσία ποντάροντας στην πτώση της στερλίνας, αλλά αυτή τη φορά αναφέρει ότι αυτή είναι «η χειρότερη στιγμή» για να σκεφτεί την απόσχισή της από το Ηνωμένο Βασίλειο η Σκωτία, η 42η μεγαλύτερη οικονομία στον παγκόσμιο χάρτη.

Στα επιχειρήματά του είναι το ότι η επίπτωση στη θέση που έχει σήμερα το Ηνωμένο Βασίλειο στην παγκόσμια σκακιέρα, θα είναι τεράστια. Κάνει δε έκκληση στους Σκωτσέζους για την ανάγκη «αυξημένης ενότητας».

«Με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η στρατιωτική σύγκρουση εξαπλώνεται στην Ευρώπη. Δύο ριζικά διαφορετικές μορφές διακυβέρνησης ανταγωνίζονται για την κυριαρχία. Η ΕΕ υποστηρίζει την αρχή της φιλελεύθερης δημοκρατίας, της διεθνούς διακυβέρνησης και του κράτους δικαίου. Στη Ρωσία, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διατηρεί την επίφαση της δημοκρατίας, ενώ παράλληλα εκμεταλλεύεται μία ρητορική εθνοτικού και θρησκευτικού λαϊκισμού για να δημιουργήσει λαϊκή υποστήριξη στο διεφθαρμένο και αυταρχικό καθεστώς του» αναφέρει ο Σόρος και συμπληρώνει:

«Η Βρετανία, ως μεγάλη δύναμη και παγκόσμιο οικονομικό κέντρο, θα πρέπει να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής απάντησης σε αυτή την απειλή. Αλλά, όπως οι ΗΠΑ και η ΕΕ, έτσι και η Βρετανία ασχολείται με εσωτερικά θέματα. Ο συντηρητικός πρωθυπουργός Ντέβιντ Κάμερον επηρεάστηκε από τις αντιευρωπαϊκές πιέσεις – που δεν εκφράζονται μόνο στο εσωτερικό του κόμματός του – για να θέσει την ένταξη της Βρετανίας στην ΕΕ σε δημοψήφισμα το 2017. Παράλληλα, απομένουν μόνο λίγες ημέρες ως το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας. Ενώ λοιπόν, η Βρετανία θα έπρεπε να ασχολείται με τις απειλές που βάζουν σε κίνδυνο τον τρόπο ζωής της χώρας, εκείνη ασχολείται με διαφόρου τύπου διαζύγια».

«Ένα διαζύγιο είναι πάντα δύσκολο. Η ψηφοφορία για την ανεξαρτησία της Σκοτίας θα αποδυναμώσει – σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο – τόσο το ακρωτηριασμένο Ηνωμένο Βασίλειο, όσο και τη Σκωτία. Η ανεξάρτητη Σκωτία θα ήταν οικονομικά ασταθής, ειδικότερα εάν υλοποιηθούν οι απειλές για αθέτηση στην αποπληρωμή του χρέους» επισημαίνει ο «γκουρού» των επενδύσεων.

«Μετά από όλα τα προβλήματα που κατέδειξε το εγχείρημα της ευρωζώνης με την κρίση του ευρώ, εάν Σκωτία και Ηνωμένο Βασίλειο μπουν σε μία νομισματική ένωση χωρίς να υπάρχει πολιτική ένωση, είναι σαν να κάνουν ένα βήμα προς τα πίσω. Χωρίς αυτό το βήμα όμως, η ανεξάρτητη Σκοτία δεν θα μπορούσε να επωφεληθεί από τα χαμηλά επιτόκια που συνεπάγεται η ισχυρή λίρα. Αυτά τα θέματα θα έπρεπε να υπερτερούν σε όποια πιθανά οφέλη θα μπορούσε να φέρει η ανεξαρτησία».

Πρέπει η Σκωτία να γίνει ανεξάρτητο κράτος;