Ο νέος «βασιλιάς» των φωτογραφικών μηχανών έχει όνομα: GoPro

Ο νέος «βασιλιάς» των φωτογραφικών μηχανών έχει όνομα: GoPro

Με την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο, η εταιρεία καλείται να αποδείξει εάν μπορεί να κρατήσει τα «σκήπτρα» της αγοράς που η ίδια δημιούργησε.

των Ντειβ Πίτερσον, Αλ Ραμαντάν, Κρίστοφερ Λότσχεντ

Καθώς η GoPro εισάγεται σήμερα στο χρηματιστήριο, ο δημιουργός της προσωπικής κάμερας υψηλής ευκρίνειας αποτελεί πηγή έμπνευσης για τις νέες εταιρείες τεχνολογίας και μια προειδοποιητική «σκιά» για εταιρείες της λίστας του Fortune 500.

Εφευρίσκοντας μια φορετή, «υποκειμενικής λήψης κάμερα», η GoPro δημιούργησε μια νέα κατηγορία στην αγορά, στην οποία η ίδια αποτελεί τον «βασιλιά». Η εταιρεία έχει 1 δισ. δολάρια έσοδα, έχει φανατική βάση οπαδών, και φαίνεται ότι προορίζεται να μπει στο κλαμπ του 4%. Τώρα η πρόκληση είναι να χρησιμοποιήσει την Αρχική Δημόσια Εγγραφή για να ορίσει σταθερά το έδαφος της και να διασφαλίσει ότι οι ανταγωνιστές της θα μείνουν να παλεύουν πάνω από τα «ψίχουλα» που θα αφήσει…

Ο ιδρυτής της GoPro Νικ Γούντμαν πούλησε την πρώτη του φωτογραφική μηχανή το 2004. Ο ενθουσιώδης σέρφερ είχε απογοητευτεί από την αδυναμία να τραβάει φωτογραφίες εν ώρα δράσης στο σερφ, κι έτσι συναρμολόγησε μια στιβαρή και απλή φωτογραφική μηχανή που μπορεί να δεθεί στον καρπό. Καθώς ο ίδιος βελτίωνε την κάμερα και τα σημεία πρόσδεσής της πάνω στο χρήστη, απέκτησε πέραση στην κοινότητα των σέρφερ, τον σκιέρ, των ποδηλατών και άλλων.

Μέχρι τη δεκαετία του 2010, τα υποκειμενικής λήψης βίντεο από τους χρήστες της GoPro πήραν φωτιά στο YouTube και το Vimeo, δημιουργώντας εκατοντάδες εκατομμύρια θεάσεων. Τα εκπληκτικά βίντεο αποτέλεσαν δωρεάν διαφήμιση για τις κάμερες. Οι λάτρεις των extreme sports έπρεπε να αγοράσουν μία GoPro! Το μεγαλύτερο χτύπημα της εταιρείας ήρθε όταν ο Φέλιξ Μπάουμγκαρτνερ χρησιμοποίησε μια GoPro για το άλμα του από το διάστημα το 2012. Το εν λόγω βίντεο από μόνο του έχει παρακολουθηθεί δεκάδες εκατομμύρια φορές.

Όταν η GoPro πρωτοκυκλοφόρησε στην αγορά, έμοιαζε σαν η Nikon, η Sony και η Canon να βρίσκονταν σε καθεστώς πτώχευσης… Καθώς οι κάμερες των smartphones γίνονταν καλύτερες, η ανάγκη για μια αυτόνομη συσκευή λήψης φωτογραφιών είχε αρχίσει να υποχωρεί. Με τον χώρο της ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής υπό πολιορκία, αντί για καινοτομία, οι κατεστημένοι φορείς ήταν κολλημένοι στους προβολείς των smartphone. Χρειαζόταν μια νέα εταιρεία για να ξανα-επινοήσει την κάμερα και να προκαλέσει νέα ζήτηση.

Η GoPro χρησιμοποίησε μια έξυπνη στρατηγική μάρκετινγκ. Αντί να εμφανίσει τα προϊόντα της  σαν βιντεοκάμερες βαρέας χρήσης, επέλεξε να λανσάρει ένα εντελώς νέο είδος συσκευής. Διαφημίζοντας την αξίας μιας φορετής σπορ φωτογραφικής μηχανής, η GoPro απέφυγε την παρακμάζουσα αγορά της βιντεοκάμερας.

Στο μυαλό των καταναλωτών, η GoPro δεν είχε ανταγωνισμό. Όπως το Twitter, το Facebook ή την Google, η GoPro παρουσιάστηκε στην αγορά τεχνολογίας ως μια διαφορετική, νέα ιδέα, σε αντίθεση με οτιδήποτε άλλο στην αγορά. Και δούλεψε.

Μέχρι τον Μάιο του τρέχοντος έτους, όταν κυκλοφόρησε το S1 της GoPro (το εταιρικό έγγραφο που περιγράφει τη δραστηριότητα της εταιρείας στους επενδυτές) για την δημόσια εγγραφή της, η εταιρεία θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι έλεγχε το 70% της αγοράς των φορετών σπορ καμερών. Αυτό είναι εξαιρετικό – γιατί πριν την GoPro, δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο με την «αγορά φορετών σπορ καμερών»…

Αυτό κάνει μια νέα εταιρεία θρυλική: Δημιουργεί μια νέα αγορά και τοποθετείται η ίδια ως «βασιλιάς» της αγοράς. Με τον καθορισμό ενός νέου χώρου, οι ανταγωνιστές πρέπει να παίξουν με τους κανόνες του νέου βασιλιά – εις βάρος τους. Ο βασιλιάς καταλήγει με ένα τεράστιο μερίδιο της αγοράς και οι ανταγωνιστές της δεν παίρνουν τίποτα. Σήμερα θα ήταν σχεδόν αδύνατο για την Canon ή τη Nikon να ανταγωνιστούν την GoPro.

 

Αυτό μας φέρνει στη σημερινή εισαγωγή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Όταν μια εταιρεία εισάγεται στο χρηματιστήριο, πρέπει να πει πού πηγαίνει, όχι μόνο τί έχει καταφέρει μέχρι τώρα. Οι επενδυτές πρέπει να πιστέψουν ότι τους περιμένει μια τεράστια νέα ευκαιρία. Αν εκτελεστεί καλά, μια δημόσια εγγραφή κάνει περισσότερα από το να συγκεντρώσει απλά χρήματα. Οι Αρχικές Δημόσιες Εγγραφές μπορεί να είναι καθοριστικά γεγονότα στην αγορά. Αυτό καθιστά ένα S1 την τέλεια ευκαιρία για τη διοίκηση της εταιρείας να προσδιορίσει ρητά στο κοινό την αγορά που δημιουργεί η εταιρεία και όλους τους εκρηκτικούς, πολυδιάστατους τρόπους με τους οποίους η αγορά θα μεγαλώσει τα επόμενα χρόνια. Με άλλα λόγια, αντί να συζητά μόνο για την εταιρεία, προσδιορίζει την κατηγορία.

Το S1 της GoPro εν μέρει το καταφέρνει αυτό. Διευρύνει το όραμα της GoPro από μια εταιρεία που απλά κατασκευάζει κάμερες σε μια εταιρεία που οικοδομεί ένα οικοσύστημα που θα περιλαμβάνει την επεξεργασία βίντεο και υπηρεσίες κοινής χρήσης και ένα σχέδιο για την «κλιμάκωση ως ένα εμπορικό σήμα μέσων ενημέρωσης.» Αντί απλώς να κατασκευάζει μια καθηλωτική σπορ κάμερα, η GoPro θέλει να γίνει αντιληπτή ως μια καθηλωτική αθλητική εταιρεία.

Πιστεύουμε ότι η GoPro θα μπορούσε να έχει προωθήσει αυτή τη διάσταση πιο έντονα και να χρησιμοποιήσει το S1 για να περιγράψει μια καθηλωτική κατηγορία σπορ και πώς αυτή θα εκραγεί παγκοσμίως στα χρόνια που έρχονται. Θα θέλαμε να ακούσουμε με τί θα μοιάζει η κατηγορία αυτή και πώς θα αλλάξει τη ζωή μας – και πώς η GoPro θα ηγηθεί και θα κυριαρχήσει στην κατηγορία αυτή σαν ένας «καλοπροαίρετος δικτάτορας».

Και τότε θα γνωρίζουμε: Αν η GoPro μπορεί να χτίσει μια θρυλική κατηγορία, θα ανθίσει σίγουρα ως μια θρυλική εταιρεία.

Διαβάστε ακόμη:

Τα πιο απίστευτα βίντεο GoPro που έχετε δει ποτέ σε 1 λεπτό

Βίντεο: Η καλύτερη selfie του κόσμου – στην κυριολεξία!

Τι βλέπει ο αετός πετώντας;

Κάνοντας σκι μέσα σε μια χιονοστιβάδα παρέα με μια GoPro

Το καλύτερο αεροπορικό βίντεο που είδατε ποτέ