Ο Πούτιν στην Κριμαία και η Ουκρανία «φλέγεται» – Δείτε τις φωτογραφίες

Ο Πούτιν στην Κριμαία και η Ουκρανία «φλέγεται» – Δείτε τις φωτογραφίες

Είκοσι νεκροί στην πόλη της Μαριούπολης από τις συγκρούσεις στρατού-αυτονομιστών - Η Δύση καταδικάζει την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στην Κριμαία.

Είκοσι άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους φιλορώσοι αυτονομιστές, έχασαν τη ζωή τους σήμερα στη Μαριούπολη της νοτιο-ανατολικής Ουκρανίας, κατά την έφοδο των ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας στο αρχηγείο της αστυνομίας για την ανακατάληψη του κτιρίου.

Ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ δήλωσε ότι η απόπειρα περίπου 60 «τρομοκρατών» να εισβάλλουν στο κτίριο κατέληξε σε ανταλλαγή πυροβολισμών στο εσωτερικό του αρχηγείου, με αποτέλεσμα 20 περίπου από αυτούς, καθώς και ένας Ουκρανός στρατιώτης να χάσουν τη ζωή τους, ενώ κάποιοι από τους εξεγερμένους διέφυγαν και αναζήτησαν καταφύγιο στην πόλη.

Πέντε αστυνομικοί τραυματίστηκαν και τέσσερις αυτονομιστές συνελήφθησαν, ανέφερε ο ίδιος στη σελίδα του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook. «Μεγάλο μέρος των δραστών διέφυγαν στην πόλη εγκαταλείποντας τα όπλα τους. Το κτίριο είναι στις φλόγες», έγραψε ο Αβάκοφ.

Λίγο νωρίτερα οι αρχές της επαρχίας Ντονέτσκ είχαν ανακοινώσει ότι τρεις φιλορώσοι έχουν σκοτωθεί και 25 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί στις συγκρούσεις.

Όλα αυτά συνέβησαν την ώρα που στην Κριμαία πραγματοποιούσε επίσκεψη ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ενάμιση μόλις μήνα μετά την -καταδικασμένη από τη Δύση ως παράνομη- προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου στη Ρωσική Ομοσπονδία.

«Είμαι σίγουρος ότι το έτος 2014 θα μείνει στα χρονικά ως το έτος κατά το οποίο οι λαοί που ζουν εδώ αποφάσισαν με σθεναρότητα να είναι με την Ρωσία, επιβεβαιώνοντας την πίστη τους στην ιστορική αλήθεια και στην μνήμη των προγόνων μας», δήλωσε ο Πούτιν ενώπιον χιλιάδων κατοίκων της Σεβαστούπολης, όπου νωρίτερα επιθεώρησε τον ρωσικό Στόλο της Μαύρης Θάλασσας, με αφορμή τον εορτασμό την επέτειο της σοβιετικής νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Έχουμε μπροστά μας πολλή δουλειά, αλλά θα ξεπεράσουμε όλες τις δυσκολίες, επειδή είμαστε μαζί, το οποίο σημαίνει ότι έχουμε γίνει πιο δυνατοί», πρόσθεσε.  «Μεταχειριζόμαστε όλες τις χώρες, όλες τους λαούς με σεβασμό. Σεβόμαστε τα νόμιμα δικαιώματά τους και συμφέροντά τους. Αλλά ζητούμε επίσης όλοι να μεταχειρίζονται τα νόμιμα συμφέροντά μας, συμπεριλαμβανομένης της αποκατάστασης της ιστορικής δικαιοσύνης και του δικαιώματος στην αυτοδιάθεση, με τον ίδιο τρόπο».

1/15

Επιβαίνοντας σε ένα ταχύπλοο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε λίγο νωρίτερα επιθεωρήσει τα πλοία του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας στο λιμάνι της Σεβαστούπολης κατά την πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί στην Κριμαία από την προσάρτησή της από την Ρωσία τον Μάρτιο. Ο Πούτιν, ο οποίος στεκόταν όρθιος στην γέφυρα του λευκού ταχύπλοου φορώντας ένα μαύρο αδιάβροχο και είχε δίπλα του τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, συνεχάρη μέσω ενός μεγάφωνου τα πληρώματα, τα οποία στέκονταν προσοχή, των περίπου δέκα πολεμικών πλοίων μπροστά από τα οποία πέρασε, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε η ρωσική τηλεόραση.

«Σύντροφοι, σας συγχαίρω για την 69η επέτειο της νίκης στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο», δήλωνε ο Πούτιν όταν το ταχύπλοο στο οποίο επέβαινε βρισκόταν μπροστά από κάθε πλοίο. Το τελευταίο πλοίο που επιθεώρησε ο πρόεδρος Πούτιν ήταν το καταδρομικό «Μασκβά», η ναυαρχίδα του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Οι προκυμαίες του λιμανιού της Σεβαστούπολης ήταν κατάμεστες από κόσμο που ήθελε να δει από κοντά τον Ρώσος πρόεδρο, ο οποίος πριν φτάσει την Κριμαία, είχε παραστεί σήμερα το πρωί στην παραδοσιακή στρατιωτική παρέλαση που πραγματοποιήθηκε στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας.

Έντονη αντίδραση από Ουκρανία, ΕΕ-ΗΠΑ και ΝΑΤΟ
«Μια τέτοια πρόκληση προσφέρει άλλη μια επιβεβαίωση ότι η Ρωσία επιδιώκει σκοπίμως την περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων στις ουκρανορωσικές σχέσεις», τόνισε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας.

«Δεν αποδεχόμαστε την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία. Μια τέτοια επίσκεψη το μόνο που θα κάνει είναι να αυξήσει τις εντάσεις», δήλωσε η Λόρα Λούκας Μάγκνουσον, η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

«Κατά την άποψή μου την Δευτέρα θα τεθεί σε ισχύ η νεώτερη ενίσχυση των κυρώσεων σε πρόσωπα. Αυτές δεν είναι οι πιο επώδυνες. Επιφυλάσσουμε το τρίτο επίπεδο των κυρώσεων για την περίπτωση που αποδειχθεί πέραν πάσας αμφιβολίας μια ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία», είπε ο Επίτροπος της ΕΕ που είναι αρμόδιος για θέματα Προϋπολογισμού Γιάνους Λεβαντόφσκι.

«Πιστεύω ότι η επίσκεψή του στην Κριμαία είναι ανάρμοστη. Θεωρούμε ότι η προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία είναι παράνομη και δεν την αναγνωρίζουμε», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν από την Εσθονία. «Εξακολουθούμε να θεωρούμε την Κριμαία ουκρανικό έδαφος και όπως γνωρίζω οι ουκρανικές αρχές δεν έχουν προσκαλέσει τον Πούτιν να επισκεφθεί την Κριμαία, επομένως από αυτήν την άποψη η επίσκεψή του στην Κριμαία είναι ακατάλληλη», πρόσθεσε ο Ράσμουσεν κι επανέλαβε πως δεν έχει καμία ευδιάκριτη επιβεβαίωση για την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την μεθόριο με την Ουκρανία.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας είχε αντιδράσει χθες στην δήλωση του Ράσμουσεν ότι δεν βλέπει ενδείξεις για μια απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την μεθόριο με την Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας τον ΓΓ του ΝΑΤΟ «τυφλό».

Διαβάστε ακόμη:

Η κρίση στην Ουκρανία χτυπά τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις

Νέες αιματηρές συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία

Δεν υποχωρούν οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην Ουκρανία

«Πίστη στην Μεγάλη Ρωσία» το σύνθημα του Πούτιν