O ράπερ που υποχρέωσε την Apple να τον «χρυσώσει»

O ράπερ που υποχρέωσε την Apple να τον «χρυσώσει»

Ο Dr. Dre εκτός από μουσικός και επιχειρηματίας είναι πλέον και δισεκατομμυριούχος.

Όταν ο Andre Romelle Young -γνωστός με το ψευδώνυμο Dr Dre– κυκλοφόρησε το πρώτο του σόλο μουσικό άλμπουμ το 1992 ήταν ήδη διάσημος ως μέλος του συγκροτήματος N.W.A. τραγουδώντας gangsta rap, το είδους που σε «ελευθεριάζουσα» γλώσσα τα βάζει με το κράτος, την κοινωνία, την αστυνομία, όλους. Οι πολέμιοί του λένε ότι υμνεί το έγκλημα και αποθεώνει τις συμμορίες. Το ότι η μεγαλύτερή επιτυχία των N.W.A. ήταν ένα τραγούδι με τίτλο «Fuck tha police», το 1988, δίνει μια εικόνα του τι αντιπροσώπευε.

Ο Dr Dre αποχώρησε από το συγκρότημα το 1991 και την επόμενη χρονιά, στα 27 του, ίδρυσε τη δική του δισκογραφική εταιρεία με την οποία κυκλοφόρησε μόλις δύο άλμπουμ. Ταυτόχρονα, ασχολήθηκε με την παραγωγή δίσκων άλλων καλλιτεχνών (μεταξύ άλλων, θεωρείται μέντορας του Έμινεμ και κινητήριος δύναμη πίσω από την επιτυχία του). Τόσο η δισκογραφία του όσο και η παραγωγή είχαν ιδιαίτερη επιτυχία και του χάρισαν έξι βραβεία Grammy. Μέχρι σήμερα συνεχίζει να ασχολείται με την παραγωγή και να ανεβαίνει στη σκηνή τραγουδώντας σε φεστιβάλ.

Μετά από ένα πέρασμά του από τον κινηματογράφο -με πιο γνωστή τη συμμετοχή του στη «Μέρα Εκπαίδευσης» του 2001- ίδρυσε το 2006 την εταιρεία Beats με σκοπό την κατασκευή υψηλής ποιότητας ακουστικών. Συνέταιρός του ήταν ο Jimmy Iovine της Interscope Records και πρόεδρος της Interscope Geffen. To 2008 κυκλοφόρησαν τα πρώτα κομμάτια και διαφημίστηκαν εκτενώς με τη βοήθεια τραγουδιστών, ως product placement σε μουσικά βίντεο κ.λπ. Βασικό ρόλο έπαιξε και ο Will.i.a.am, frontman του συγκροτήματος Black Eyed Peas, ο οποίος ήταν από τους αρχικούς επενδυτές και συνεχίζει να κατέχει ένα μικρό ποσοστό στην εταιρεία.

Τον Αύγουστο του 2011 η HTC αγόρασε το 50,1% της εταιρείας για $309 εκατ. για να αποχωρήσει έναν χρόνο μετά πουλώντας όλο της το μερίδιο πίσω στην εταιρεία, μερίδιο που κατέληξε στα χέρια του επενδυτικού σχήματος Carlyle Group.

Όλον αυτόν τον καιρό ο Dr Dre, 49 ετών σήμερα, ήταν πρότυπο επιχειρηματία, κάνοντας φανερό ότι έχει αφήσει πολύ πίσω του τα χρόνια που ήθελε να… σκοτώνει «μπάτσους» και να βρίζει την κοινωνία. Κυκλοφόρησε πολλές εκδόσεις των εξαιρετικής απόδοσης ακουστικών του, ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή προώθησης και προβολής τους και ήταν από τους βασικούς λόγους που η εταιρεία είναι κερδοφόρα ($10 εκατ. μόνο στο τέταρτο τρίμηνο του 2013).

Η εξαγορά από την Apple ήρθε ελάχιστους μήνες μετά την ανακοίνωση της Beats Music, μια online συνδρομητική υπηρεσία -αντίστοιχη του Spotify– η οποία έκανε πρεμιέρα τις ημέρες του Super Bowl, με μια διαφήμιση στην οποία πρωταγωνιστούσε η Ellen DeGeneres.

Πόσα χρήματα, όμως, εισπράττει ο Dr Dre από τη συμφωνία των 3 δισ. δολαρίων;
Σύμφωνα με τις αναλύσεις που έχουν δημοσιευτεί -και με δεδομένο ότι το Carlyle Group κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών- ο ίδιος ο Dr Dre υπολογίζεται ότι κατέχει από 20 έως 25% της εταιρείας. Το μερίδιό του από τη πώληση στην Apple (και με δεδομένο ότι, σύμφωνα με την τελευταία λίστα του Forbes, η περιουσία του είναι στα $550 εκατ.) θα τον κάνει τον πλουσιότερο άνθρωπο της hip-hop, μπροστά από τον Diddy και τον Jay Z. Και, πιθανότατα, θα τον κάνει να ξεπεράσει το $1 δισ.

Ευχάριστη εξέλιξη για τον άνθρωπο που μόλις πέρσι δήλωνε σε συνέντευξή του πως «διώχνω συνεχώς επίδοξους αγοραστές λέγοντάς τους πως έχω χρήματα και πως δεν χρειάζομαι περισσότερα. Με κοιτούν σαν να τρελάθηκα, δεν πιστεύουν στα αυτιά τους».

Μέχρι που χτύπησε την πόρτα του η Apple…

Διαβάστε ακόμη: 

Super Deal: H Apple εξαγοράζει την Beats Electronics για 3 δισ. ευρώ

Πωλούνται τα «μήλα» της Apple

Το αμαρτωλό παρελθόν του νέου «Ζούκερμπεργκ»

Oι επιχειρηματίες με τη μεγαλύτερη επιρροή