Οι δύο τύποι ανθρώπων που χρησιμοποιούν AI σύμφωνα με τον Μαρκ Κιούμπαν
- 20/02/2026, 18:31
- SHARE
«Υπάρχουν γενικά δύο τύποι χρηστών LLM: εκείνοι που τα χρησιμοποιούν για να μάθουν τα πάντα και εκείνοι που τα χρησιμοποιούν για να μη χρειάζεται να μάθουν τίποτα», έγραψε ο Μαρκ Κιούμπαν σε ανάρτησή του στο X, συνοψίζοντας με ωμό τρόπο το δίλημμα της εποχής.
Ο επενδυτής του Shark Tank έχει τοποθετηθεί επανειλημμένα υπέρ της τεχνητής νοημοσύνης, τονίζοντας ότι οι επιχειρήσεις δεν έχουν την πολυτέλεια να μείνουν αμέτοχες. Όπως έχει επισημάνει, «θα υπάρχουν δύο τύποι εταιρειών: εκείνες που είναι εξαιρετικές στην AI και όλες οι υπόλοιπες».
Ωστόσο, η στήριξή του στην τεχνολογία δεν είναι άκριτη. Έχει χαρακτηρίσει τα μοντέλα AI «ανόητα», επισημαίνοντας ότι δεν σκέφτονται πραγματικά, αλλά λειτουργούν «σαν ιδιοφυΐες που θυμούνται τα πάντα». Με άλλα λόγια, πρόκειται για ένα πανίσχυρο εργαλείο μνήμης και επεξεργασίας, όχι για αυθεντική νοημοσύνη.
Την άποψη ότι η AI μπορεί να λειτουργήσει είτε ως επιταχυντής είτε ως παγίδα συμμερίζεται και ο Bill Gurley, εταίρος της Benchmark. Όπως σχολίασε, για όσους χαράσσουν μια πορεία καριέρας με στόχο τη διαφοροποίηση, η AI είναι «καύσιμο» που επιτρέπει ταχύτερη μάθηση και ταχύτερη άνοδο.
Το ίδιο εργαλείο, όμως, μπορεί να έχει και το αντίθετο αποτέλεσμα.
Ακόμη και ένθερμοι υποστηρικτές της τεχνολογίας προειδοποιούν για τον κίνδυνο «απο-ειδίκευσης». Ο Arthur Mensch, CEO της Mistral AI, έχει επισημάνει ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τους εργαζόμενους δεν είναι η αντικατάσταση, αλλά η σταδιακή απώλεια δεξιοτήτων λόγω υπερβολικής εξάρτησης από τα εργαλεία AI.
«Θέλουμε οι άνθρωποι να συνεχίσουν να μαθαίνουν», έχει δηλώσει, τονίζοντας ότι η ικανότητα σύνθεσης και κριτικής αξιολόγησης της πληροφορίας παραμένει θεμελιώδης για τη γνώση.
Το πραγματικό ερώτημα, λοιπόν, δεν είναι αν θα χρησιμοποιήσουμε την τεχνητή νοημοσύνη – αλλά πώς. Θα τη μετατρέψουμε σε μοχλό εξέλιξης ή σε υποκατάστατο σκέψης;