Οκτώ υγιεινές τροφές που δεν αξίζουν τα λεφτά τους

Οκτώ υγιεινές τροφές που δεν αξίζουν τα λεφτά τους

Είναι ένα ακριβό προϊόν, γεμάτο και σε θρεπτικές ουσίες; 

Το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί μια στροφή στην υγιεινή διατροφή, με τα άτομα να προτιμούν τις υγιεινές – βιολογικές τροφές και υπερ-τροφές και να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στον τόπο προέλευσης των προϊόντων.

Τα προϊόντα αυτά, καθότι υγιεινά, είναι πολλές φορές και ακριβά. Αξίζουν, όμως, τα λεφτά τους;

Ας δούμε τις υγιεινές τροφές που δεν αξίζουν ούτε «δεκάρα» απ’ τα χρήματα που δίνουμε για να τις αγοράσουμε.

Ψωμί δημητριακών

Οι τιμές ανά καρβέλι κυμαίνονται μεταξύ 7 και 8 δολαρίων και κανείς δε μπορεί να εξηγήσει το λόγο. Ενώ δεν είναι τόσο καλό όπως το ψωμί από κινόα ή βρώμη, τα δημητριακά ολικής αλέσεως αυξάνουν τον κορεσμό και βοηθούν την καρδιά. Απλά φροντίστε το ψωμί σας να είναι ολικής αλέσεως και όχι πολύσπορο, το οποίο έχει περισσότερη ζάχαρη και λιγότερες φυτικές ίνες.

Φρέσκα μούρα

Διατροφικά, τα φρέσκα μούρα κάνουν πολύ καλό στην υγεία σας. Όχι όμως και στην τσέπη σας. Πως θα μπορέσετε, λοιπόν, να πάρετε όλες τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες χωρίς να ξοδέψετε όλα τα λεφτά σας; Τα μούρα έχουν πολυφαινόλη, μια ουσία η οποία εμποδίζει τη δημιουργία λίπους, την ίδια ουσία εμπεριέχουν και τα κατεψυγμένα μούρα – τα οποία έχουν την μισή τιμή απ’ ότι τα φρέσκα και μπορείτε να τα τρώτε όλο το χρόνο.

Μπιφτέκι γαλοπούλας

Για καιρό θεωρούταν η «υγιεινή» εναλλακτική του μοσχαρίσιου μπιφτεκιού. Στη πραγματικότητα, το μπιφτέκι γαλοπούλας έχει το ίδιο λίπος και λιγότερες πρωτεΐνες.

Επίσης, ο κιμάς που πουλάνε στα καταστήματα συνήθως εμπεριέχει και σκούρο κρέας, το οποίο αυξάνει την περιεκτικότητα σε λίπος μέχρι και κατά 20 %. Η λύση είναι να επιλέξετε, μπιφτέκι από κρέας ελευθέρας βοσκής.

Χυμός από ρόδι

Ο χυμός ροδιού συνεχίζει να έχει εκατομμύρια πωλήσεις ετησίως. Κοινώς, εκατομμύρια άτομα προτιμούν να πληρώνουν 5 ευρώ το ποτήρι χυμού τη στιγμή που μπορούν να φάνε το φρούτο, το οποίο έχει την ίδια ποσότητα αντιοξειδωτικών καθώς και περισσότερες φυτικές ίνες και λιγότερη ζάχαρη.

Υπερ-τροφές σε σκόνη

Οι περισσότερες εταιρείες ισχυρίζονται ότι τα συσκευάσματα υπερ-τροφών είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά, υπάρχει όμως και η άλλη άποψη. Η διατροφική βιομηχανία συμπληρωμάτων είναι ανεξέλεγκτη και υπάρχει ένα μεγάλο ερωτηματικό σχετικά με τα οφέλη των συμπληρωμάτων αυτών, ιδίως μετά τις πρόσφατες μελέτες που δείχνουν ότι τα πολυβιταμινούχα χάπια μπορεί να έχουν μικρό ή και καθόλου όφελος.

Whey Protein

Μπορεί να είναι το πιο γνωστό συμπλήρωμα για μυϊκή ανάπτυξη, αλλά τα οφέλη αντισταθμίζονται από την τάση του προϊόντος να προκαλεί φούσκωμα στη κοιλιά. Στα αρνητικά και η τιμή. Ένα δοχείο κοστίζει περίπου 30 δολάρια, και προσφέρει περίπου 25 γραμμάρια πρωτεΐνης. Την ίδια ποσότητα μπορεί να βρει κανείς σε τέσσερα αυγά ή σε ένα μεσαίου μεγέθους κοτόπουλο.

Γάλα αμυγδάλου

Για όσους είναι αντίθετοι στο αγελαδινό γάλα ή στην πραγματικότητα πάσχουν από δυσανεξία στη λακτόζη, το γάλα από αμύγδαλο μπορεί να είναι η πιο νόστιμη εναλλακτική λύση για τα δημητριακά ή τον καφέ . Απλά ας είμαστε ρεαλιστές σχετικά με τα θρεπτικά συστατικά στοιχεία: Πρόκειται για ένα υγρό πολύ καλό για ενυδάτωση, αλλά δεν είναι το «παράδειγμα» υγιεινής διατροφής. Ένα κουτί γάλα αμυγδάλου, με κόστος στα 4 δολάρια, περιέχει ένα μικρό ποσοστό πρωτεΐνης ( περίπου ένα γραμμάριο ) Αντ ‘αυτού , επιλέξτε ένα γάλα πλήρες σε λιπαρά ή γάλα 2% , και πάρτε ένα πακέτο αμύγδαλα για σνακ. Εάν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη , συνεχίστε με το γάλα αμυγδάλου, αλλά να τρώτε και αμύγδαλα ώστε να παίρνετε και τις απαραίτητες πρωτεΐνες τις οποίες δε προσφέρει το γάλα.

«Ελαφρύ» λάδι

Το ελαιόλαδο έχει οφέλη τόσο για την πρόληψη παθήσεων της καρδιάς, όσο και την απώλεια βάρους. Η « ελαφριά» έκδοση δεν σημαίνει αυτό που πιστεύετε. Το ελαφρύ ελαιόλαδο είναι ένα ιδιαίτερα επεξεργασμένα μίγμα διαφορετικών ελαίων και περιέχει περίπου την ίδια ποσότητα του λίπους όπως το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, αλλά έχει ελαφρώς πιο ανοιχτό χρώμα.