Ολοκληρώθηκε η ανύψωση του Costa Concordia

Ολοκληρώθηκε η ανύψωση του Costa Concordia

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από τη σημερινή επιχείρηση που φέρνει το μοιραίο κρουαζιερόπλοιο πιο κοντά στο «τελευταίο» ταξίδι του.

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η διαδικασία ανύψωσης του κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia, το οποίο, δυόμισι χρόνια μετά την μοιραία πρόσκρουσή του στον ύφαλο της νήσου Τζίλιο στην Ιταλία που είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν 32 από τους 4.229 επιβάτες του τη ζωή τους, είναι πια έτοιμο να πραγματοποιήσει το τελευταίο του ταξίδι.

Το γιγαντιαίο κρουαζιερόπλοιο ανυψώθηκε κατά δύο μέτρα από τα συνεργεία που διεξάγουν την επιχείρηση χάρη σε υδατοστεγείς δεξαμενές που είχαν δέσει στο Concordia, περίπου σαν «σωσίβια», και επιπλέει ξανά.

Δείτε LIVE την επιχείρηση από το νησί Τζίλιο εδώ.

1/3

Οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση είχαν επαναφέρει σε όρθια θέση το κουφάρι του σκάφους τον Σεπτέμβριο. Παρέμενε μισοβυθισμένο, αλλά σε σταθερή θέση χάρη σε ατσάλινες πλατφόρμες στα ανοικτά του νησιού Τζίλιο μετά το ναυάγιο.

Η επιχείρηση ώστε το σκάφος να μπορέσει ξανά να πλεύσει αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα σε μια εβδομάδα. Κατόπιν αναμένεται να ρυμουλκηθεί περίπου 30 μέτρα μακρύτερα και να ρίξε άγκυρα. Εκεί 30 δεξαμενές αέρα του θα γεμίσουν πριν το σκάφος ταξιδέψει, χάρη σε τέσσερις ρυμουλκά και 10 σκάφη συνοδείας, ως το λιμάνι της Γένοβας, όπου πρόκειται να αποσυναρμολογηθεί τα επόμενα δύο χρόνια.

Ο επικεφαλής της επιχείρησης Νικ Σλόουν τόνισε ότι «οι βροχοπτώσεις που αναμένονται με βάση μετεωρολογικές προβλέψεις τις επόμενες ώρες δεν αναμένεται να αποτελέσουν ιδιαίτερο πρόβλημα».

«Μέχρι τώρα δεν υπήρξε καμία απρόβλεπτη, αρνητική εξέλιξη, όλα βαίνουν ομαλά», δήλωσε ο αξιωματούχος της Πολιτικής Προστασίας της Ιταλίας Φράνκο Γκαμπριέλι.

Η διαδικασία μετακίνησης και ρυμούλκησης του σκάφους αναμένεται να κοστίσει στην πλοιοκτήτρια εταιρία Carnival 1,5 δισεκ. ευρώ.

Το Costa Concordia είχε πέσει στον ύφαλο την 13η Ιανουαρίου 2012 με αποτέλεσμα 32 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, ενώ ένας δύτης έχασε τη ζωή του αργότερα.

Δείτε ακόμη: 

Βίντεο: Η βυθισμένη «πολιτεία» του Costa Concordia

 Η «τέλεια επιχείρηση διάσωσης» του Costa Concordia

Επέστρεψε στο Costa Concordia ο καπετάνιος που το εγκατέλειψε

Τι θα απογίνει το Costa Concordia