Ομπάμα: «Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ στέκονται πλάι-πλάι»

Ομπάμα: «Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ στέκονται πλάι-πλάι»

Θετικά μηνύματα από την αμερικανική ηγεσία για την πορεία της Ελλάδας κατά την εκδήλωση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου.

«Για μια μέρα, όλοι είμαστε Έλληνες», δήλωσε κατά την καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση που διοργανώθηκε στον Λευκό Οίκο προς τιμήν της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα.

«ΗΕλλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται πλάι-πλάι ως εταίροι και σύμμαχοι», επεσήμανε ο πρόεδρος Ομπάμα που ξεκίνησε και φέτος τον χαιρετισμό του με τη λέξη «Καλησπέρα» στα ελληνικά, ενώ αναφώνησε «Ζήτω η Ελλάς!» κατά τη λήξη του σύντομου χαιρετισμού του.

Ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε για τον «βαθύ αντίκτυπο» των Ελληνοαμερικανών στο αμερικανικό έθνος, ενώ αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις ελληνικές κοινότητες του Τάρπον Σπρινγκς (Φλόριντα) και του Σικάγου.

Η τελετή ξεκίνησε με την ομιλία του αντιπροέδρου, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος αναφέρθηκε στην προχθεσινή τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο συνεχάρη, όπως επεσήμανε, για την ελληνική εθνική εορτή, καθώς και για την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στον τομέα της οικονομίας.

Ο κ. Μπάιντεν μίλησε για τους «δεσμούς που συνδέουν» τις δύο χώρες, σημειώνοντας την κληρονομιά της Αρχαίας Ελλάδας στο δυτικό κόσμο, ενώ αναφέρθηκε στο Θουκυδίδη και στο ρητό του «Το μυστικό της ευτυχίας είναι η ελευθερία. Το μυστικό της ελευθερίας είναι η τόλμη». Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος τόνισε επίσης την υποστήριξη των ΗΠΑ για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Ακολούθως, έλαβε το λόγο ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ο οποίος αρχικά ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Ομπάμα για τη φιλοξενία και τη «μεγάλη τιμή» προς την Ορθόδοξη Ελληνοαμερικανική κοινότητα κατά τη διάρκεια και των έξι χρόνων της διακυβέρνησής του. Αφού μίλησε για τις «κοινές αξίες» που ενώνουν Έλληνες και Αμερικανούς, αναφέρθηκε στους «κοινούς αγώνες» και στη συνεισφορά της ελληνοαμερικανικής κοινότητας.

Η εορταστική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε για 28η συνεχή χρονιά. Την Ελλάδα εκπροσώπησαν ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και ο πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον Χρίστος Παναγόπουλος.

Πριν την έναρξη της τελετής-δεξίωσης, ο Πρόεδρος Ομπάμα και ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν συναντήθηκαν ιδιαιτέρως με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, στο Green Room του Λευκού Οίκου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

Σαμαράς: «Η Ελλάδα επιστρέφει»

Μπάιντεν σε Σαμαρά : Οι ΗΠΑ στηρίζουν την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη