Όταν τα αυτοκίνητα μιμούνται το iPhone

Όταν τα αυτοκίνητα μιμούνται το iPhone

Τα αυτοκίνητα είναι µία από τις ταχύτερα αναπτυσσόµενες κατηγορίες διασυνδεδεµένων συσκευών - και η τεχνολογία επενδύει σ' αυτά.

Του Seth Fletcher

Κοιτάξτε οποιοδήποτε νέο πολυτελές μοντέλο αυτοκινήτου και θα προσέξετε ένα πράγμα: ότι οι ασύρματες συσκευές διαδίδονται ταχύτατα. Τα αυτοκίνητα είναι πλέον Wi-Fi hot spots εν κινήσει, με πρόσβαση στο Facebook και στο Google, αν και σε περιορισμένη μορφή.

Mάλιστα, σύντομα θα αποτελούν μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές διασυνδεδεμένων συσκευών. Η εταιρεία ερευνών ABI εκτιμά ότι 210 εκατομμύρια αυτοκίνητα θα έχουν μέχρι το 2016 πρόσβαση στο διαδίκτυο. Όλα αυτά τα αυτοκίνητα θα απαιτούν τεράστιο όγκο εξοπλισμού και λογισμικού – δεκάδες αισθητήρες, επεξεργαστές και εφαρμογές το καθένα. Δεν προκαλεί, συνεπώς, έκπληξη ότι οι εταιρείες ηλεκτρονικών, τηλεπικοινωνίας, λογισμικού και άλλοι προμηθευτές σπεύδουν να καλύψουν τις ανάγκες που δημιουργούνται.

Διαβάστε ακόμη: Το διάφανο λεωφορείο-οθόνη από το μέλλον

Διασύνδεση
Τα διασυνδεδεμένα αυτοκίνητα προσφέρονται σε δύο εκδοχές: είτε με πλήρως ενσωματωμένα συστήματα, όπως το GM OnStar και το BMW Connected, που περιλαμβάνουν όλο το hardware και το software, είτε με σύνδεση μέσω ενός smartphone, όπως το Ford Sync.

Πλοήγηση
Οι χάρτες -πρόγονοι της τεχνολογίας στα έξυπνα αυτοκίνητα – βελτιώνονται συνεχώς. Για παράδειγμα, η Audi ενσωμάτωσε το Google Earth στα αυτοκίνητά της, προσθέτοντας μια δορυφορική εικόνα του περιβάλλοντος χώρου στην παλιά οθόνη πλοήγησης.

Τηλεφωνία
Ο εξοπλισμός ενός αυτοκίνητου με δυνατότητα ασύρματης σύνδεσης μπορεί να επιφυλάσσει παγίδες εξαιτίας της ποικιλίας προτύπων από χώρα σε χώρα. Η AT&T πουλάει τις παγκόσμιας ισχύος κάρτες SIM απευθείας στον κατασκευαστή, ενώ το αυτοκίνητο βρίσκεται στο εργοστάσιο.

Δυνατότητα αναβάθμισης
Εδώ και δεκαετίες τα ηλεκτρονικά στο καινούργιο μας αμάξι παρέμεναν τα ίδια καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του. Πλέον τα συστήματα στα αυτοκίνητα μπορούν να αναβαθμιστούν ασύρματα ή μέσω θύρας USB, όπως σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Διαβάστε ακόμη: Τα ταχύτερα τρένα του κόσμου

Κοινωνικά μέσα
Η Mercedes-Benz έγινε ο πρώτος κατασκευαστής που προσφέρει ενσωμάτωση του Facebook. Άλλοι ακολούθησαν το παράδειγμά της αναπτύσσοντας εφαρμογές κοινωνικών μέσων μέσω φωνητικών εντολών, είτε το αμάξι είναι σταματημένο είτε εν κινήσει.

Smartphones
Οι ειδικοί οραματίζονται τη μέρα που το λογισμικό ενός αυτοκινήτου δεν θα είναι αποθηκευμένο στο ίδιο το αυτοκίνητο, αλλά στο τηλέφωνο του οδηγού. Ήδη το σύστημα Chevrolet MyLink εισάγει εφαρμογές, χάρτες, μουσική και επαφές από το κινητό του χρήστη.

Επεξεργαστές
Η Intel αποκάλυψε ότι θα επενδύσει 100 εκατομμύρια δολάρια σε ένα ταμείο για το «διασυνδεδεμένο αυτοκίνητο». Τα τσιπ Atom της εταιρείας θα τροφοδοτούν τα συστήματα πληροφοριών και ψυχαγωγίας στα μοντέλα της Nissan και της Infiniti που θα κυκλοφορήσουν φέτος.

Όργανα
Από την Cadillac μέχρι την Tesla βάζουν στη θέση των αναλογικών μετρητών προσαρμόσιμα ψηφιακά όργανα. Το Evos της Ford έχει πρόγραμμα που καταγράφει τον σφυγμό της καρδιάς, ώστε να εντοπίζει περιπτώσεις υπερβολικής συσσώρευσης πληροφοριών στον οδηγό.

*To κείμενο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα