«Πάγωσε» η Barbie;

«Πάγωσε» η Barbie;

Η διασημότερη κούκλα χάνει για πρώτη φορά τον χριστουγεννιάτικο εμπορικό «θρόνο» της από τους πρωταγωνιστές του «Frozen».

Τελικά, το 2014 δεν ήταν καλό για την διασημότερη κούκλα όλων των εποχών κι αυτό δεν προβλέπεται να αλλάξει ούτε το νέο έτος. Για πρώτη φορά λοιπόν η αψεγάδιαστη Barbie -το εμπορικό καμάρι της Mattel Inc.- έχασε το «στέμμα» της ως Νο1 στις προτιμήσεις για κοριτσίστικο δώρο Χριστουγέννων.

Τον «θρόνο» της κατέλαβαν οι βασίλισσα Έλσα και η πριγκίπισσα Άννα, πρωταγωνίστριες το εξαιρετικά πετυχημένο «Frozen» που η Walt Disney Co. έβγαλε πέρυσι στους κινηματογράφους.

Μπορεί και οι δύο σειρές παιχνιδιών να έχουν (ακόμη) την ίδια κατασκευάστρια και η διαφορά στις πωλήσεις μεταξύ τους να μην είναι δα χαοτική: σε σχετική έρευνα της Εθνικής Ομοσπονδίας Λιανεμπορίου των ΗΠΑ, οι χαρακτήρες του «Frozen» συγκέντρωσαν το 20% των προτιμήσεων, έναντι 17% που απέσπασε η Barbie.

Όμως για την Mattel -που βλέπει συνολικά τα έσοδά της να έχουν μειωθεί κατά 36% μέσα στο 2014 και την μετοχή της να χάνει τώρα σε αξία- ήταν μία δυσάρεστη επαναβεβαίωση των αρνητικών προοπτικών στις πωλήσεις του πιο εμπορικού της μέχρι σήμερα προϊόντος, το οποίο σε ετήσια βάση απέφερε μέχρι σήμερα έσοδα άνω του 1 δισ. δολαρίων.

Στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, πάντως, οι πωλήσεις της Barbie σημείωσαν πτώση 21% σε διεθνές επίπεδο. Και ίσως οι πιο βασικοί λόγοι -τονίζουν αναλυτές- είναι οι εξωπραγματικές σωματικές αναλογίες της και το γυναικείο στερεότυπο που αντιπροσωπεύει.

Όχι τυχαία, άλλωστε, ο ανταγωνισμός εντείνεται με παιχνίδια πιο ρεαλιστικά όπως η κούκλα Lammily, που στοιχίζει μόλις 25 δολάρια, για την παραγωγή της στηρίχθηκε στο crowdfunding και δίνει τη δυνατότητα στις μικρές καναταλώτριες να κάνουν παρεμβάσεις στην εμφάνισή της με ρεαλιστικές ατέλειες, όπως π.χ. ακμή!

Εξίσου όμως σημαντικός λόγος για την πτώση στις πωλήσεις της Barbie θεωρούνται και τα στρατηγικά λάθη στο makreting της ίδιας της Mattel. Το τελευταίο «δείγμα γραφής» ήταν μόλις τον Νοέμβριο -λίγο πριν αρχίσει στο φουλ η εορταστική περίοδος- όταν η εταιρεία αναγκάστηκε να ζητήσει δημόσια συγγνώμη για ένα βιβλίο που έβγαλε με πρωταγωνίστρια τη θρυλική της κούκλα.

Ο τίτλος του ήταν «Μπορώ να γίνω μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών». Το ηθικό δίδαγμα ότι μία γυναίκα χρειάζεται τελικά τη βοήθεια ενός άνδρα για να τα καταφέρει. Κι όπως ήταν φυσικό προκάλεσε κατακραυγή και δηλητηριώδεις κριτικές στο Amazon, ως «αηδιαστικά σεξιστικό».

Η έλλειψη αντανακλαστικών της Mattel επεκτείνεται και στην καινοτομία -επισημαίνουν ειδικοί- σε έναν βιομηχανικό τομέα που, όπως και η παιδική φαντασία, κινείται με πολύ υψηλές ταχύτητες, ενώ ο ανταγωνισμός γίνεται ολοένα και πιο ισχυρός.

Κι αυτό ενώ το 2016 η εταιρεία θα χάσει κι άλλο σε «μερίδιο» από την αγοραστική «πίτα», με την προγραμματισμένη μεταβίβαση των δικαιωμάτων της –«δανεικής» από την Disney- σειράς παιχνιδιών του «Frozen» στην ανταγωνίστρια Hasbro Inc.

Διαβάστε ακόμα: Το «Frozen» είναι η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία της Disney