Παρατείνεται το «θρίλερ» στην ανατολική Ουκρανία

Παρατείνεται το «θρίλερ» στην ανατολική Ουκρανία

Δολοφονική επίθεση κατά του δημάρχου στο Χάρκοβο - Εκτάκτως συνεδριάζει σήμερα ο ΟΑΣΕ, του οποίου επτά παρατηρητές κρατούνται ακόμη αιχμάλωτοι.

Κρίσιμη θεωρείται η σημερινή ημέρα για την έκβαση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, όπου ο ουκρανικός στρατός συνεχίζει την στρατιωτική «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση, ενώ οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές συνεχίζουν να καταλαμβάνουν κυβερνητικά κτίρια στις ανατολικές περιοχές της χώρας, όπως το κυβερνείο στηνπόλη Κοστιαντινίβκα.

Ένταση αναμένεται να προκληθεί και από την είδηση πως ο δήμαρχος του Χάρκοβου, Γκενάντι Κέρνες, τραυματίστηκε σοβαρά από τα πυρά αγνώστων που, όπως ανέφερε η ιστοσελίδα του δήμου, «επιτέθηκαν» εναντίον του. «Ο δήμαρχος τραυματίστηκε από σφαίρες στην πλάτη. Βρίσκεται στο χειρουργείο. Οι γιατροί αγωνίζονται να σώσουν τη ζωή του», δήλωσε η εκπρόσωπός του δημάρχου, Τατιάνα Γκρουζίνσκαγια, στο πρακτορείο Ιντερφάξ.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται το «θρίλερ» με τους επτά παρατηρητές του ΟΑΣΕ που συνελήφθησαν την Παρασκευή και εξακολουθούν να κρατούνται από φιλορώσους αυτονομιστές στην Σλαβιάνσκ. Το μόνιμο συμβούλιο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) θα συγκληθεί εκτάκτως σήμερα στη Βιέννη για να συζητήσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα η εκπρόσωπος του οργανισμού Νατάσα Ρατζάκοβιτς.

Στο διπλωματικό πεδίο, η κυβέρνηση της Γερμανίας κάλεσε τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των παρατηρητών του ΟΑΣΕ. Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ ανέφερε ότι το Βερολίνο καταδικάζει την απαγωγή των μελών της ομάδας, ανάμεσα στα μέλη της οποίας είναι και τέσσερις Γερμανοί στρατιωτικοί, αποκαλώντας την ενέργεια αυτή «μια αδικαιολόγητη παραβίαση του νόμου».

«Η απελευθέρωση του ενός από τους οκτώ ομήρους για ιατρικούς λόγους είναι ένα θετικό βήμα, αλλά και υπόλοιποι επτά πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι  άμεσα, χωρίς όρους και σώοι. Ζητούμε από τη ρωσική κυβέρνηση να ενεργήσει δημόσια και εσωτερικά για να επιτύχει την απελευθέρωσή της, να αποστασιοποιηθεί σαφώς από τέτοιες ενέργειες και να χρησιμοποιήσει την επιρροή τους στους φιλορώσους δράστες  και τις δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία για να εξασφαλίσει την απελευθέρωσή τους», δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ.

Διαβάστε ακόμη:

Σήμερα οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας

«Αιχμάλωτοι πολέμου» οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία 

Παραβιάσεις του εναέριου χώρου της καταγγέλλει η Ουκρανία