Παραβιάσεις του εναέριου χώρου της καταγγέλλει η Ουκρανία

Παραβιάσεις του εναέριου χώρου της καταγγέλλει η Ουκρανία

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ διέκοψε την επίσκεψη του στην Ιταλία - Έκτακτη σύνοδος στις Βρυξέλλες για νέες κυρώσεις .

Ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη παραβίασαν επανειλημμένως τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας στη διάρκεια της νύχτας, δήλωσε ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ στη διάρκεια της επίσκεψής του στην ιταλική πρωτεύουσα.
«Ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη χθες το βράδυ παραβίασαν επτά φορές τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας. Ο μοναδικός λόγος ήταν για να προκαλέσουν την Ουκρανία…και να την κατηγορήσουν ότι διεξάγει πόλεμο κατά της Ρωσίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Ρώμη ο Γιατσενιούκ μιλώντας στα Αγγλικά.

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός αποφάσισε να διακόψει την επίσκεψή του στην Ιταλία, για να παρακολουθήσει τις εξελίξεις στη χώρα του. Σήμερα το πρωί, ο Γιατσενιούκ συναντήθηκε με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι και στην συνέχεια έγινε δεκτός από τον πάπα Φραγκίσκο. «Στηρίζουμε τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις και την διεξαγωγή των εκλογών στην Ουκρανία» έγραψε στο Διαδίκτυο η Ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών Φεντερίκα Μογκερίνι.

Σύμφωνα με το αρχικό του πρόγραμμα, ο Ουκρανός πρωθυπουργός θα έπρεπε να παραμείνει στην ιταλική πρωτεύουσα και αύριο, για να παραστεί στην τελετή αγιοποίησης του πάπα Ιωάννη Παύλου του Β΄ και του πάπα Ιωάννη του 23ου. Κατά το πέρας της συνάντησής του με τον Φραγκίσκο, ο ποντίφικας δώρισε στον Αρ. Γιατσενιούκ ένα στυλό, λέγοντας ότι ελπίζει να του φανεί χρήσιμο, «για να μπορέσει να υπογράψει, με το στυλό αυτό την ειρηνευτική συμφωνία». «Το ελπίζω και εγώ» απάντησε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας ο οποίος, με τη σειρά του, δώρισε στον Αργεντινό πάπα μια φωτογραφία της πλατείας Μαϊντάν, με συγκεντρωμένο το διαμαρτυρόμενο πλήθος, τη νύχτα της περασμένης Πρωτοχρονιάς.

«Εδώ οι Ουκρανοί πάλεψαν για την ελευθερία και τα δικαιώματά τους, πάλεψαν εκατομμύρια άτομα», εξήγησε στον πάπα Φραγκίσκο. Από την πλευρά του, ο πάπας διαβεβαίωσε τον Αρ. Γιατσενιούκ ότι θα κάνει «ό,τι είναι δυνατόν» για την ειρήνη στην Ουκρανία.

Τηλεφωνική επικοινωνία Λαβρόφ – Στάινμαγερ
Σε μια προσπάθεια να βρεθεί κάποια διπλωματική λύση για την εκτόνωση της κρίσης, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο Γερμανός ομόλογός του Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ συζήτησαν είχαν τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα με πρωτοβουλία του Βερολίνου, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Ρωσία ανακοίνωσε επίσης σήμερα ότι κάνει τα πάντα προκειμένου να απελευθερωθούν οι στρατιωτικοί παρατηρητές του ΟΑΣΕ, οι οποίοι από χθες κρατούνται από αυτονομιστές στην πόλη Σλαβιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας. Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας αναφέρει ότι «λαμβάνει μέτρα για την επίλυση του ζητήματος μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που υπάρχουν», αλλά δεν αναφέρει τι μέτρα λαμβάνει.

Μάλιστα, ένας από τους παρατηρητές που κρατούνται έχει ανάγκη από επείγουσα ιατρική φροντίδα, ανακοίνωσε η κρατική υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας. «Ανάμεσα σε αυτούς που κρατούνται βρίσκεται και ένα άτομο που έχει άμεση ανάγκη από ιατρική φροντίδα», αναφέρει η υπηρεσία στην ιστοσελίδα της και προσθέτει ότι η ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας δήλωσε έτοιμη να προσφέρει ιατρική φροντίδα, αλλά οι αυτονομιστές απέρριψαν την πρότασή της.

Έκτακτη σύνοδος στις Βρυξέλλες για νέες κυρώσεις
Στο μεταξύ ανώτατοι διπλωμάτες της ΕΕ συμφώνησαν στη διεξαγωγή έκτακτης συνόδου στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα με θέμα την εξεύρεση τρόπων αποκλιμάκωσης της ουκρανικής κρίσης και την επιβολή επιπλέον κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας, δήλωσαν σήμερα πηγές της ΕΕ.

Διατηρώντας την ανωνυμία τους, τρεις πηγές της ΕΕ δήλωσαν ότι αναμένεται να πραγματοποιηθεί έκτακτη σύνοδος περίπου το μεσημέρι της Δευτέρας.  Παράλληλα, πηγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε σήμερα ότι η ΕΕ πρόκειται να προσθέσει νέα ονόματα στη λίστα με τους Ρώσους στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις μέσα στις επόμενες ημέρες.

Η ΕΕ έχει ήδη συμφωνήσει σε κυρώσεις εις βάρος και άλλων προσώπων, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχουν συμφωνηθεί ευρύτερες οικονομικές κυρώσεις.

Διαβάστε περισσότερα: 

Ο «μισητός μάγος της διπλωματίας» Χένρι Κίσινγκερ για την Ουκρανία

Μπαράζ νέων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας