Πέντε τρόποι για να προστατέψετε τις ιδέες σας

Πέντε τρόποι για να προστατέψετε τις ιδέες σας

Η προστασία των εφευρέσεών σας είναι σχεδόν τόσο σημαντική όσο και οι ίδιες οι εφευρέσεις.

του Βερν Χάρνις

Ιδού πέντε τρόποι για να την πετύχετε

1. Αν δεν προστατευτείς, είσαι χαμένος από χέρι
Το 88% της αξίας των μεγάλων εταιρειών βασίζεται στα συστήματα εκπαίδευσης, το περιεχόμενο, τις μεθοδολογίες, το brand και άλλες καινοτομίες, λέει ο δικηγόρος Άντριου Σέρμαν, εταίρος στην Jones Day. Δυστυχώς, αναφέρει, πολλές εταιρείες «κοιμούνται» και δεν προστατεύουν την περιουσία τους. Αποτρέψτε τους εχθρούς σας από το να βγάλουν χρήματα με τις δικές σας ιδέες, εστιάζοντας από κοινού με το δικηγόρο της εταιρείας σε ζητήματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

2. Η ταχύτητα μετράει
Στις ΗΠΑ, μέχρι το 2013 έπρεπε εσύ να αποδείξεις ότι ανακάλυψες κάτι πρώτος για να αποκτήσεις την πατέντα. Τώρα, βάσει του Νόμου Leahy – Smith, ο πρώτος που υποβάλλει αίτηση για πατέντα συνήθως κερδίζει, λέει ο νομικός σύμβουλος επί θεμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας Ρας Σουλτζ. Για να βγείτε κερδισμένος, καν’ τε τώρα αίτηση για προσωρινές πατέντες, τις οποίες μπορείτε να γράψετε σε μια εβδομάδα, για να λάβετε προστασία διάρκειας ενός έτους.

3. «Κλειδώστε» συμβόλαια
Καλό είναι να επιμένετε οι συνεργάτες της εταιρείας σας σε δημιουργικά έργα όπως π.χ. η συγγραφή λογισμικού να υπογράφουν μια σύμβαση έργου όπου να αναφέρετε με σαφήνεια ότι εσείς είστε ο κάτοχος των δικαιωμάτων. Αλλιώς, ο νόμος υποθέτει ότι τα κατέχει αυτός. Επίσης, βάζετε και το μόνιμο προσωπικό σας να υπογράφει συμβάσεις οι οποίες να αποδίδουν σε σας την ιδιοκτησία των εφευρέσεών τους. «Μήπως το έχετε ξεχάσει; Τώρα είναι η στιγμή να διορθώσετε το σφάλμα σας», λέει ο Σέρμαν, ειδικά αν σχεδιάζετε να πουλήσετε την εταιρεία. Ο αγοραστής θα φύγει άρον-άρον αν δει ότι λείπουν τα σχετικά έγγραφα.

4. Παίξτε επιθετικά
Ο Τζέρεμι Μπραντ είναι ιδιοκτήτης της επενδυτικής εταιρείας real estate ‘We Buy Houses” και ξέρει καλά ότι πρέπει να σταματήσει όποιον θέλει να βάλει χέρι στο σήμα κατατεθέν του. Η ομάδα των νομικών του βοηθών εντοπίζει τις χρήσεις του ονόματος που δεν έχουν άδεια, και η εταιρεία φροντίζει να ενημερώνει τους παρανομούντες. Συχνά, κάποιοι ζητάνε να λάβουν άδεια χρήσης της σχετικής μάρκας• «αυτό έχει βοηθήσει τις πωλήσεις μας», λέει.

5. Προσλάβετε βετεράνους δικηγόρους
Είστε καλύτερα προστατευμένοι αν έχετε έμπειρους νομικούς συμβούλους από μια μικρή εταιρεία δικηγόρων παρά νέους και πρωτάρηδες από μια γιγάντια εταιρεία δικηγόρων. «Η ποιότητα είναι καλύτερη και το κόστος είναι χαμηλότερο αν μπορείτε να εργαστείτε με συνεργάτες που ασχολούνται με πατέντες εδώ και καιρό», επισημαίνει ο Άντριου Λεβί, ιδρυτής της εταιρείας μάρκετινγκ Blue Calypso.

Διαβάστε ακόμη: Δέκα τρόποι για να προωθήσετε τις καλύτερες ιδέες σας στη δουλειά