Πυρ ομαδόν κατά της κυβέρνησης για τον προϋπολογισμό

Πυρ ομαδόν κατά της κυβέρνησης για τον προϋπολογισμό
O πρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης μιλάει στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό του 2016, Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015. Συνεχίζεται για τελευταία μέρα στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση επί του κρατικού προϋπολογισμού 2016, η οποία θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, έπειτα από φανερή ονομαστική ψηφοφορία. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τους φόρους και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Σφοδρή Κριτική στην κυβέρνηση άσκησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τον προϋπολογισμό στη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής.

Συνολική επίθεση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο προσωρινός πρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης, κατηγορώντας τον ότι επιχειρεί «να συσκοτίσει, να εξαπατήσει και να ρίξει αλλού τις ευθύνες για την αποτυχία της πολιτικής του, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπος με τις συνέπειες του τρίτου μνημονίου που υπέγραψε».Συνεχίζοντας είπε ότι «είναι θεαματική η προσπάθεια της κυβέρνησης να παραποιήσει τα νούμερα του προϋπολογισμού και να κατασκευάσει ψεύτικες εικόνες». Έκανε ειδικά αναφορά στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, λέγοντας ότι «είναι τεράστια η οικονομική καταστροφή, οδηγεί το τραπεζικό σύστημα στον αφελληνισμό», και προειδοποίησε: «ας σταματήσει να πανηγυρίζει η κυβέρνηση και ας ετοιμάσει την απολογία της». Απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα ρώτησε: «Είσαστε ικανοποιημένος με τα αποτελέσματα της πολιτικής σας, κοιμάστε ήσυχος τα βράδια; Αποδεικνύεστε κατώτερος των περιστάσεων και υποθηκεύετε το μέλλον του τόπου».

Κάνοντας συνολικά απολογισμό υποστήριξε ότι ο κ. Τσίπρας έφερε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού και οδηγεί τη χώρα σε ξέρα. «Τον προϋπολογισμό δεν τον συνέταξε η κυβέρνηση αλλά τα στελέχη των δανειστών, δεν συντάχθηκε στο υπουργείο Οικονομικών αλλά στις σουίτες του Χίλτον» είπε ο κ. Πλακιωτάκης και πρόσθεσε: «Ο προϋπολογισμός βασίζεται στην αύξηση των φόρων και όχι στη μείωση των δαπανών, υπονομεύει την ντόπια παραγωγή και βάζει ταφόπλακα στις ελπίδες των νέων να βρουν δουλειά. Ο πρώτος αριστερός προϋπολογισμός περιλαμβάνει νέους φόρους 3,2 δισ. ευρώ, είναι αντιαναπτυξιακός και κοινωνικά άδικος, αναδεικνύει την πολιτική απάτη που έστησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Υποσχόταν ο κ. Τσίπρας προεκλογικά, επαναφορά της 13ης σύνταξης, ενώ έχουν ήδη έχουν μειώσει τις συντάξεις κατά 2%, τώρα ετοιμάζονται να αφαιρέσουν από τις συντάξεις πάνω από 2,2 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία. Ετοιμάζονται να κάνουν τη σύνταξη φιλοδώρημα. Αυτό αποδεικνύει την απάτη τους. Η ασυνέπειά τους δεν έχει αρχή και τέλος: Έλεγαν κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη, πρόσφατα έφεραν νόμο που είναι ο εφιάλτης του κάθε ιδιοκτήτη. Υπόσχονταν να καταργήσουν τον ΕΝΦΙΑ και δικαιότερη κατανομή βαρών, τώρα διατήρησαν τον ΕΝΦΙΑ και βάζουν περισσότερους φόρους και γονατίζουν τους πάντες. Τα όσα έλεγαν για κοινωνική ευαισθησία είναι έναν μύθος. Οι νέοι φόροι είναι κοινωνικά άδικοι, όπως δείχνει το ότι αυξάνονται περισσότερο οι έμμεσοι φόροι, εκείνοι που πλήττουν περισσότερο τους φτωχούς συμπολίτες μας».

Φώφη Γεννηματά: Δεν ψηφίζουμε μείωση συντάξεων
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο «για προϋπολογισμό ενός αχρείαστου μνημονίου», ενός μνημονίου, όπως είπε, που «είναι η βαριά κληρονομια της ανικανότητας, της ανεπάρκειας και της αναλγησίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ». «Στην ύφεση μάς γυρίσατε, κ. Τσίπρα. Όπισθεν ολοταχώς σε όλους τους τομείς» ανέφερε η κ. Γεννηματά. «Εμείς δεν θα ψηφίσουμε μείωση συντάξεων», τόνισε και πρόσθεσε ότι για «πρώτη φορά ο λαός νιώθει απροστάτευτος».

Δ. Κουτσούμπας: Τελείωσε το προεκλογικό παραμύθι της κυβέρνησης
Ως αποτύπωση του «προεκλογικού παραμυθιού» της κυβέρνησης περί σκληρής διαπραγμάτευσης με στόχο την ανακούφιση του λαού, χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2016 ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος τόνισε ότι αυτό αποδεικνύεται από την εισηγητική της έκθεση. Ακόμη, σημείωσε ότι ο φετινός προϋπολογισμός αποτελεί μια επίσημη συνόψιση για «τα έργα, τα σχέδια και τις επιδιώξεις της κυβερνώσας Αριστεράς που αποκαλύπτει πλήρως τον πραγματικό επικίνδυνο ρόλο της». «Ένας χρόνος διακυβέρνησης από την Αριστερά του κεφαλαίου ήταν αρκετός για να σπάσει η σαπουνόφουσκα περί φιλολαϊκής διαχείρισης του καπιταλισμού. Κανένα προπαγανδιστικό εύρημα δεν μπορεί να κρύψει ότι η σημερινή κυβέρνηση όχι μόνο δεν στοχεύει στην ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων, αλλά αντίθετα κλιμακώνει την επίθεση στο εισόδημα και στα δικαιώματα του λαού. Κανένα επικοινωνιακό τερτίπι δεν μπορεί να κρύψει ότι η κυβέρνηση του Τσίπρα έχει αναλάβει να τελειώσει όλο το αντιλαϊκό έργο, που δεν κατάφεραν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Να περάσει όλες τις επιλογές της άρχουσας τάξης των καπιταλιστών με κλίμα ταξικής συνεργασίας, κοινωνικής συναίνεσης, έστω κοινωνικής ανοχής» τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ.

Θεοδωράκης: Χρήσιμο για την πατρίδα να είμαστε απέναντι σας
«Το Ποτάμι ήταν και είναι εδώ για να βοηθήσει τη χώρα και το καλοκαίρι δεν μετρήσαμε το πολιτικό κόστος και φανήκαμε χρήσιμοι για την πατρίδα. Τώρα το χρήσιμο για την πατρίδα είναι να είμαστε απέναντί σας», διεμήνυσε προς την κυβέρνηση ο επικεφαλής του πολιτικού κινήματος, Σταύρος Θεοδωράκης, από το βήμα της Βουλής. Αιτιολόγησε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν έχει δείξει καμία διάθεση να αλλάξει κάτι, «απλώς προσθέτει κόστος πάνω στο κόστος, σπατάλη πάνω από τη σπατάλη» και σε αυτόν τον δρόμο «δεν μπορούμε να είμαστε σύμμαχοι, είμαστε αντίπαλοι».

Αφού ο κ. Θεοδωράκης ξεκαθάρισε ότι το Ποτάμι χωρίς κανέναν ενδοιασμό καταψηφίζει τον προϋπολογισμό για το 2016, απευθύνθηκε προς τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας πως τις τελευταίες ημέρες ψάχνει για συναίνεση, «εσείς που είχατε διχάσει την Ελλάδα απερίσκεπτα λέτε τώρα να συμφωνήσουμε σε ένα πρόγραμμα». «Απερίσκεπτα έχετε κόψει όλες τις γέφυρες με τη δημιουργική Ελλάδα, στήνετε ένα καθεστώς, διορίζετε φίλους, συγγενείς και κομματικούς πιστούς και τώρα λέτε «βοηθείστε», είπε προς τον Τσίπρα, αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο συναίνεσης με την κυβέρνηση.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε, επίσης, πως κλείνει μια εφιαλτική χρονιά για τους Έλληνες, που ξεκίνησε με μεγάλες προσδοκίες και κατέληξε σε μεγάλη απελπισία.

Λεβέντης: Δεν υπάρχουν αποστάτες στην Ένωση Κεντρώων
Έκκληση προς τον πρωθυπουργό να επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να ζητήσει οικουμενική κυβέρνηση και μετά να φέρει το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό, απηύθυνε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι σε διαφορετική περίπτωση «η κυβέρνηση θα καταρρεύσει». Χαρακτήρισε «επιφανειακή και υποκριτική» τη συναίνεση που ζήτησε ο πρωθυπουργός, και σημείωσε ότι «δεν ζητά να αλλάξει ο κ. Τσίπρας, αλλά να μπουν τεχνοκράτες στις θέσεις των υπουργών».

Συνεχίζοντας ο κ. Λεβέντης απέκλεισε τη συμμετοχή της Ένωσης Κεντρώων σε κυβέρνηση που δεν θα έχει οικουμενικό χαρακτήρα, ενώ σχολιάζοντας σενάρια που φέρουν βουλευτές του κόμματός του να στηρίζουν την παρούσα κυβέρνηση, είπε ότι «ματαιοπονούν όσοι ψάχνουν αποστάτες στην Ένωση Κεντρώων». Απευθυνόμενος προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο κ. Λεβέντης τόνισε ότι δεν πρέπει να βγάζουν την ουρά τους έξω από τις ευθύνες.

Απευθυνόμενος ειδικότερα στη Νέα Δημοκρατία, είπε ότι κάνατε τα πάντα για να μη φύγει η χώρα από το ευρώ και τώρα κάνετε πίσω για να μη χάσατε ποσοστά, ενώ δεν απέκλεισε ενδεχόμενη κυβερνητική διεύρυνση, όπως τη χαρακτήρισε, όχι με την Ένωση Κεντρώων αλλά με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.