Πληρώνετε ΦΠΑ μόνο αν τον εισπράτετε

Πληρώνετε ΦΠΑ μόνο αν τον εισπράτετε

Η κυβέρνηση αλλάζει το καθεστώς από το 2015 για χιλιάδες ΜμΕ. 

Με τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας την Πέμπτη στη Βουλή, καθιερώνεται ένα νέο καθεστώς απόδοσης ΦΠΑ από το 2015 για εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα παρέχεται η δυνατότητα σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, των οποίων τα ετήσια ακαθάριστα έσοδα δεν θα υπερβούν φέτος τις 500.000 ευρώ, να ενταχθούν από το επόμενο έτος σε ειδικό καθεστώς καταβολής ΦΠΑ, το οποίο θα τους επιτρέπει να αποδίδουν το φόρο στο Δημόσιο μόνο εφόσον τον έχουν εισπράξει από τους πελάτες τους.

Το νέο αυτό καθεστώς προβλέπει ειδικότερα ότι αν μια επιχείρηση ή ένας ελεύθερος επαγγελματίας δεν έχει λάβει από τους πελάτες του, είτε τους ιδιώτες είτε το Δημόσιο, τον ΦΠΑ που αναγράφουν τα τιμολόγια τα οποία εξέδωσε δεν θα έχει την υποχρέωση να αποδώσει το μη εισπραχθέντα ΦΠΑ στο Δημόσιο.

Αντιστοίχως, ο κάθε πελάτης της επιχείρησης ή του επαγγελματία δεν θα έχει δικαίωμα να εκπέσει τον ΦΠΑ για τα ποσά τα οποία δεν κατέβαλε, παρά το γεγονός ότι θα έχει στα χέρια του τα σχετικά τιμολόγια.

Διαβάστε: Συμψηφισμός των οφειλών από ΦΠΑ σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα