Πλησιάζουν την Βαγδάτη οι ισλαμιστές αντάρτες

Πλησιάζουν την Βαγδάτη οι ισλαμιστές αντάρτες

Αδύναμη φαίνεται η κυβέρνηση του Ιράκ μπροστά στην επέλαση των εξτρεμιστών.

Μόλις 95 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του Ιράκ βρίσκονται πλέον οι εξτρεμιστές ισλαμιστές αντάρτες του ΙΚΙΛ, μετά την κατάληψη της Μοσούλης και της Τικρίτ, την γενέτειρα πόλη του Σανταμ Χουσεΐν και δεύτερη πόλη της επαρχίας Σαλαχεντίν, που καταλαμβάνουν από χθες Τρίτη.

Η Τικρίτ είναι η πρωτεύουσα της επαρχίας Σαλαχεντίν και βρίσκεται στη μέση του δρόμου που ενώνει τη Βαγδάτη με τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, τη Μοσούλη.

Μάχες μαίνονται ακόμα στην είσοδο της πόλης Σαμάρα, 110 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης.

Την ίδια ώρα στην Ιρακινή πρωτεύουσα, τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 34 τραυματίστηκαν από επίθεση ενός βομβιστή αυτοκτονίας εναντίον μιας συνέλευσης σιιτών φυλάρχων, στη συνοικία Σαντρ Σίτι.

Κάθε ώρα που περνάει, το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε ( ISIL) -παρακλάδι της Αλ Κάιντα– εξαπολύει όλο και σφοδρότερες επιθέσεις και καταλαμβάνει κομβικά σημεία σε οδικές αρτηρίες, διυλιστήρια και κυβερνητικά κτίρια σε μεγάλες πόλεις στο βορειοδυτικό Ιράκ, στις επαρχίες Νινευή και Ανμπάρ.

Τόσο στην επαρχία αλ Άνμπαρ όσο και σε άλλες σουνιτικές επαρχίες, οι σουνίτες αντάρτεις του ΙΚΙΛ έχουν την υποστήριξη φυλών που είναι εχθρικές προς την κυβέρνηση του σιίτη αλ Μάλικι, καθώς θεωρούν ότι έχουν περιθωριοποιηθεί.

Με κόκκινο χρώμα είναι οι πόλεις που βρίσκονται υπό τον πλήρη έλεγχο του ΙΚΙΛ και κίτρινο εκεί που μαίνονται μάχες με τον στρατό.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις προσπαθούν απεγνωσμένα να οργανωθούν και να τους αντιμετωπίσουν αλλά κάτι τέτοιο φαίνεται πολύ δύσκολο. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Νούρι Αλ Μαλίκι, υποσχέθηκε να αντεπιτεθεί και να τιμωρήσει τους στρατιωτικούς που εγκατέλειψαν τη μάχη.

Επιπλέον, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ δήλωσε ότι η Βαγδάτη αποφάσισε να συνεργαστεί με τις κουρδικές δυνάμεις, για να προσπαθήσει να ξαναπάρει τον έλεγχο της Μοσούλης.

Πολλοί αξιωματικοί του στρατού δηλώνουν ότι οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας έχουν χάσει το ηθικό τους και δεν έχουν τη δύναμη να πολεμήσουν κατά των ανταρτών.

«Δεν μπορούμε να τους νικήσουμε. Είναι πολύ καλά εκπαιδευμένοι στο αντάρτικο πόλης και εμείς όχι. Χρειαζόμαστε έναν ολόκληρο στρατό για να τους εκδιώξουμε από τη Μοσούλη», είπε ένας αξιωματικός. «Είναι σαν φαντάσματα: εμφανίζονται για να χτυπήσουν και εξαφανίζονται σε δευτερόλεπτα», πρόσθεσε.

Μπροστά στην εθνική πλέον απειλή για τη χώρα και την αδυναμία του στρατού να αμυνθεί αποτελεσματικά, ο Μαλίκι κάλεσε τους πολίτες στα όπλα και ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση δημιούργησε μια «μονάδα αντιμετώπισης κρίσεων» – ουσιαστικά πολιτοφυλακή- , που θα δώσει όπλα σε όλους του πολίτες που θα δηλώσουν εθελοντές για να πολεμήσουν εναντίον των ανταρτών.

Διαβάστε ακόμη:

«Έξοδος» από τη Μοσούλη – Φόβοι για την εξάπλωση των τζιχαντιστών

Στο απόλυτο χάος βυθίζεται το Ιράκ – Στα χέρια ανταρτών η Μοσούλη