Μ. Θεοδωρίδου: Μόνο η πρώτη δόση δεν αρκεί για να μην νοσήσει κάποιος

Μ. Θεοδωρίδου: Μόνο η πρώτη δόση δεν αρκεί για να μην νοσήσει κάποιος
H πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου μιλάει κατά την διάρκεια της ενημέρωσης στο υπουργείο Υγείας για την πορεία της πανδημίας και την παρουσίαση της ς πλατφόρμας για τα ραντεβού των πολιτών για τον εμβολιασμό κατά της Covid-19", στην τακτική ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης , Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η χορήγηση της β’ δόσης του εμβολίου είναι καθοριστική για την επιτυχία του εμβολιασμού και την προστασία του ατόμου, τόνισε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

«Συγκινητική» η προσέλευση των ηλικιωμένων συμπολιτών μας και «χωρίς» ανεπιθύμητες παρενέργειες, υπογράμμισε κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία του εμβολιασμού και της πανδημίας στη χώρα μας η κ. Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Η κ. Θεοδωρίδου εξήγησε ότι κατά την 1η δόση του εμβολιασμού, τα αντισώματα που αναπτύσσονται από την 1η έως την 15η ημέρα αγγίζουν το 52% ως προς την κάλυψη των εμβολιασθέντων.

Συνεπώς, «εάν ορισμένοι θεωρήσουν ότι ο εμβολιασμός τελείωσε με την πρώτη δόση του εμβολιασμού είναι λάθος» τόνισε η κ. Θεοδωρίδου.

«Αυστηρά» και «χωρίς αναιτιολόγητες καθυστερήσεις» οι πολίτες πρέπει να προσέρχονται και για την χορήγηση της 2ης δόσης, οπότε και «το ποσοστό προστασίας υπερβαίνει το 95%» επισήμανε η κ. Θεοδωρίδου.

Λόγω αυτής της διαφοράς μεταξύ 1ης και 2ης δόσης ως προς την κάλυψη, υπάρχει το ενδεχόμενο κάποιος να νοσήσει πριν προλάβει να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός. Ωστόσο, η κ. Θεοδωρίδου εξήγησε ότι η νόσηση σε αυτή την περίπτωση θα είναι πιο ήπια και ο εμβολιασμός πρέπει και πάλι να ολοκληρωθεί.

Πόσοι εμβολιασμοί έχουν γίνει μέχρι σήμερα στην Ελλάδα

Κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία του εμβολιασμού στη χώρα μας, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριος Θεμιστοκλέους ενημέρωσε ότι μέχρι τις 5 το απόγευμα είχαν πραγματοποιηθεί 16.271 εμβολιασμοί, ενώ αναμένεται και σήμερα συνολικά να ξεπεράσουμε τους 17.000 εμβολιασμούς.

Στο σύνολο η Ελλάδα έχει φτάσει στους 176.689 εμβολιασμούς, από τους οποίους 168.809 αφορούν την 1η δόση και οι υπόλοιποι την 2η δόση.

«Έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 69 χιλιάδες πολίτες άνω των 85 ετών, περισσότεροι από 88.000 υγειονομικοί και 10.700 στους οίκους ευγηρίας» σημείωσε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Σχετικά με τα ραντεβού, ο γενικός γραμματέας διευκρίνισε ότι έχουν ήδη προγραμματιστεί 649.000 ραντεβού για εμβολιασμό.

Σε σχέση με τις δόσεις και τις παραλαβές, ο κ. Θεμιστοκλέους υπογράμμισε ότι «σήμερα παραλάβαμε από τη Pfizer 100.000. Οι παραδόσεις έχουν αποκατασταθεί και ευελπιστούμε πως θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα».