Πόσο επωφελούνται οι καταναλωτές από τη μείωση στο φυσικό αέριο

Πόσο επωφελούνται οι καταναλωτές από τη μείωση στο φυσικό αέριο

Η συμφωνία Gazprom και ΔΕΠΑ θα αποτελέσει τονωτική ένεση για την αγορά. 

Ως τα μέσα Μαρτίου αναμένεται να υπογραφεί η νέα σύμβαση μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Gazprom, ανέφεραν σήμερα πηγές του ΥΠΕΚΑ, σε συνέχεια της ανακοίνωσης για την επίτευξη συμφωνίας των δύο πλευρών που προβλέπει μείωση της τιμής προμήθειας του φυσικού αερίου κατά 15%. Θα προηγηθεί έγκριση της συμφωνίας από το Διοικητικό Συμβούλιο και τη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΠΑ.

H ΔΕΠΑ δεν αγοράζει μόνο ρωσικό φυσικό αέριο και έτσι η μείωση του 15% δεν θα «φανεί» στο σύνολο της στους λογαριασμούς των καταναλωτών. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς η μείωση θα είναι από 10% ως και 12% και οι εκπτώσεις θα γίνουν ορατές στους λογαριασμούς από τον Απρίλιο. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι εκπτώσεις θα μετακυλιστούν στο ακέραιο προς τους πελάτες των Εταιριών Παροχής Αερίου σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία, δηλαδή οικιακούς καταναλωτές και μικρές επιχειρήσεις.

Η νέα τιμή θα ισχύσει αναδρομικά- βάσει και της διακρατικής συμφωνίας – από την 1η Ιουλίου 2013 και μεταφράζεται σε εκπτώσεις στο σύνολο των καταναλωτών φυσικού αερίου – βιομηχανικούς και οικιακούς καταναλωτές. Συγκεκριμένα το φυσικό αέριο θα διατίθεται από τη ΔΕΠΑ με έκπτωση 10% στους βιομηχανικούς καταναλωτές και στις εταιρείες παροχής αερίου, που στη συνέχεια θα αναλάβουν να μετακυλίσουν την έκπτωση στους οικιακούς καταναλωτές.

Διαβάστε σχετικά: Συμφωνία ΔΕΠΑ – Gazprom για μείωση της τιμής του φυσικού αερίου

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος:
– Η συγκεκριμένη τιμή είναι από τις χαμηλότερες σε σχέση με γειτονικές χώρες με την Ελλάδα, όσον αφορά σε μακροχρόνια συμβόλαια με την Gazprom.

– Η νέα τιμή είναι σαφώς χαμηλότερη από τις επικρατούσες τιμές Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (spot LNG).

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η νέα τιμή διαμορφώνεται κοντά στα 393 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα αερίου, τιμή που αντιστοιχεί στον μέσο όρο των τιμών που ισχύουν στην Ευρώπη για μακροχρόνιες συμβάσεις, μέγεθος που ήταν εξ αρχής ο στόχος της ΔΕΠΑ στη διαπραγμάτευση.

Η μείωση στην τιμή του φυσικού αερίου επηρεάζει, όπως όλα δείχνουν, και την αγορά αυτοκινήτου καθώς αλλάζει τα δεδομένα τόσο στα έξοδα κίνηση, όσο και στην τιμή αγοράς. Η μείωση της τιμής του φυσικού αερίου σημαίνει ότι η μετατροπή ενός αυτοκινήτου σε αεριοκίνητο θα γίνει πιο συμφέρουσα καθώς η απόσβεση θα είναι γρηγορότερη.

Ακόμη η ΔΕΠΑ φαίνεται έτοιμη να επεκτείνει το πρόγραμμα επιδότησης αγοράς αυτοκινήτων που κινούνται με φυσικό αέριο με πριμοδότηση 3.000 ως 5.000 ευρώ στα πρότυπα του vw up που πριμοδοτείται ήδη με 2.190 ευρώ.