Πούτιν: «Στην Κριμαία δείξαμε θάρρος»

Πούτιν: «Στην Κριμαία δείξαμε θάρρος»

Τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του για το ρόλο που διαδραμάτισαν στην Ουκρανία, επαίνεσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Τον ρόλο που διαδραμάτισαν οι Ρώσοι στρατιώτες στην Κριμαία επαίνεσε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν. «Τα γεγονότα στην Κριμαία ήταν μία δοκιμασία. Έδειξαν τις νέες ικανότητες των ενόπλων μας δυνάμεων και το σθεναρό ηθικό των ανδρών», δήλωσε ο Ρώσος. Ο ίδιος έχει αρνηθεί ότι Ρώσοι στρατιώτες διεξήγαγαν τις επιχειρήσεις κατάληψης της χερσονήσου της Μαύρης Θάλασσας, κάνοντας λόγο για δράση τοπικών «ομάδων αυτοάμυνας».

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ευχαρίστησε «την διοίκηση και τους άνδρες του στόλου της Μαύρης Θάλασσας και τις υπόλοιπες μονάδες που είναι ανεπτυγμένες στην Κριμαία για την αυτοσυγκράτηση και το θάρρος που επέδειξαν», κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής μεταλλίων στο Κρεμλίνο. «Ο επαγγελματισμός των Ρώσων στρατιωτικών επέτρεψε την αποφυγή προκλήσεων, εμπόδισε την αιματοχυσία και εγγυήθηκε τις προϋποθέσεις ενός ελεύθερου και ειρηνικού δημοψηφίσματος», πρόσθεσε. «Πρέπει τώρα να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τις ικανότητες των μονάδων των ενόπλων μας δυνάμεων στη μάχη. Και στην Αρκτική», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου ανακοίνωσε, από την πλευρά του, ότι όλοι οι Ουκρανοί στρατιώτες, πιστοί στις αρχές του Κιέβου, έχουν αποχωρήσει από την Κριμαία, ενώ όλες οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις της χερσονήσου βρίσκονται υπό ρωσικό έλεγχο, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας δήλωσε επίσης στον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η Ρωσία θα παραδώσει στο Κίεβο στρατιωτικά οχήματα και αεροσκάφη των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων που δεν πέρασαν στη ρωσική πλευρά.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας χαρακτήρισε σήμερα «μη εποικοδομητική» τη χθεσινή απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, με την οποία κηρύσσεται άκυρο το δημοψήφισμα για την απόσχιση της Κριμαίας και κατηγόρησε τις δυτικές χώρες ότι χρησιμοποίησαν εκβιασμούς για να εξασφαλίσουν υποστήριξη στους κόλπους του ΟΗΕ υπέρ του σχεδίου απόφασης.

Η μη δεσμευτική απόφαση εγκρίθηκε με 100 ψήφους υπέρ, 11 κατά και 58 αποχές, σε μία ψηφοφορία που σύμφωνα με τις δυτικές χώρες επισφράγισε την απομόνωση της Μόσχας. Στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών οι δυτικές χώρες κατηγορούνται ότι έκαναν χρήση ενός συνδυασμού πολιτικού εκβιασμού και οικονομικών απειλών για να εξασφαλίσουν την υποστήριξη της απόφασης, χρησιμοποιώντας το «εναπομείναν δυναμικό της μηχανής της προπαγάνδας από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου».

Ωστόσο, πολλοί δυτικοί διπλωμάτες ανέφεραν ότι ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη πραγματοποίησε μία εκστρατεία επιθετικού «lobbying» κατά της απόφασης, σε μία ένδειξη του πόσο σοβαρά αντιμετωπίζει η Μόσχα το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας η οποία καταδικάζει τους χειρισμούς της που κατέληξαν στην προσάρτηση της Κριμαίας.

Διαβάστε περισσότερα: 

Ομπάμα: Οι κυρώσεις στη Ρωσία έχουν επιπτώσεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη