Πρόεδρος της Συρίας ο Άσαντ με μόλις… 88,7%

Πρόεδρος της Συρίας ο Άσαντ με μόλις…  88,7%

Ο Άσαντ εξασφάλισε μια τρίτη θητεία στην προεδρία στις αμφιλεγόμενες αυτές εκλογές που διεξήχθησαν.

Τουλάχιστον 3 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα στην Δαμασκό από πυροβολισμούς που ερίφθησαν κατά τους πανηγυρισμούς υποστηρικτών του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος επανεξελέγη στην προεδρία με ποσοστό 88,7% των ψήφων, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Ο Μπασάρ αλ Άσαντ επανεξελέγη στην προεδρία της Συρίας με ποσοστό 88,7% των ψήφων, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του συριακού κοινοβουλίου Μοχάμαντ αλ Λάχαμ.
Ο Άσαντ εξασφάλισε μια τρίτη θητεία στην προεδρία στις αμφιλεγόμενες αυτές εκλογές που διεξήχθησαν χθες στις περιοχές της Συρίας που ελέγχονται από την κυβέρνησή του, παρά τον εμφύλιο πόλεμο ο οποίος μαίνεται στην χώρα.
Οι άλλοι δύο υποψήφιοι, ο Χάσαν αλ Νούρι και ο Μάχερ αλ Χάτζαρ, εξασφάλισαν αντίστοιχα 4,3% και 3,2% των ψήφων, σύμφωνα με τον αλ Λάχαμ.
Εξάλλου – σύμφωνα με τις εκλογικές αρχές της χώρας –, το ποσοστό συμμετοχής στις προεδρικές εκλογές ανήλθε σε 73,42%.
Στα 15,8 εκατομμύρια των καταγεγραμμένων ψηφοφόρων, τα 11,6 εκατομμύρια μετείχαν στις προεδρικές εκλογές, διευκρίνισε ο αξιωματούχος της των εκλογικών αρχών Μάτζεντ Χάντρα.
Τα άκυρα ψηφοδέλτια ανήλθαν σε 442.108, δηλαδή σε ποσοστό 3,8%, πρόσθεσε ο ίδιος.
Οι ΗΠΑ έχουν χαρακτηρίσει ντροπή και η συριακή αντιπολίτευση φάρσα τις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στην Συρία, ενώ το ΝΑΤΟ έχει βεβαιώσει ότι τα αποτελέσματά τους δεν θα αναγνωριστούν.
Το 2007, το ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα που είχε ξαναφέρει τον Άσαντ στην εξουσία, στην οποία βρίσκεται από το 2000, είχε φτάσει το 95,86%.
Την ίδια στιγμή πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν απόψε από πυροβολισμούς από αυτόματα όπλα που ερρίφθησαν σε ένδειξη χαράς στην Δαμασκό πριν ακόμη ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών.
Σε ανακοίνωσή του ο Άσαντ είχε ζητήσει αποχή από τέτοιου είδους εκδηλώσεις χαράς. «Η έκφραση της χαράς και του ενθουσιασμού μας που απορρέει από το εθνικό μας αίσθημα δεν αιτιολογεί τους πυροβολισμούς στον αέρα που απειλούν την ζωή πολιτών», είχε υπογραμμίσει σε ανακοίνωσή του, το περιεχόμενο της οποίας μεταδόθηκε από την δημόσια τηλεόραση της χώρας αυτής, στην οποία περισσότεροι από 162.000 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους στον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται εδώ και τρία χρόνια.

Διαβάστε ακόμα: