Προς νέο γύρο κυρώσεων για τη Ρωσία οδεύουν Μέρκελ-Ομπάμα

Προς νέο γύρο κυρώσεων για τη Ρωσία οδεύουν Μέρκελ-Ομπάμα

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης των δύο ηγετών στην Ουάσινγκτον.

Ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στις ομάδες των ενόπλων που δρουν στην ανατολική Ουκρανία ώστε να πειστούν να σταματήσουν τις αποσχιστικές ενέργειές τους, απειλώντας με νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος συναντήθηκε την Παρασκευή στον Λευκό Οίκο με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, κάλεσε τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στις ομάδες των ενόπλων που δρουν στην ανατολική Ουκρανία ώστε να πειστούν να σταματήσουν τις αποσχιστικές ενέργειές τους, απειλώντας με νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την Μέρκελ ο Μπαράκ Ομπάμα απείλησε επίσης ότι θα κινηθεί γρήγορα και θα επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις στη Μόσχα εάν διαταράξει τις προεδρικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για το τέλος του μήνα στην Ουκρανία. Διευκρίνισε μάλιστα ότι το επόμενο βήμα θα αφορά κυρώσεις σε τομείς της ρωσικής οικονομίας και ότι δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να προχωρήσει σε αυτές εάν η Ρωσία παρεμποδίσει την εκλογική διαδικασία. Όπως είπε, θα υπάρχει έτοιμο ένα πακέτο μέτρων που θα επηρεάσει περαιτέρω την ανάπτυξη και την οικονομία της Ρωσίας, αλλά ελπίζει ότι δεν θα χρειαστεί να το χρησιμοποιήσει.

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις που θα έχουν οι κυρώσεις σε άλλες χώρες, παραδέχτηκε ότι ορισμένες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πιο «ευπαθείς» σε τυχόν ρωσικά αντίποινα. Υπενθύμισε όμως ότι ακόμη και την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου συνεχιζόταν η ροή φυσικού αερίου και πετρελαίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη και χαρακτήρισε “μη ρεαλιστική” την ιδέα ότι θα κλείσουν οι κάνουλες των ρωσικών αγωγών που τροφοδοτούν τις ευρωπαϊκές χώρες.

«Είμαστε έτοιμοι και προετοιμασμένοι να επιβάλουμε κυρώσεις σε τομείς της ρωσικής οικονομίας», είπε από την πλευρά της η καγκελάριος επισημαίνοντας ότι η Ρωσία δεν έχει κάνει τα αναγκαία βήματα για την εφαρμογή της συμφωνίας της Γενεύης.

Η Μέρκελ είπε ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι έτοιμοι να συναντηθούν οποιαδήποτε στιγμή και να συζητήσουν το θέμα της Ουκρανίας, εφόσον χρειαστεί. «Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα δυνατοτήτων που προετοιμάζουμε. Θα προχωρήσουμε στο τρίτο στάδιο των κυρώσεων. Υπογραμμίζω ότι κάτι τέτοιο δεν είναι κατ’ ανάγκη αυτό που επιθυμούμε», κατέληξε.

Ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι η Ουάσινγκτον και το Βερολίνο τηρούν ενιαία στάση όσον αφορά το «κόστος» που πρέπει να επιβληθεί στη Ρωσία για τις ενέργειές της στην Ουκρανία ενώ η καγκελάριος Μέρκελ επισήμανε από την πλευρά της ότι οι πρόσθετες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας θα καταστούν αναπόφευκτες εάν δεν σταθεροποιηθεί η Ουκρανία.

Μεντβέντεβ προς Κίεβο: Δώστε τέλος στο φόνο των πολιτών
Ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ κάλεσε σήμερα το Κίεβο να δώσει τέλος στον φόνο των πολιτών του, μετά την επίθεση των ουκρανικών δυνάμεων κατά των φιλορώσων αυτονομιστών στο Σλαβιάνσκ, η οποία αποτελεί, σύμφωνα με τον ίδιο, «ένδειξη εγκληματικής ανικανότητας».

«Η προσφυγή στην βία στην νοτιοανατολική Ουκρανία είναι μια ένδειξη εγκληματικής ανικανότητας από την πλευρά των ντε φάκτο αρχών του Κιέβου», αναφέρει ο Μεντβέντεφ στην σελίδα του στο Facebook.

«Οι αρχές οφείλουν (…) να λογικευτούν και να δώσουν τέλος στον φόνο των δικών τους πολιτών. Στην αντίθετη περίπτωση, η χώρα μπορεί να γνωρίσει μια πραγματικά λυπηρή μοίρα», προσθέτει ο Μεντβέντεφ, σημειώνοντας ότι «η ευθύνη για τον πόλεμο κατά του ίδιου του λαού τους βαραίνει αυτούς που λαμβάνουν τις αποφάσεις στο Κίεβο».

Καθυστερεί η απελευθέρωση των κρατούμενων του ΟΑΣΕ
Η επιχείρηση του ουκρανικού στρατού εναντίον της Σλαβιάνσκ, προπύργιο των φιλορώσων αυτονομιστών, θα καθυστερήσει την απελευθέρωση των ξένων και Ουκρανών παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) που κρατούνται εδώ και μία εβδομάδα, δήλωσε σήμερα ένας ηγέτης των αυτονομιστών.

«Αυτή η επίθεση στη Σλαβιάνσκ θα καθυστερήσει την απελευθέρωση των μελών του ΟΑΣΕ. Η απόφαση να απελευθερωθούν δεν έχει ληφθεί ακόμη», δήλωσε ο Ντένις Πουσίλιν, επικεφαλής των αυτονομιστών του Ντονέτσκ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Gazprom: Αν δεν μας πληρώσει η Ουκρανία θα μειώσουμε την παροχή αερίου
Η Gazprom θα μειώσει την παροχή φυσικού αερίου στην Ουκρανία τον Ιούνιο αν δεν λάβει καμία προπληρωμή τον Μάιο, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ από την Βαρσοβία.

Ο ίδιος εξέφρασε επίσης την ανησυχία ότι η Ουκρανία ενδέχεται να μην μπορέσει να αποθηκεύσει αρκετή ποσότητα φυσικού αερίου κατά την διάρκεια των θερινών μηνών για την μεταφορά του μέσω του ουκρανικού εδάφους στις ευρωπαϊκές χώρες την χειμερινή περίοδο.

«Ως την 31η Μαΐου θα είναι δυνατόν να αποπληρωθούν οι παραδόσεις. Αν το τιμολόγιο για τον Ιούνιο δεν πληρωθεί πριν από την 31η Μαΐου, η Gazprom θα έχει το δικαίωμα να μειώσει τις παραδόσεις της φυσικού αερίου για την Ουκρανία ή να διατηρήσει τις παραδόσεις της σε ένα επίπεδο που θα έχει ρυθμιστεί πριν από την 31η Μαΐου», σημείωσε έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Ουκρανό ομόλογό του Γιούρι Προντάν και τον Ευρωπαίο Επίτροπο Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ στην πολωνική πρωτεύουσα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο, Reuters

Διαβάστε ακόμη:

Τρεις νεκροί και αρκετοί τραυματίες στην Οδησσό (βίντεο)

«Πρόβα» εμφυλίου στην Ουκρανία

Επίθεση του κυβερνητικού στρατού στο Σλαβιάνσκ

Ρωσία: H Ουκρανία «σκοτώνει» τη συμφωνία της Γενεύης