Πρωτοχρονιάτικος «μποναμάς» από τον Αντώνη Κάντα

Πρωτοχρονιάτικος «μποναμάς» από τον Αντώνη Κάντα

Ποσό άνω των 7 εκατ. ευρώ επέστρεψε στο Ελληνικό Δημόσιο ο κατηγορούμενος για την υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Το είπε και το έκανε εντέλει ο κατηγορούμενος για την υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, πρώην γενικός διευθυντής εξοπλισμών Αντώνης Κάντας, ο οποίος κατέθεσε ποσό άνω των 7 εκατ. ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου.

«Σε ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος έχει ήδη κατατεθεί ποσό 7.039 εκατ. ευρώ που αποτελεί προϊόν εγκληματικών ενεργειών κατά του Ελληνικού Δημοσίου. Κάτι τέτοιο συμβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Με απόφαση της κυβέρνησης το ποσό αυτό θα διατεθεί για τις ανάγκες του χώρου της υγείας και της παιδείας», αναφέρει η ανακοίνωση του γραφείου του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, μετά την κατάθεση του ποσού από τον πρώην γενικό διευθυντή εξοπλισμών.

«Η σημερινή επιστροφή στο Ελληνικό Δημόσιο των πρώτων 7.500.000 ευρώ επιβεβαιώνει εμπράκτως την δέσμευση που ανέλαβε ο κ. Κάντας να συνδράμει με κάθε τρόπο στο έργο της δικαιοσύνης, αποτελεί αδιάψευστη υλοποίηση των προθέσεων του για άμεση επανόρθωση και απόδειξη ειλικρινούς μεταμέλειας. Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να ακολουθήσει εντός των επομένων ημερών η επιστροφή και των υπολοίπων χρημάτων από το εξωτερικό», αναφέρει η δήλωση που εξέδωσαν οι δικηγόροι του, Γιάννης Μαντζουράνης και Ηλίας Μπίσιας.

Εν τω μεταξύ, προθεσμία για να απολογηθεί την Παρασκευή έλαβε απο τον ανακριτή Διαφθοράς Σπύρο Γεωργουλέα ο 78χρονος εκπρόσωπος γερμανικής εταιρείας που προμηθεύσε το υπουργείο Άμυνας αυτοκινούμενα πυροβόλα όπλα, ο οποίος συνελήφθη χθες.

Ο Δημήτρης Παπαχρήστος, όπως αναφέρουν οι συνήγοροι του, δηλώνει ότι είναι στη διάθεση των αρχών και ότι θα εισφέρει στην ανάκριση όσα στοιχεία γνωρίζει για την υπόθεση. Η υπεράσπισηή του, ωστόσο, τονίζει ότι ο 78χρονος αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας, μεταξύ των οποίων και αμνησία.

Τον κ. Παπαχρήστο κατονόμασε στην απολογία του ο προσωρινά κρατούμενος για την υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων Α. Κάντας. Ο εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας WEGMANN, φέρεται να έδωσε στον κ. Κάντα συνολικό ποσό 750 χιλιάδων ευρώ για την προμήθεια 24 αυτοκινούμενων πυροβόλων PZH2000 και λοιπού περιφερειακού υλικού.

Η εν λόγω σύμβαση υπεγράφη στις 5/7/2001 επί θητείας Τσοχατζόπουλου στο ΥΕΘΑ μεταξύ δημοσίου και εταιρείας KRAUUS – MAFFEI WEGMANN έναντι τιμήματος ύψους 195.709.774 εκατ. ευρώ.  Οι κατηγορίες για την υπόθεση αφορούν ενεργητική δωροδοκία κατά του δημοσίου, παθητική δωροδοκία κατά του δημοσίου και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Διαβάστε ακόμη: Δικηγόρος Κάντα: Διαλεύκανση της υπόθεσης «χωρίς διακρίσεις»