Προβάδισμα του Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές

Προβάδισμα του Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές

Ποσοστό κοντά στο 49% εξασφαλίζει το κυβερνών κόμμα σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών. 

Σαφές προβάδισμα, παρά τα συνεχή σκάνδαλα, καταγράφει το κόμμα του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έναντι της αντιπολίτευσης στις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα στην Τουρκία. Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) απέσπασε ποσοστό 48 έως 49,6% των ψήφων σε εθνικό επίπεδο μετά την καταμέτρηση τουλάχιστον του 10% των ψήφων, σύμφωνα με τα τηλεοπτικά δίκτυα NTV και CNN-Türk.

Οι εκλογές αυτές θεωρούνται καθοριστικές για το μέλλον της κυβέρνησής του, ενώ τα αποτελέσματα τους αφορούν τα νομαρχιακά συμβούλια, όπου οι ψηφοφόροι ψηφίζουν κόμματα και ως εκ τούτου το ποσοστό θεωρείται ισάξιο με αυτό των βουλευτικών εκλογών.

Ακολουθεί το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα με 27,9% και το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος με 13%. Τα αποτελέσματα στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, τις δύο πρώτες πόλεις της χώρας που θα καθορίσουν την τελική νίκη, δείχνουν πιο σκληρή μάχη του ΑΚΡ και του βασικού αντιπάλου του, του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP). Στον τρίτο μεγαλύτερο νομό, τη Σμύρνη είναι σχεδόν ξεκάθαρο ότι κερδίζει ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, όπως αναμενόταν.

Στην Κωνσταντινούπολη όπου υπάρχουν 9,9 εκατομμύρια ψηφοφόροι επί συνόλου 52 εκατομμυρίων, τα αποτελέσματα που μεταδίδονται εμφανίζουν τον υποψήφιο του κυβερνώντος κόμματος πρώτο με ποσοστό 50% και ακολουθεί ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος με 37%. Ωστόσο μεταδίδονται και αποτελέσματα που δείχνουν μικρότερη διαφορά. Στην Άγκυρα τα πράγματα είναι ακόμη πιο ενδιαφέροντα, αφού προηγείται μεν ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος, αλλά με μικρότερη διαφορά. Πάντως ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Μανσούρ Γιαβάς με συνέντευξη τύπου που έδωσε κατήγγειλε τη «δημιουργία εντυπώσεων με λανθασμένα στοιχεία», υποστηρίζοντας ότι θα κερδίσει με ποσοστό περίπου 50%.  Στις 22:00 το βράδυ, όλες οι πηγές έδιναν μικρό προβάδισμα στον Γιαβάς.

To μπέρδεμα προκύπτει από το γεγονός ότι τα αποτελέσματα μεταδίδονται από δύο πηγές, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή» και το ιδιωτικό πρακτορείο «Τζιχάν», με αποτέλεσμα να δημιουργούνται δύο διαφορετικές εικόνες. Είναι σίγουρο ότι αντιπροσωπευτική εικόνα τόσο για τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα, όσο και για αυτά της Κωνσταντινούπολης και της ‘Αγκυρας θα διαμορφωθεί αρκετά μετά τα μεσάνυχτα.

Οι δημοτικές εκλογές εξέλαβαν χαρακτήρα δημοψηφίσματος για τον Ερντογάν, ο οποίος κυβερνά επί δώδεκα χρόνια την Τουρκία, αλλά ένα ισχυρό κίνημα διαμαρτυρίας και κατηγορίες για διαφθορά προκαλούν τριγμούς στην κυβέρνησή του.

Διαβάστε επίσης: Ο Ερντογάν ζητά… περισσότερη δημοκρατία!