PwC: Τα κόκκινα δάνεια θα φτάσουν το 40% το 2014

PwC: Τα κόκκινα δάνεια θα φτάσουν το 40% το 2014

Παρέμβαση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργου Προβόπουλου για το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων,  στην ημερίδα του ΣΕΒ.

Αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 40% από 32% εκτιμά για το 2014, ο Μάριος Ψάλτης, διευθύνων σύμβουλος της PricewaterhouseCooper (PwC) Ανώνυμος Ελεγκτική Εταιρεία ΑΕ. Μιλώντας σήμερα σε ημερίδα που διοργάνωσε ο ΣΕΒ, με θέμα τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων ανέφερε επίσης ότι θα προστεθούν 20 δισ. ευρώ στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Αναφορικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των εξυπηρετούμενων δανείων είπε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να προχωρήσουν στη δημιουργία εσωτερικών εξειδικευμένων μονάδων, επισημαίνοντας ότι το μοντέλο των bad banks στην Ελλάδα δύσκολα μπορεί να εφαρμοστεί.

Διαβάστε ακόμη: Στα 22 δισ. ευρώ τα ύποπτα εμβάσματα της τριετίας 2008-2011

Αναφερόμενος γενικότερα στις προτεραιότητες των ελληνικών τραπεζών ο κ. Ψάλτης επισήμανε ότι θα πρέπει να επιτύχουν κέρδη προ προβλέψεων τουλάχιστον 4 με 5 δισ. ευρώ προκειμένου να μπορέσουν να προχωρήσουν. Η επάνοδος στην κερδοφορία είναι αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι ζημιές που θα προκύπτουν από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και κατ’ επέκταση να υπάρξει δυνατότητα χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας.

Παρέμβαση Προβόπουλου για τα «κόκκινα» δάνεια
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, σε παρέμβαση του για το θέμα των κόκκινων δανείων, στην ίδια ημερίδα, ανέφερε ότι η συσσώρευση των λεγόμενων «κόκκινων» δανείων, τα οποία έχουν φθάσει πλέον το 30%, είναι μία από τις αιτίες για την περιορισμένη χορήγηση δανείων από τις τράπεζες. Προέβλεψε μάλιστα ότι βραχυπρόθεσμα οι δυνατότητες για αύξηση των χορηγήσεων (πιστωτική επέκταση) θα παραμείνουν περιορισμένες. Σχολιάζοντας εμμέσως πλην σαφώς, τα όσα έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας με τα θαλασσοδάνεια που είχε χορηγήσει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ο διοικητής της ΤτΕ τόνισε με έμφαση ότι «οι συνθήκες της άπλετης και ενίοτε ελαστικής τραπεζικής χρηματοδότησης δεν μπορεί και δεν πρέπει να επαναληφθούν».

Προβόπουλος σε τραπεζίτες: «Μειώστε τα κόκκινα δάνεια»

Διαβεβαίωσε ότι σήμερα το τραπεζικό σύστημα, μετά την ανακεφαλαιοποίησή του και παρόλο που από το 2009 έως το 2012 έχασε καταθέσεις 90 δισ. ευρώ, «πατάει πλέον σε στέρεες βάσεις», συμπληρώνοντας ότι σε κανέναν άλλο κλάδο δεν έχει σημειωθεί τέτοιας κλίμακας αναδιάρθρωση. Προειδοποίησε όμως ότι οι πολιτικές των τραπεζών εφεξής θα πρέπει να στηρίζονται σε ένα νέο πλαίσιο παροχής πιστώσεων και διαχείρισης κινδύνων. Όπως είπε θα πρέπει να αποφευχθούν οι τάσεις που παρατηρήθηκαν κατά τη δεκαετία πριν από την κρίση, όταν ένα μεγάλο μέρος των πιστώσεων κατευθύνθηκε προς επενδύσεις σε κατοικίες και κατανάλωση.

Ο διοικητής της ΤτΕ υπογράμμισε την ανάγκη οι νέες πιστώσεις να κατευθύνονται σε δυναμικές επιχειρήσεις με υψηλό βαθμό εξωστρέφειας και προοπτικές ανάπτυξης. Εξυπακούεται, ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι με έναν τέτοιο προσανατολισμό του τραπεζικού συστήματος, θα ήταν ανώφελο και επικίνδυνο να αφεθούν χρόνια αδύναμες, υποκεφαλαιοποιημένες και υπερχρεωμένες επιχειρήσεις να λειτουργούν.