Regenaration: Η πρακτική άσκηση αλλιώς

Regenaration: Η πρακτική άσκηση αλλιώς

Ο Πάνος Μαμαδόπουλος - Μοράρης εξηγεί πώς το ReGeneration προσφέρει μια ολιστική εμπειρία προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης.

Τον Σεπτέμβριο του 2013, η οικονομική κρίση στην Ελλάδα ήδη είχε αρχίσει να δείχνει τα δόντια της σε όλους τους τομείς της οικονομίας και ιδιαίτερα στην αγορά εργασίας. Όλο και περισσότεροι νέοι άρχισαν να φεύγουν στο εξωτερικό, αναζητώντας επαγγελματικές ευκαιρίες. Ταυτόχρονα, η ιδιωτική πρωτοβουλία που αναζητούσε νέα ταλέντα δεν έβρισκε υποψηφίους «εξοπλισμένους» με τις κατάλληλες δεξιότητες.

Βαθιά προβληματισμένοι από αυτή την κατάσταση, ο Πάνος Μαδαμόπουλος – Μοράρης, σύμβουλος επιχειρήσεων και τότε πρόεδρος του World Economic Forum Global Shapers Athens Hub, και ο Νίκος Κουμέττης, προέδρος της Επιχειρηματικής Μονάδας για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη στην Coca-Cola Company, κατέληξαν σε ένα βασικό συμπέρασμα: Ο πιο αποδοτικός τρόπος για την αντιμετώπιση του προβλήματος βασίζεται στη δημιουργία συμπράξεων μεταξύ ιδιωτικής πρωτοβουλίας, ακαδημαϊκής κοινότητας και της κοινωνίας των πολιτών και ειδικά των νέων.

Έτσι, γεννήθηκε το πρόγραμμα ReGeneration: το πρώτο ολιστικό πρόγραμμα πρακτικής άσκησης στην Ελλάδα, μια πρωτοβουλία του World Economic Forum Global Shapers Athens Hub.

Το πρόγραμμα συνεισφέρει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος της αυξανόμενης ανεργίας των νέων και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους στο ξεκίνημα της καριέρας τους. Επιπλέον, το πρόγραμμα επιδιώκει να καλύψει την ανάγκη των εταιρειών να εντοπίσουν ταλαντούχους, εν δυνάμει εργαζόμενους, που διαθέτουν τόσο τις γνώσεις όσο και τις δεξιότητες που απαιτούνται για την ένταξη στην αγορά εργασίας, αλλά και να συμβάλει στην αντιμετώπιση του φαινομένου «brain drain», της διαρροής δηλαδή αξιόλογων νέων στο εξωτερικό προς αναζήτηση εργασίας.

«Αρκετοί ταλαντούχοι επαγγελματίες μπορεί να αποφασίσουν να φύγουν και να δοκιμάσουν την τύχη τους στο εξωτερικό, αλλά όσοι επιθυμούν να μείνουν στη χώρα θέλουμε να έχουν κίνητρα. Θέλουμε να δημιουργήσουμε τις υποδομές για αυτά τα άτομα και να υποστηρίξουμε και τις επιχειρήσεις, ώστε να μπορούν να επιλέγουν, να αναπτύσσουν και να διατηρούν ταλαντούχους υποψηφίους. Όραμά μας είναι να συμβάλουμε στη μακροπρόθεσμη και βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας με έναν τρόπο δημοκρατικό και ανοιχτό προς όλους. Για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, χρειάζεται να δημιουργήσουμε και να αναπτύξουμε μια ροή ταλέντων στην Ελλάδα. Με τον τρόπο αυτόν δημιουργούμε τελικά την απαιτούμενη υποδομή, ώστε να καταφέρουμε να μετατρέψουμε τη “διαρροή εγκεφάλων” σε “κυκλοφορία εγκεφάλων”» δηλώνει ρητά ο συνιδρυτής του ReGeneration.

Το ReGen, θέλοντας να χτυπήσει το πρόβλημα στη ρίζα του, προσφέρει μια σφαιρική εμπειρία μάθησης με τη βοήθεια του ΟΤΕ Academy και του προγράμματος Love2Learn, το οποίο έχει αναπτυχθεί και είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες και στο κοινό-στόχο του ReGeneration, ώστε οι υποψήφιοι να εξασφαλίσουν ένα δυναμικό επαγγελματικό ξεκίνημα. To πρόγραμμα περιλαμβάνει έξι μήνες αμειβόμενης πρακτικής εργασίας στις κορυφαίες εταιρείες της Ελλάδας, 80 ώρες εκπαίδευσης εστιάζοντας στην προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη, 25 ώρες κοινωνικής εργασίας σε επιλεγμένους ΜΚΟ και καθοδήγηση από καταξιωμένους Έλληνες επαγγελματίες σε συνεργασία με το Job-Pairs.

Βασικός στόχος είναι να γεφυρώσει το κενό που υπάρχει μεταξύ των δεξιοτήτων που παίρνουν οι υποψήφιοι στην εκπαίδευσή τους και των απαιτήσεων των εταιρειών, που δυσκολεύονται να βρουν στους αποφοίτους τις δεξιότητες που θεωρούν απαραίτητες. Ένα κενό, που όπως τονίζει ο Πάνος, οι περισσότερες εταιρείες δυσκολεύονται να καλύψουν λόγω έλλειψης πόρων.

Το κόστος αυτός επωμίζεται το ReGeneration, ώστε να βγάλει στην αγορά ταλαντούχους υποψήφιους, έτοιμους να συνεισφέρουν στην οικονομία της χώρας.

regen - mamadopoulos
O Πάνος Μαδαμόπουλος – Μοράρης.

Στο εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα είναι κομβικός και ο ρόλος των εταιρειών που συμμετέχουν, καθώς επενδύουν στο ανθρώπινο δυναμικό και είναι διατεθειμένες να βοηθήσουν νέους ανθρώπους να αναπτυχθούν, γεγονός βέβαια που θα συμβάλει και στη δική τους ανάπτυξη. «Το ReGeneration είναι ο game-changer της πρακτικής άσκησης. Δεν είναι μόνο η ουσιώδης πρακτική εμπειρία που σου δίνει, ούτε μόνο η εκπαίδευση που σου παρέχει. Είναι όλο αυτό το δίκτυο που υποστηρίζει, εκπαιδεύει, εμπνέει, αλλά κυρίως το ότι συνδέει νέους ανθρώπους με κοινούς προβληματισμούς και όνειρα, που βρίσκονται στην αρχή της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας» δηλώνει ο Γιάννης Χρηστίδης, ένας απ’ τους συμμετέχοντας του προγράμματος, ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του στη Eurobank.

Οι εταιρείες μετά το τέλος του εκπαιδευτικού προγράμματος έχουν πρόσβαση στα αποτελέσματα των συμμετεχόντων απ’ τα κέντρα αξιολόγησης κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους και στα σχόλια των εθελοντών απ’ τις εταιρείες που παρακολουθούν τη διαδικασία και έτσι κάνουν την πρότασή τους στους νέους, εν δυνάμει εργαζόμενους. Όσο το πρόγραμμα καθιερώνεται, τόσο μεγαλώνει και το ενδιαφέρον των εταιρειών, καθώς στον τελευταίο κύκλο πάνω από 36 επιχειρήσεις ανοίγουν θέσεις εργασίας για όσους το ολοκληρώσουν επιτυχώς. Μεγάλη επιτυχία εξίσου θεωρεί ο Πάνος το γεγονός ότι ανταγωνιστικές μεταξύ τους εταιρείες μπαίνουν στο πρόγραμμα και ενώνουν τις δυνάμεις τους για έναν ανώτερο σκοπό.

«Ο αριθμός των εταιρειών που συμμετέχουν αυξάνεται διαρκώς, κάτι που δείχνει πως οι προσπάθειες μας έχουν ανταπόκριση» δηλώνει χαρακτηριστικά, ενώ τονίζει πώς το ReGeneration παρέχει στις συγκεκριμένες εταιρείες πρόσβαση σε μια ομάδα υποψηφίων υψηλού επιπέδου, οι οποίοι, εκτός από το ακαδημαϊκό τους υπόβαθρο, έχουν περάσει και από τα στάδια εκπαίδευσης του προγράμματος, αναπτύσσοντας hard και soft skills, που τους κάνουν ιδιαίτερα ανταγωνιστικούς και έτοιμους να εργαστούν.

Κάτι που έρχεται να επιβεβαιώσει και η Αλίκη Καούρα, εκπρόσωπος της Vodafone, δηλώνοντας πως η συμμετοχή τους στο ReGeneration τους δίνει τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με νέους που έχουν υψηλούς στόχους και φιλοδοξίες, είναι δημιουργικοί και ευέλικτοι, έχουν φρέσκες ιδέες και ενδιαφέρονται για τις προοπτικές εξέλιξής τους.

«Όλο το σύστημα θέλουμε να συμβάλει στη διαρκή εκπαίδευση και καθοδήγηση των παιδιών. Θέλουμε οι εκπρόσωποι του ελληνικού επιχειρείν να υποστηρίξουν τον αγώνα μας, για να μην είναι αυτή η γενιά των παιδιών η πρώτη “χαμένη” γενιά» δηλώνει ο Πάνος Μαδαμόπουλος – Μοράρης, ενώ δεν παραλείπει να τονίσει πως θέλει να εξασφαλίσει ότι οι εταιρείες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ενδιαφέρονται πραγματικά να επενδύσουν σε ταλαντούχους νέους και γι’ αυτό και η επιλογή των εταιρειών γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή.

Μπορεί, λοιπόν, οι εργοδότες να είναι επιφυλακτικοί ως προς τις προοπτικές πρόσληψης, όπως δείχνουν οι μελέτες, αλλά το γεγονός ότι πάνω από το 85% των συμμετεχόντων μετά την πρακτική τους συνεχίζουν σε καθεστώς πλήρους εργασίας επιβεβαιώνει την πραγματική ανάγκη της αγοράς για ταλέντα. Το υψηλό αυτό ποσοστό οφείλεται, σύμφωνα με τους υπεύθυνους, στον ίδιο τον σχεδιασμό του προγράμματος και ιδιαίτερα στο εκπαιδευτικό σκέλος του, καθώς επίσης και στο επίπεδο των νέων που συμμετέχουν.

Σύμμαχο στην προσπάθεια αυτή έχουν την Ελληνική Πρωτοβουλία και την Coca-Cola Hellas. Οι δύο χορηγοί συμβάλλουν στην υλοποίηση του προγράμματος μέσω οικονομικής ενίσχυσης και μέσω παροχής τεχνογνωσίας σε επίπεδο επικοινωνίας, marketing και διαχείρισης ανθρώπινων πόρων, με στόχο την ενδυνάμωση και καλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα του προγράμματος, ενώ από την αρχή του ReGeneration και με τη συμβολή και του The Coca-Cola Foundation έχουν προσφερθεί συνολικά περισσότερες από 13.000 ώρες εκπαίδευσης (περίπου 80 ώρες ανά υποψήφιο).

To ReGeneration αναπτύσσεται συνεχώς, καινοτομεί και στοχεύει στην προσέλκυση ακόμα περισσότερων νέων, αλλά και επιχειρήσεων, ενώ οραματίζεται να δημιουργήσει μια κρίσιμη μάζα νέων επαγγελματιών που ενδιαφέρονται να μείνουν στην Ελλάδα και οι οποίοι θα φέρουν την αλλαγή στις επιχειρήσεις και μακροπρόθεσμα θα συμβάλουν στην αλλαγή και στην ανάπτυξη της χώρας.

*Το θέμα δημοσιεύεται στο περιοδικό Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα.