Reuters: Η Ελλάδα ετοιμάζεται να επιστρέψει στις αγορές τον Μάρτιο

Reuters: Η Ελλάδα ετοιμάζεται να επιστρέψει στις αγορές τον Μάρτιο

Το πρακτορείο ειδήσεων σημειώνει ότι πολλαπλές πηγές επιβεβαιώνουν τις κινήσεις του υπουργείου Οικονομικών.

 

H Ελλάδα πιθανώς να επιχειρήσει την έκδοση νέου ομολόγου τον επόμενο μήνα, το δεύτερο μετά τη λήξη των προγραμμάτων διάσωσης τον περασμένο Αύγουστο, ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters πηγές που γνωρίζουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Αθήνα στοχεύει να συγκεντρώσει ένα ποσό από 5 δισ. ως 7 δισ. ευρώ από τις αγορές, ούτως ώστε να αναχρηματοδοτήσει μέρος του χρέους της.

Τραπεζικό στέλεχος το οποίο γνωρίζει λεπτομέρειες για το θέμα, το επιβεβαίωσε στο Reuters.

Τον Ιανουάριο η Ελλάδα συγκέντρωσε 2,5 δισ. ευρώ με την έκδοση πενταετούς ομολόγου, με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 3,6% και τη ζήτηση να είναι ιδιαίτερα υψηλή. Από τότε, το επιτόκιο υποχώρησε σχεδόν κατά μισή μονάδα, φτάνοντας την Τρίτη στο 2,98%.

«Η Αθήνα επιδιώκει να επιστρέψει στις αγορές ως ένας κανονικός δανειζόμενος, έπειτα από τη δεκαετή οικονομική στήριξη των πιστωτών της», αναφέρει το Reuters.

Σήμερα η χώρα διαθέτει ένα «μαξιλάρι» ρευστότητας που φτάνει τα 27 δισ. ευρώ, από αδιάθετα κεφάλαια των προηγούμενων προγραμμάτων αλλά και όσα άντλησε από τις αγορές. Αρκετά για να αποπληρωθούν δανειακές υποχρεώσεις 12 δισ. ευρώ ως το 2021, σημειώνει το Reuters.