ReWalk: Ένα Exoskeleton για παραπληγικούς

ReWalk: Ένα Exoskeleton για παραπληγικούς

Η πρώτη εγκεκριμένη συσκευή που βοηθά τους παραπληγικούς να σταθούν και να περπατήσουν είναι αξιοθαύμαστα λειτουργική.

Η εξέλιξη της τεχνολογίας είναι η βασικότερη ελπίδα όσων πάσχουν από βαριές κινητικές αναπηρίες και είναι καθηλωμένοι σε αναπηρικό καροτσάκι. Αν και δεν υπάρχει ακόμα τρόπος να αποκατασταθούν οι σωματικές βλάβες που προκαλούν παραπληγία, υπάρχουν συσκευές που μπορούν να σηκώσουν όρθιους τους ασθενείς και να τους βοηθήσουν να ζήσουν μια όσο το δυνατόν φυσιολογικότερη ζωή.

Το ReWalk είναι η μόνη μέχρι σήμερα εγκεκριμένη από τις αμερικανικές αρχές -την FDA- συσκευή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε περιβάλλον κλινικών αποκατάστασης όσο και στο σπίτι του ασθενούς και σε δημόσιους χώρους.

Ο εξωσκελετός προσαρμόζεται στη μέση και στα πόδια του ασθενούς και είναι σχεδιασμένος ώστε να κρατά το βάρος και του ανθρώπου και το δικό του – περίπου 23 κιλά.

Ο χρήστης φορά στην πλάτη του το σακίδιο που φέρει τις μπαταρίες και τα συστήματα ελέγχου (περίπου 2,5 κιλά). Ο μηχανισμός στα πόδια εκτελεί τις κινήσεις της βάδισης και ελέγχεται από ένα χειριστήριο στον καρπό.

Ο εξωσκελετός λαμβάνει εντολές και εκτελεί κινήσεις όπως περπάτημα, κάθισμα ή απλώς όρθια στάση. Η αυτονομία του είναι τέσσερις ώρες με συνεχή αδιάκοπη χρήση, αλλά οι δοκιμές έχουν δείξει πως με μια φυσιολογική ημερήσια χρήση μπορεί να διαρκέσει όλη την ημέρα.

Τα πλεονεκτήματα του ReWalk είναι εμφανή. Ο χρήστης δεν είναι πια καθηλωμένος στο καροτσάκι, η ψυχολογία του βελτιώνεται, αποκτά αυτονομία κίνησης και λειτουργεί πολύ καλύτερα στην καθημερινότητά του.

Η τιμή του είναι αυτή τη στιγμή σχεδόν 70.000 δολάρια και δεν καλύπτεται από κανέναν ασφαλιστικό φορέα. Όμως οι δημιουργοί του βρίσκονται ήδη σε συζητήσεις ώστε να γίνει αυτό εφικτό, μια και, όπως υποστηρίζουν, θα επιφέρει μεγαλύτερη οικονομία στις εταιρείες αφού θα μειώσει τα έξοδα φαρμακευτικής αγωγής και των επιπλοκών από τη συνεχή χρήση καροτσιού.

Το ReWalk είναι διαθέσιμο μέσω του site της εταιρείας www.rewalk.com

Δείτε το video