Σαμαράς: «Το ευρωπαϊκό εγχείρημα είναι ζωντανό»

Σαμαράς: «Το ευρωπαϊκό εγχείρημα είναι ζωντανό»

Τον απολογισμό της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ παρουσίασε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο πρωθυπουργός.

Την εναρκτήρια ομιλία του  στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον απολογισμό της ελληνικής Προεδρίας στην Ευρ. Ένωση πραγματοποίησε σήμερα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Ο κ. Σαμαράς εκτίμησε ότι στην Ευρώπη υπάρχει μία αλματώδης πρόοδος, από τη μια γενιά στην άλλη, και ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ΕΕ επιταχύνεται. «Το ευρωπαϊκό εγχείρημα είναι ζωντανό. Προχωράει άνισα, αλλά προχωράει», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Απαριθμώντας εν συντομία τα όσα επέτυχε η ελληνική Προεδρία στην ΕΕ, στο εξάμηνο που πέρασε, ο Έλληνας πρωθυπουργός υποστήριξε ότι έγιναν προσπάθειες ώστε να αντιμετωπιστούν οι θεσμικές ανεπάρκειες του ευρώ και προετοιμάσθηκε καλύτερα η νομισματική ένωση.

Ο Αντώνης Σαμαράς έδωσε συγχαρητήρια στον Μάρτιν Σούλτς για την επανεκλογή του στην προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, να πάρει ο Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ τη θέση του προέδρου της νέας Κομισιόν.

Στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός απάντησε σε επικρίσεις ακροδεξιών ευρωβουλευτών για τις διώξεις μελών της Χρυσής Αυγής και τόνισε πως χωρίς νόμο και τάξη δεν μπορεί να υπάρξει δημοκρατία. Ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε ότι δεν έχει την υποχρέωση να απαντήσει σε ακραίους και δημαγωγούς και δεν θα ζητήσει συγνώμη από εκείνους που αρνούνται τα πάντα, ενώ σημείωσε ότι οι ηγέτες της Χρυσής Αυγής διώκονται, όχι από την κυβέρνηση, αλλά από τη δικαιοσύνη, για εγκλήματα τα οποία διέπραξαν και όχι για τα «πιστεύω» τους.

Αναφερόμενος στην προσπάθεια που κατέβαλε η Ελλάδα για να εξέλθει από την κρίση, ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι το 2010 δεν υπήρχαν εργαλεία στην ΕΕ για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και πρόσθεσε: «Τώρα είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουμε μία νέα κρίση, όποτε και όπως αυτή εκδηλωθεί».

«Το πρόβλημά μου πριν από δύο χρόνια ήταν να διασώσω τη χώρα. Αλλάξαμε ό,τι μπορούσαμε να αλλάξουμε, καταφέραμε τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή στο μικρότερο χρονικό διάστημα, βγήκαμε πολύ νωρίτερα από ό,τι περίμεναν άλλοι στις διεθνείς αγορές και βάλαμε τέλος σε μία περίοδο εξαετούς ύφεσης» υποστήριξε ο πρωθυπουργός. Και κατέληξε: «Ναι, τα καταφέραμε χάρη στην αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης και χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού».

Διαβάστε ακόμη:

«Άρχισαν τα όργανα» με τους ευρωσκεπτικές στο ευρωκοινοβούλιο

Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκ νέου ο Μάρτιν Σουλτς

Η απόλυτη «κόλαση» στην Ευρώπη