Σαμαράς και Βενιζέλος βάζουν τις κόκκινες γραμμές

Σαμαράς και Βενιζέλος βάζουν τις κόκκινες γραμμές

Συνάντηση την Τετάρτη με βασικό θέμα την προγραμματική συμφωνία ΝΔ – ΠΑΣΟΚ.

Όλα τα ζητήματα που άπτονται της πολιτικής επικαιρότητας, καθώς επίσης και η προγραμματική συμφωνία της κυβέρνησης, θα τεθούν στο επίκεντρο της σύσκεψης που, σύμφωνα με πηγές της Χαρ. Τρικούπη, αναμένεται να έχουν την Τετάρτη το απόγευμα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, στο Μ. Μαξίμου.

Οι ίδιες πηγές του ΠΑΣΟΚ τόνιζαν ότι στην αυριανή σύσκεψη αναμένεται να οριστικοποιηθεί η προγραμματική συμφωνία της δικομματικής κυβέρνησης, οι βασικοί άξονες της οποίας εντοπίζονται στο τρίπτυχο «απαλλαγή από τα Μνημόνια – όχι σε νέα δημοσιονομικά μέτρα – ρύθμιση χρέους».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή», βασικό στοιχείο της προγραμματικής συμφωνίας είναι η κατεύθυνση που επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση να δώσει στο πρακτικό πεδίο, όπως η αποφυγή λήψης οποιουδήποτε οριζόντιου μέτρου.  Σχετικά με τους οικονομικούς στόχους τους οποίους έχει θέσει η κυβέρνηση, αναμένεται να γίνει αναφορά και στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στη Γενική Κυβέρνηση.

Σαμαράς: «Ζητούμενο είναι η ανάπτυξη»

Αναμένεται να γίνεται, επίσης, λόγος και στην ανάγκη για πολιτική σταθερότητα και εξάντληση της τετραετίας για την παρούσα Βουλή. Στο πλαίσιο των αλλαγών στο πολιτικό σύστημα, στην προγραμματική συμφωνία αναμένεται να περιλαμβάνεται και μια αναφορά στην ανάγκη αλλαγής στον εκλογικό νόμο, υπέρ ενός πιο αντιπροσωπευτικού συστήματος.

Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι συγκλίνουν, ακόμη, στην αναθεώρηση του Συντάγματος με τη μέγιστη δυνατή συμφωνία. Στο κείμενο θα τονίζεται, επίσης, η βούληση των δύο κυβερνητικών εταίρων για την αλλαγή στο εθνικό φορολογικό σύστημα και τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στους τομείς Παιδείας και Υγείας.

Βενιζέλος: «Προσβλητικό το σκηνικό που στήνεται για την Ελλάδα»