Με το «δάχτυλο στη σκανδάλη» για άλλη μια φορά στην Ουκρανία

Με το «δάχτυλο στη σκανδάλη» για άλλη μια φορά στην Ουκρανία

Αντιτρομοκρατική επιχείρηση διεξάγουν οι ουκρανικές δυνάμεις για την επανακατάληψη των κτιρίων της αστυνομίας που κατέλαβαν χθες οπλισμένοι φιλορώσοι.

«Μια αντιτρομοκρατική επιχείρηση άρχισε στο Σλαβιάνσκ. Διευθύνεται από το αντιτρομοκρατικό κέντρο της υπηρεσίας κρατικής ασφαλείας. Συμμετέχουν δυνάμεις από όλες τις μονάδες ασφαλείας της χώρας. Ας είναι ο Θεός μαζί μας», έγραψε ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ στη σελίδα του στο Facebook, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας πραγματοποιούν συντονισμένη επιχείρηση για να τερματίσουν την κατάληψη κυβερνητικών κτιρίων και κτιρίων της αστυνομίας στην ανατολική Ουκρανία.

Φιλορώσοι ακτιβιστές οπλισμένοι με αυτόματα όπλα κατέλαβαν χθες, Σάββατο, κτίρια της αστυνομίας και των υπηρεσιών ασφαλείας στο Σλαβιάνσκ, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 150 χλμ. από τα ρωσικά σύνορα, και ύψωσαν οδοφράγματα στα περίχωρα της πόλης.

Μηνύματα σε διάφορους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης έκαναν σήμερα το πρωί λόγο για πυροβολισμούς στην πόλη αυτή των 100.000 κατοίκων, χωρίς να είναι δυνατό να επιβεβαιωθούν.

«Διαδώστε το σε όλους τους πολίτες: πρέπει να φύγουν από το κέντρο της πόλης, να μην βγαίνουν από τα διαμερίσματά τους και να μην πηγαίνουν κοντά σε παράθυρα», δήλωσε o υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας, καλώντας τους κατοίκους του Σλαβιάνσκ να μείνουν στα σπίτια τους.

Ανταποκριτής του Reuters, ο οποίος βρίσκεται έξω από το αρχηγείο της αστυνομίας της πόλης, ένα από τα κτίρια που έχουν καταληφθεί, είπε ότι υπερίπτανται δύο στρατιωτικά ελικόπτερα.

1/3

Γύρω στις 12 γυναίκες, οι οποίες βρίσκονταν μέσα στο κτίριο όταν αυτό κατελήφθη, απομακρύνθηκαν αμέσως μόλις έγινε γνωστή η ανακοίνωση του Αβάκοφ.

Μια ομάδα περίπου 100 πολιτών, πολλοί από τους οποίους είναι ηλικιωμένες γυναίκες, συγκεντρώθηκε μπροστά από το κτίριο, φωνάζοντας συνθήματα αλληλεγγύης προς τους διαδηλωτές που βρίσκονται μέσα σ’ αυτό, όπως «Δημοψήφισμα!» – μια αναφορά στα αιτήματα για διεξαγωγή τοπικού δημοψηφίσματος ώστε να αποκτήσει η περιοχή ένα διαφορετικό καθεστώς.

Φιλορώσοι οπλισμένοι με αυτόματα όπλα κατέλαβαν χθες τη νύχτα τον έλεγχο και του αρχηγείου της αστυνομίας στην πόλη Κραματόρσκ της ανατολικής Ουκρανίας, σε απόσταση περίπου 150 χιλιομέτρων από τα σύνορα με τη Ρωσία.

Μια οργανωμένη ένοπλη μονάδα με πάνω από 20 άνδρες οι οποίοι φορούσαν στρατιωτικές στολές και έφεραν αυτόματα όπλα κατέλαβαν το κτίριο της αστυνομίας περίπου στις 1700 GMT, αμέσως μετά την άφιξή τους στην περιοχή με τουλάχιστον δύο λεωφορεία. Τηλεοπτικά πλάνα έδειξαν ότι οι άνδρες που λάμβαναν διαταγές από έναν στρατιωτικό διοικητή κατά την είσοδο τους στο κτίριο άνοιξαν πυρ με αυτόματα όπλα.

Μήνυμα αυτοσυγκράτησης από τα Ηνωμένα Έθνη
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν κάλεσε όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές στην κρίση της Ουκρανίας να «επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση» και να ξεκινήσουν διάλογο για τη μείωση της έντασης. Χαρακτηρίζοντας «πολύ ανησυχητική» την έξαρση της βίας που αυξάνει τους κινδύνους στη χώρα, κάλεσε όλες τις πλευρές να προσπαθήσουν να διευκολύνουν μια ειρηνική επίλυση του προβλήματος σεβόμενοι το νόμο.

«Τα Ηνωμένα Έθνη είναι έτοιμα να υποστηρίξουν μια ειρηνική λύση στην τρέχουσα κρίση στην Ουκρανία» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΟΗΕ.

Αυστηρή προειδοποίηση προς τη Ρωσία από τις ΗΠΑ
Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι προειδοποίησε χθες τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ ότι η Μόσχα θα αντιμετωπίσει «πρόσθετες συνέπειες» αν δεν αποκλιμακωθεί η κατάσταση με τη γειτονική Ουκρανία, και αν τα ρωσικά στρατεύματα δεν αποσυρθούν από τα σύνορα των δύο χωρών.

Κατά τη διάρκεια μιας ακόμη τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Λαβρόφ, ο Κέρι εξέφρασε την σαφή τοποθέτηση ότι «εάν η Ρωσία δεν λάβει μέτρα για να μειωθεί η ένταση στην ανατολική Ουκρανία και δεν αποσύρει τα στρατεύματά της από τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, θα υπάρξουν πρόσθετες συνέπειες», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Εν τω μεταξύ, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε χθες πως ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα μεταβεί για μία ακόμη φορά στο Κίεβο της Ουκρανίας στις 22 Απριλίου για να συναντηθεί με κυβερνητικούς αξιωματούχους και ομάδες της κοινωνίας των πολιτών πριν από τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές του Μαΐου.

«Ο αντιπρόεδρος θα υπογραμμίσει την ισχυρή υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών για μια ενωμένη, δημοκρατική Ουκρανία, η οποία κάνει τις δικές της επιλογές για τη μελλοντική πορεία της. Ο αντιπρόεδρος και η ουκρανική ηγεσία θα συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στην ανατολική Ουκρανία, όπου φιλο-ρωσοι αυτονομιστές προφανώς με τη στήριξη της Μόσχας, συνεχίζουν μια ενορχηστρωμένη εκστρατεία υποκίνησης και σαμποτάζ για να αποσταθεροποιήσουν το ουκρανικό κράτος», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για το ταξίδι του Τζο Μπάιντεν στο Κίεβο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Διαβάστε ακόμη:

Φιλορώσοι καταλαμβάνουν αστυνομικά κτίρια στην Ουκρανία

Όταν η επανάσταση γίνεται… video game

Απαρνείται το δολάριο η Gazprom Neft