Υπερψηφίστηκε ο Προϋπολογισμός για το 2014

Υπερψηφίστηκε ο Προϋπολογισμός για το 2014

Με 153 υπέρ και 142 κατά ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία στη Βουλή - Σε έντονους τόνους οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και υπουργών.

Ολοκληρώθηκε η ονομαστική ψηφοφορία για τον Κρατικό Προϋπολογισμό της κυβέρνησης για το 2014, το οποίο έλαβε την έγκριση της Ολομέλειας της Βουλής, αφού υπερψηφίστηκε από 153 βουλευτές. 142 βουλευτές ψήφισαν κατά, ενώ ένας βουλευτής ψήφισε παρόν.

Υπενθυμίζεται πως δεν υπάρχει συναίνεση από την Τρόικα για το περιεχόμενο του προϋπολογισμού, με αποτέλεσμα να θεωρείται πιθανό να ζητηθούν στο μέλλον τροποποιήσεις.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός, υπουργοί και υφυπουργοί της κυβέρνησης, συχνά εν μέσω επικρίσεων από βουλευτές της Αντιπολίτευσης, ανέλυσαν από το βήμα της Βουλής τα σχέδια της κυβέρνησης για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, μιλώντας με ιδιαίτερα επικριτικό ύφος για τον ΣΥΡΙΖΑ. Έντονη κριτική στην κυβέρνηση άσκησαν από την πλευρά τους στις τοποθετήσεις τους οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων της Αντιπολίτευσης.

Τελευταία ενημέρωση: 01:15

Αναλυτικά οι τοποθετήσεις των πολιτικών:

 

Σαμαράς: «Για πρώτη φορά εδώ και χρόνια η χώρα μας δεν θα χρειαστεί δανεικά»
Στα αποτελέσματα του προϋπολογισμού του 2013 και το πρωτογενές πλεόνασμα για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής ικανότητας της χώρας αναφέρθηκε στην ομιλία του κατά τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2014 ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, λέγοντας ότι «αυτά είναι η πραγματική επανάσταση και όχι η επανάσταση του ψέματος που είπε απόψε ο κ. Τσίπρας».

Ο κ. Σαμαράς διαπίστωσε πως τη χρονιά που πέρασε, συντελέστηκαν «τέσσερις μεγάλες ανατροπές- πραγματικές επαναστάσεις» για τα δεδομένα της Ελλάδας: Πρόκειται για την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος, την εξάλειψη του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο, την πραγματοποίηση και υπέρβαση των στόχων του προϋπολογισμού του 2013 σε τέσσερις από τους πέντε κύριους τομείς (μείωση δαπανών, αύξηση φορολογικών εσόδων, ανάσχεση της ύφεσης, πάταξη της φοροδιαφυγής) με τη μόνη μικρή επιδείνωση να αφορά τον δείκτη της ανεργίας, που μπορεί να βελτιωθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς) και τέλος τη στροφή στην ανάκαμψη.

«Γρήγορα θα βγει η Ελλάδα και στις αγορές. Τα σπρεντς πέφτουν. Όλα αυτά θα επιταχύνουν την ανάκαμψη, θα επιταχύνουν τη μείωση της ανεργίας και θα φτιάξουν πρωτογενές πλεόνασμα το 2014. Φέτος ξεπεράσαμε τους στόχους. Πρέπει να αγωνιστούμε να τους ξεπεράσουμε και του χρόνου», είπε ακόμη ο Α. Σαμαράς, ενώ πρόσθεσε πως «Όλοι μας επιζητούμε την αποδέσμευση από το μνημόνιο και αυτό είναι το πρώτο βήμα για να αποδεσμευτούμε από το μνημόνιο. Έτσι εξασφαλίζεται και η πραγματική εθνική μας ανεξαρτησία. Όχι με δανεικά. Όπως συμβαίνει με όλες τις επαναστάσεις, έγιναν πολλές θυσίες για να πετύχουν αυτές τις επαναστάσεις. Αντίθετα όμως με άλλες ψευδεπίγραφες επαναστάσεις, οι δικές μας πιάνουν τόπο και βάζουν τη χώρα στον δρόμο της ανάπτυξης».

«Η Ελλάδα δεν χρεοκόπησε και αυτό είναι επιτυχία. Και ενώ καταρρέαμε από πλευράς ανταγωνιστικότητας, τώρα βελτιωνόμαστε σε όλους τους δείκτες και αυτό είναι μια πραγματικότητα που μόνο οι λαϊκιστές δεν βλέπουν», ανέφερε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως, «Το 2014 θα είναι έτος ανάκαμψης, μετά από έξι χρόνια ύφεσης, χωρίς δανεικά. Αυτό είναι επιτυχία της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου. Από αυτή τη χρονιά θα υπάρξει αποκλιμάκωση της ανεργίας».

«Την επόμενη χρονιά θα λυθεί οριστικά το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους», είπε ακόμη ο κ. Σαμαράς, λέγοντας ότι αναμένεται «να επιστρέψει μέρισμα από το πρωτογενές πλεόνασμα στην κοινωνία. Θα είναι η πρώτη σημαντική ανακούφιση σε συμπολίτες μας που αδικήθηκαν και υποφέρουν».

Ο κ. Σαμαράς ήταν ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι η ψήφιση του προϋπολογισμού αποτελεί «ιστορικό ορόσημο της χρεοκοπίας του λαϊκισμού σας. Λέγατε ότι δεν θα πάρουμε τη δόση των 33 δισ. ευρώ, ότι οι προβλέψεις του φετινού προϋπολογισμού είναι στον αέρα. Είναι λόγια του αέρα αυτά», ενώ επανέλαβε αρκετές φορές τη φράση «το γεγονός ότι η Ελλάδα σημειώνει επιτυχίες σας προκαλεί εκνευρισμό». «Εμείς πρέπει να σώσουμε την Ελλάδα σήμερα. Όχι να συζητάμε πώς θα ήταν μια ιδεατή Ελλάδα σε ιδεατό κόσμο. Εμείς θα θέλαμε να έχουμε μπροστά μας μία σοβαρή αντιπολίτευση. Δεν ψηφίσατε καμία διαρθρωτική αλλαγή, καμία περικοπή σπατάλης», είπε ακόμη προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο Α. Σαμαράς.

«Η Ελλάδα αρχίζει να γίνεται χώρα φυσιολογική. Αντίθετα, δεν υπάρχει τίποτε το φυσιολογικό για οποιαδήποτε χώρα του κόσμου, απ’ αυτά που υποστηρίζεται από την αξιωματική αντιπολίτευση», ανέφερε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός.

Ως προς το θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «η συνολική επιβάρυνση των ακινήτων δεν θα είναι μεγαλύτερη από τη σημερινή, με επιμέρους βελτιώσεις» και τόνισε ότι «οι κατοικίες των αδυνάμων, των ανέργων και των μεσαίων θα συνεχίσουν να είναι προστατευμένες».

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε ακόμη στην προστασία των τραπεζικών καταθέσεων, λέγοντας, «ακούσαμε ότι δήθεν θα κινδυνεύουν οι καταθέσεις στις τράπεζες. Ο κ. Βενιζέλος είχε δίκιο: είναι έγκλημα αυτό. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι το πλέον θωρακισμένο. Κάθε μέρα ακούμε ιστορίες τρόμου που στη συνέχεια διαψεύδονται. Αντίθετα υπάρχουν κάθε μέρα ενδείξεις ότι η Ελλάδα ξαναστέκεται στα πόδια της».

«Ναι, δεν έχουν γίνει όλα και απομένουν να γίνουν πολλά. Ναι, η κοινωνία υποφέρει πολύ, αλλά τώρα αλλάζει το κλίμα. Είμαστε στον πιο δύσκολο κόμβο (στις διαπραγματεύσεις), αλλά θα τα καταφέρουμε», κατέληξε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε ακόμη: Σαμαράς: «Στους επόμενους μήνες η ανάκαμψη θα φανεί καθαρά»

 

Στουρνάρας: «Έχει διανυθεί το 80% της πορείας μέχρι τη βιωσιμότητα του χρέους»
Τα σημαντικά βήματα που έχει διανύσει η χώρα στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος τόνισε στην ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, και κάλεσε τους βουλευτές να υπερψηφίσουν τον προϋπολογισμό.

«Ο προϋπολογισμός εξάλειψε τα δίδυμα ελλείμματα, το πρωτογενές και το έλλειμμα ισοζυγίου συναλλαγών», είπε ο υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας πως «έχει ήδη διανυθεί το 80% μέχρι τη βιωσιμότητα του χρέους. Αυτό δίνει ελπίδα ότι τα δύσκολα πέρασαν χωρίς να σημαίνει ότι φτάσαμε στην κορυφή του βουνού».

Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε και στην θετική απόκριση που είχε η πρόοδος που σημείωσε η Ελλάδα στο εξωτερικό, λέγοντας ότι «Η Ελλάδα εξέπληξε θετικά στο πρωτογενές πλεόνασμα, που προβλέπεται να φτάσει τα 800 εκατ. ευρώ, δηλαδή 0,4% επί του ΑΕΠ. Και δεν υπάρχει “μαϊμούδισμα”, ο υπολογισμός γίνεται με βάση τα διεθνή πρότυπα».

Ως προς τις συζητήσεις με την τρόικα είπε ότι «η κυβέρνηση διαπραγματεύεται σκληρά. Η τελευταία διαπραγμάτευση αν και έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Δεν συναινούμε. Διαπραγματευόμαστε μέχρι να μπορέσουμε μόνοι μας να ξαναβγούμε στις αγορές».

Ο υπουργός Οικονομικών κατηγόρησε και τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «τα θετικά σημάδια όμως δεν συγκινούν όσους έχουν μαγικά ραβδιά που διαγράφουν χρέη και το δήθεν πρόγραμμα που προτείνουν είναι έξοδος από την Ευρωζώνη. Όσο ξεδιπλώνει το ο ΣΥΡΙΖΑ το πρόγραμμά του, τόσο αποκαλύπτεται ένα εφιαλτικό σενάριο, ένα σενάριο χρεοκοπίας. Πραγματικά ήταν νομίζω απόψε μια μεγάλη αποκάλυψη ο κ. Τσίπρας. Έγινε μάντης κακών ο κ. Τσίπρας με ολέθριες συνέπειες για τη χώρα, αν ποτέ αυτό το σχέδιο εφαρμοστεί».

Έχοντας δεχτεί επικρίσεις για τις δηλώσεις του περί μη υπερφορολόγησης των Ελλήνων, ο υπουργός είπε από το βήμα της Βουλής ότι στη χώρα μας «η φορολογική πλάστιγγα γέρνει σε βάρος όσων πληρώνουν περισσότερο από όσο τους αναλογεί, έναντι όσων φοροαποφεύγουν». Για το νέο φορολογικό σύστημα, ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε πως «στηρίζεται θεσμικά στους κώδικες εισοδήματος που έχουμε ψηφίσει, έχει διευρυμένη φορολογική βάση με ένταξη ομάδων που ευνοούνταν, περιορίζει την επιβάρυνση μισθωτών και συνταξιούχων, αξιοποιεί πλαίσιο ελέγχου των ενδοομιλικών συναλλαγών και ηλεκτρονικά συστήματα για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Ήδη έχουμε αποτελέσματα, στο 11μηνο είμαστε στον στόχο των φορολογικών εσόδων», ενώ πρόσθεσε πως ο προϋπολογισμός δεν περιλαμβάνει οριζόντια μέτρα.

«Κάθε καλόπιστη και εποικοδομητική κριτική είναι ευπρόσδεκτη και τη λαμβάνω υπόψη μου σοβαρά και προσπαθώ να διορθώσω τυχόν λάθη που έχουν γίνει. Όμως απορρίπτω και δεν δέχομαι το είδος της κριτικής το οποίο δεν λαμβάνει υπόψη τη δημοσιονομική στενότητα της χώρας και τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία. Κατανοώ και συμμερίζομαι την αντίφαση μεταξύ των αριθμών και της καθημερινότητας, αλλά πρώτα βελτιώνονται οι οικονομικοί δείκτες και μετά αυτό αποτυπώνεται στην καθημερινή ζωή πολιτών και επιχειρήσεων. Εδώ δεν βρίσκομαι για να κάνω επικοινωνιακή διαχείριση, δεν είμαι καλός σε αυτό, βρίσκομαι εδώ για να είμαι χρήσιμος σε μία δύσκολη περίοδο για τον τόπο», κατέληξε στην ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών.

Διαβάστε ακόμη: Στουρνάρας: «Θέλω να είναι χρήσιμος, όχι αρεστός»

 

Τσίπρας: «Η ψήφιση του προϋπολογισμού είναι ο δρόμος της συνέχισης της καταστροφής»
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε από το βήμα της Βουλής ενάντια στον προτεινόμενο από την κυβέρνηση προϋπολογισμό για την επόμενη χρονιά, τονίζοντας πως τα προτεινόμενα μέτρα θα επιφέρουν ως μοναδικό αποτέλεσμα τη συνέχιση της καταστροφής και του κατευνασμού των ισχυρών.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, υπάρχει «σχέδιο της τρόικας για να μετατραπεί η Ελλάδα σε αποικία χρέους και να αλλάξει χέρια η χώρα». Ο κ. Τσίπρας θεώρησε «σκόπιμα λαθεμένο» τον δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή, με βάση τον οποίο το ΔΝΤ υπολόγισε τις συνέπειες του μνημονίου και δήλωσε πως οι πλειστηριασμοί και οι ομαδικές απολύσεις αποτελούν για τον ΣΥΡΙΖΑ «κόκκινες γραμμές», καθώς αναμένεται να σβήσουν απ’ τον χάρτη οριστικά τη μεσαία τάξη, υποτιμώντας την υποθηκευμένη περιουσία και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ξεπούλημά της στα «αρπακτικά κοράκια των αγορών».

«Προσπαθώντας να μείνετε μέσα στο ευρώ, κατασχέσατε τα ευρώ και την περιουσία των Ελλήνων», είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, που πρότεινε ως διέξοδο για την Ελλάδα τη διαγραφή χρέους, το μορατόριουμ στην αποπληρωμή των εναπομείναντων οφειλών και τη ρήτρα ανάπτυξης.

Στον «εύκολο δρόμο της πεπατημένης» που ακολουθεί η κυβέρνηση με τον Προϋπολογισμό του 2014, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αντιπρότεινε τον «δύσκολο δρόμο» της αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης και ανασυγκρότησης της χώρας, που περνά αφ’ ενός μέσω της καταγγελίας των Μνημονίων και επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους και αφ’ ετέρου, μέσα από ένα οργανωμένο σχέδιο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο στηρίζεται σε τρεις πυλώνες:

-Σταθεροποίηση της οικονομίας με κοινωνικά δίκαιο και βιώσιμο πρωτογενές πλεόνασμα
-Σχέδιο έκτακτης ανάγκης ως ασπίδα κοινωνικής προστασίας για τους ανέργους και τα πολύ φτωχά κοινωνικά στρώματα («νέα σεισάχθεια»)
-Ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης της χώρας, με τράπεζα ειδικού σκοπού για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα και έμφαση στην υποστήριξη της «εθνικής βιομηχανίας» (εξασφάλιση χαμηλού ενεργειακού κόστους με ρήτρα απασχόλησης και φορολογία στα κέρδη και όχι στην παραγωγή).

«Σήμερα συζητάμε για το παρόν και το μέλλον της χώρας. Συζητάμε για ζωές που σβήνουν στο σκοτάδι με κομμένο το ρεύμα της ύπαρξής τους. Η χώρα βρίσκεται σε ανθρωπιστική κρίση και καλούμαστε να προβληματιστούμε αν αυτή είναι άραγε μια φυσιολογική χώρα, όπως είπε ο πρωθυπουργός ή μήπως είμαστε μπροστά στην κορύφωση μιας προδιαγεγραμμένης πορείας», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας ακόμη πως ποτέ άλλοτε η χώρα δεν είχε βρεθεί σε τέτοια κατάσταση και ότι το Μνημόνιο ήταν μια τραγωδία για τη χώρα.

«Υπάρχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες γι΄ αυτό» είπε ακόμη και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επέβαλε πολιτική που έπληξε καίρια την εμπιστοσύνη στην οικονομία, τριπλασίασε την ανεργία, έριξε στη φτώχια τον λαό. Μας λέτε ότι σώσατε τη χώρα. Μα ποιον ακριβώς σώσατε;», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας απηύθηνε ακόμη πρόσκληση στους βουλευτές από όλες τις πτέρυγες της Βουλής να ψηφίσουν υπέρ της τροπολογίας του ΣΥΡΙΖΑ για τους πλειστηριασμούς, τους οποίος χαρακτήρισε ως «τον Δούρειο Ίππο για να αλλάξει χέρια η χώρα». Η διενέργειά τους, όσο και οι ομαδικές απολύσεις, αποτελούν για το ΣΥΡΙΖΑ «κόκκινες γραμμές»: «Κλείστε κάθε ανοικτό παράθυρο για τους πλειστηριασμούς! Έχουμε καταθέσει τροπολογία για να απαγορευτεί η μεταβίβαση των κόκκινων δανείων στα funds, στα κοράκια, και σας καλούμε να την ψηφίσετε!» είπε απευθυνόμενος προς την πλειοψηφία ο κ. Τσίπρας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεσμεύθηκε για υπαγωγή των τραπεζών σε δημόσιο έλεγχο και αλλαγή των διοικήσεών τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπόσχεται άκοπη επιστροφή στο παρελθόν, όπως τον κατηγορούν, αλλά «θα παλέψει με συνέπεια και εντιμότητα: Θα καταργήσουμε τα Μνημόνια και θα διαπραγματευτούμε μία βιώσιμη λύση για το χρέος σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Κατά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, η συνέντευξη του κ. Στουρνάρα στη εφημερίδα Liberation και οι δηλώσεις του πως δεν είναι βιώσιμο το χρέος στο 170% του ΑΕΠ, «συνιστά έμμεση παραδοχή πως το success story είναι φύκια για μεταξωτές κορδέλες…». «Μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα εγγράψει και το γερμανικό κατοχικό δάνειο στον Προϋπολογισμό», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

«Θέλω να διαβεβαιώσω ότι αυτός ο προϋπολογισμός δεν θα αναθεωρηθεί από την τρόικα, αλλά από τον ΣΥΡΙΖΑ που θα διώξει την τρόικα», κατέληξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Διαβάστε ακόμη: Στο «φουλ» οι μηχανές στον ΣΥΡΙΖΑ εν όψει της υποψηφιότητας Τσίπρα

 

Χατζηδάκης: «Επιδιώκουμε τη μέγιστη προστασία γι’ αυτούς που τη χρειάζονται»
Η κυβέρνηση έχει ξεκάθαρη θέση για το ζήτημα των πλειστηριασμών και αποδίδει εξαιρετική σημασία στην εξωδικαστική προστασία για τα νοικοκυριά μεσαίου εισοδήματος, μέχρι να αντιμετωπισθεί οριστικά και σφαιρικά το ζήτημα, κατά τα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στη Βουλή.

«Πρώτα απ΄ όλα, συνέχιση της προστασίας που παρέχουν οι νόμοι 3869/2010 και 4161/2013 για τους φτωχούς και τους κοινωνικά αδύναμους», είπε ο υπουργός σημειώνοντας ότι για τη φιλοσοφία των ρυθμίσεων αυτών η κυβέρνηση έχει πετύχει να μην αμφισβητείται από την τρόικα. «Εκεί είναι που κάνουμε μια δύσκολη διαπραγμάτευση με την τρόικα, διότι από την πλευρά μας επιδιώκουμε τη μέγιστη προστασία γι’ αυτούς που τη χρειάζονται, με βάση τις σημερινές οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, χωρίς βέβαια να μπορούν να εκμεταλλεύονται αυτές τις ρυθμίσεις επιτήδειοι ή μεγάλα ψάρια. Και ως προς την κατεύθυνση αυτή πιστεύω πως όλοι συμφωνούμε», είπε ο κ. Χατζηδάκης.

Ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε ότι «σήμερα η πατρίδα μας, παρά τα κύματα, βλέπει για πρώτη φορά το λιμάνι» και έκανε λόγο για την αναγνώριση της προόδου της Ελλάδας από διεθνείς οργανισμούς όπως ο ΟΟΣΑ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Παγκόσμια Τράπεζα.

Ως προς τις διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν προχωρήσει τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στον νέο Επενδυτικό Νόμο, στις δράσεις για την απλοποίηση των διαδικασιών για τις εξαγωγές, την απελευθέρωση αγορών, τις απλούστερες υγειονομικές και αγορανομικές διατάξεις, τη θεσμοθέτηση των ηλεκτρονικών δημόσιων διαγωνισμών, τα μέτρα κατά των στρεβλώσεων στην αγορά των καυσίμων και τη σημαντική μείωση στο ελάχιστο κεφάλαιο ίδρυσης ΑΕ, ΕΠΕ και ΙΚΕ, αλλά και στο νομοθετικό πλαίσιο για την προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

Ο υπουργός ενημέρωσε ότι αναθεωρείται συνολικά το πλαίσιο για τις αδειοδοτήσεις των επιχειρήσεων και σε πολλές περιπτώσεις θα αρκεί μία μόνο υπεύθυνη δήλωση. Οι έλεγχοι θα γίνονται όχι κατά την ίδρυση, αλλά στην πράξη κατά τη λειτουργία των επιχειρήσεων και συχνά από πιστοποιημένους τρίτους φορείς.

Ταυτόχρονα διαμορφώνεται το πλαίσιο για το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 με έμφαση στην επιχειρηματικότητα, την απασχόληση και τις κοινωνικές δράσεις. Δημιουργείται Ενιαίος Φορέας Εξωστρέφειας που θα στηρίζει ταυτόχρονα επενδύσεις και εξαγωγές. Ενώνεται ο ΟΠΕ και το «Invest in Greece» ώστε σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών να υπάρχει πιο συστηματική δικτύωση με τις αγορές. Υλοποιείται η Εθνική Στρατηγική για τα logistics. Συγκροτείται το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο με δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους. Ενοποιούνται οι κανόνες για την ανάθεση δημοσίων συμβάσεων και αίρονται τα εμπόδια εισόδου στην αγορά με ταυτόχρονη ενίσχυση του ανταγωνισμού στους τομείς του λιανικού εμπορίου, των οικοδομικών υλικών, των τροφίμων και του τουρισμού.

Σχολιάζοντας τέλος, τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Χατζηδάκης τον κατηγόρησε για «παγκόσμιο ρεκόρ λαϊκισμού», και πρότεινε να γίνει συνιστώσα του, που κατέβηκε στις τελευταίες εκλογές και απέσπασε 300 ψήφους, το κόμμα με ονομασία «χαρίζω δάνεια χαρίζω σπίτια».

Διαβάστε ακόμη: «Η Ελλάδα θα τα καταφέρει»

 

Βρούτσης: «O κατώτατος μισθός μέχρι το 2016 διατηρείται και από το 2017 θα ανέβει»
Κάλεσμα σε διάλογο στη Βουλή για το Ασφαλιστικό και την εισοδηματική πολιτική, απηύθυνε στον ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, τονίζοντας πως προϋπόθεση είναι να μην αρκεστεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε καταγραφή στοιχείων, αλλά να προσέλθει με συγκεκριμένες προτάσεις. Eπίσης ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι υπήρξαν «Κασσάνδρες» που διατυμπάνιζαν ότι δεν θα πληρωθούν οι συντάξεις, θα μειωθούν οι μισθοί σε επίπεδα νοτιανατολικής Ευρώπης και ότι θα καταρρεύσει το ασφαλιστικό σύστημα και θα εκτιναχθεί η ανεργία. Αντιθέτως, όπως είπε ο υπουργός Εργασίας, «αποκλιμακώνεται η ανεργία το 2014 και για πρώτη φορά, μετά από μία τετραετία, φέτος σταθεροποιείται και κλείνει με θετικό ισοζύγιο».

«Διαψεύστηκαν όλοι. Κρατήθηκε το Ασφαλιστικό σύστημα, ο κατώτατος μισθός μέχρι το 2016 διατηρείται και από το 2017 θα ανέβει. Με το κλείσιμο του 2013 και πιο νωρίς καταβάλλονται οι συντάξεις και για πρώτη φορά δίχως να απορροφώνται προκαταβολές από το 2014», πρόσθεσε.

Ο κ. Βρούτσης είπε επίσης ότι έχει αναλάβει, μετά τον υπουργό Οικονομικών, το πιο βαρύ φορτίο, για να συμπληρώσει ότι με τον Γιάννη Στουρνάρα έχει μια πάρα πολύ καλή συνεργασία και τον εμπιστεύεται απόλυτα.

Διαβάστε ακόμη: Βρούτσης: «Νέο Ασφαλιστικό εντός Δεκεμβρίου»

 

Βενιζέλος: «Πρόκειται για προϋπολογισμό επανεκκίνησης της οικονομίας»
Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε για μία ακόμη φορά από το βήμα της Βουλής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, κατηγορώντας τον πως επιθυμεί «επιστροφή στην Ελλάδα του προχθές» και ότι έχει μετατρέψει «σε μικροπολιτικό πανηγύρι την αγωνία των Ελλήνων».

«Θέλουν να γυρίσουμε όχι στο μηδέν, αλλά στην κατάσταση πριν το μηδέν, ώστε να δει η χώρα την εμπειρία της άτακτης χρεοκοπίας, να έχουν χάσει οι Έλληνες καταθέσεις, ακίνητη περιουσία, προσδοκίες. Γιατί αυτό το δίλημμα έθεσε ο κ. Τσίπρας», είπε ο κ. Βενιζέλος, και πρόσθεσε: «Έχω πει στον κ. Τσίπρα ότι δεν μπορούν να σε βγάλουν από το ευρώ, αλλά μπορεί να σε “κρεμάσουν από τα μανταλάκια” μέσα στο ευρώ, να σε κάνουν να νομίζεις ότι είσαι μέσα στο ευρώ αλλά χωρίς να έχεις οικονομία. Έχει χαθεί κάθε δυνατότητα συνεννόησης με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης γιατί δεν υπάρχει καμία αίσθηση ευθύνης, επειδή έχουν καλομάθει στο γεγονός ότι κάποιοι άλλοι σηκώνουν το βάρος και αναλαμβάνουν δυσανάλογα μεγάλο πολιτικό κόστος, πάντα θα υπάρχουν τα θύματα. Έχουμε ζημιωθεί από τη φιλολογία του Grexit, για την οποία φταίνε και σπεκουλαδόροι, και ξένες κυβερνήσεις αλλά και η ελληνική αντιπολίτευση. Δεν πρέπει να πούμε στους Έλληνες πόσο κόστιζε αυτό;».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε πως με το πρωτογενές πλεόνασμα «οι θυσίες του ελληνικού λαού πιάνουν τόπο και τώρα πια έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε ένα μήνυμα αισιοδοξίας», ενώ χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2014 ως «προϋπολογισμό της επιστροφής σε θετικά πρόσημα και βάση της επανεκκίνησης της οικονομίας με θεμελίωση της βιωσιμότητας του χρέους».

«Όχι πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, ναι στις διαρθρωτικές αλλαγές, ναι στη γενναία στήριξη της πραγματικής Οικονομίας, ναι στα μέτρα προστασίας της κοινωνικής συνοχής και ιδίως των ευπαθών κοινωνικών ομάδων», είπε ο κ. Βενιζέλος και επεσήμανε πως είναι απαραίτητο να γίνουν δέκα βήματα για τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών:

-Το πρώτο είναι η εκταμίευση της δόσης, επειδή έχουν εκπληρωθεί τα προαπαιτούμενα
-Το δεύτερο είναι ο τερματισμός των εκκρεμοτήτων με την τρόικα για κατά τη γνώμη μου ανύπαρκτα θέμα (πλειστηριασμοί, ομαδικές απολύσεις)
-Το τρίτο η συμφωνία για δημοσιονομικό σχεδιασμό μέχρι το 2016 χωρίς πρόσθετα μέτρα που υπονομεύουν την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή
-Το τέταρτο, η κινητοποίηση των εθνικών παραγωγικών δυνάμεων
-Το πέμπτο, η πρακτική στήριξη της πραγματικής οικονομίας, μηχανισμοί χρηματοδότησης τραπεζικοί και εξωτραπεζικοί, επανεκκίνηση δημοσίων έργων, ενίσχυση ρευστότητας στην αγορά
-Το έκτο, η προστασία της κοινωνικής συνοχής
-Το έβδομο, η μετάβαση από τα έκτακτα φορολογικά μέτρα στο νέο εθνικό φορολογικό σύστημα
-Το όγδοο, η η ολοκλήρωση των αλλαγών στο τραπεζικό σύστημα, με ανάκτηση των κεφαλαίων που το δημόσιο έχει επενδύσει με την ανακεφαλαιοποίηση
-Το ένατο, η επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του χρέους πριν τις ευρωεκλογές, τον Απρίλιο γιατί υπάρχουν τεχνικές λύσεις χωρίς πολιτική σύγκρουση με λαούς και κοινωνίες στην Ε.Ε.
-Το δέκατο, η ασφαλής επάνοδος στις αγορές

Διαβάστε ακόμη: Βενιζέλος: «Χωρίς το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει κυβέρνηση»


Καμμένος: «Νέα πράξη στην τραγωδία του ελληνικού λαού»
Νέα πράξη στην τραγωδία του ελληνικού λαού χαρακτήρισε τον κρατικό προϋπολογισμό του 2014, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, υποστηρίζοντας ότι η καταψήφισή του δεν αποτελεί προδοσία, αλλά πράξη εθνικής ευθύνης.

«Η καταψήφιση ή η υπερψήφιση του νέου κρατικού προϋπολογισμού δεν είναι πράξη κομματικής πειθαρχίας αλλά πράξη εθνικής ευθύνης. Η καταψήφισή του δεν αποτελεί αποστασία αλλά ευθύνη απέναντι στις προσδοκίες του ελληνικού λαού. Προδοσία αποτελεί να κάνεις το αντίθετο, να αγνοήσεις τους πολίτες που υπηρετείς και να ευνοήσεις αυτούς που ελέγχουν τους πολιτικούς από τα μαύρα ταμεία της Ζήμενς», είπε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, καλώντας τους βουλευτές της συγκυβέρνησης να τον καταψηφίσουν: «Εύχομαι να πούμε όχι στον προϋπολογισμό γιατί θα είναι μέρες με δάκρυ, μέρες κατάσχεσης σπιτιών και εξαθλίωσης των Ελλήνων πολιτών».

Ο κ. Καμμένος, χαρακτήρισε τον κρατικό προϋπολογισμό του 2014 ως «μια νέα πράξη στην τραγωδία του ελληνικού λαού που εξελίσσεται». «Ακούσαμε για θυσίες που αποδίδουν, για έργα, επενδύσεις, έξοδο από την κρίση, για καράβι που γύρισε τον κάβο, για απογειώσεις που έρχονται την ίδια ώρα που συνεχίζεται η πτώση του αεροσκάφους», ανέφερε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ. Ακόμα, ο κ. Καμμένος αμφισβήτησε ότι είναι πλεονασματικός ο νέος προϋπολογισμός, υποστηρίζοντας ότι περιέχει ως έσοδα το κονδύλι που προκύπτει από δάνεια και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στηρίζει τους τραπεζίτες και όχι τους πολίτες: «Τα 270 δισ. ευρώ χρέους δεν πήγαν ούτε σε επενδύσεις, ούτε σε έργα, ούτε στους Έλληνες πολίτες. Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα από το 2000- 2013 πλήρωσε σε χρεολύσια και τόκους 431 δισ. ευρώ και τα 150 δισ. οφείλονται σε τόκους».

Διαβάστε ακόμη: Προειδοποιεί με διαγραφές τους βουλευτές του ο Καμμένος

 

Παπαρήγα: «Κυβέρνηση-ΣΥΡΙΖΑ έχουν μετατρέψει τον λαό σε κομπάρσο»
Κατά της κυβέρνησης αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ καταφέρθηκε κατά τη διάρκεια της ομιλίας της η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία επεσήμανε πως «είτε με κυβέρνηση ΝΔ είτε με ΣΥΡΙΖΑ οι αποφάσεις θα παίρνονται από τα μονοπώλια και την Ε.Ε. Ακόμη και να σχιστεί το μνημόνιο, οι ίδιες πολιτικές θα εφαρμόζονται μέσω της Ε.Ε. Και γι΄ αυτό το ΚΚΕ δεν πρόκειται να στηρίξει καμία κυβέρνηση». «Ο ελληνικός λαός πρέπει να λάβει υπόψη του τι είδους αντιπαράθεση είναι αυτή ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει πολύφερνη νύφη. Ο λαός πρέπει να φοβηθεί τη στρατηγική τους», είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της ΚΟ του ΚΚΕ.

Η κα. Παπαρήγα αναφέρθηκε ακόμη στο πρωτογενές πλεόνασμα, λέγοντας ότι, «Η Νέα Δημοκρατία λέει το 2016 εκλογές, διότι διαφορετικά θα χάσουμε το πρωτογενές πλεόνασμα. Εγώ σας λέω και να τριπλασιαστεί το πλεόνασμα. Όμως έχετε πάρει τη μπουκιά από το στόμα του λαού. Μας έχετε πάρει και τη θέρμανση. Εγώ σας λέω ότι αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα σας το χαρίζουμε».

 

Κουβέλης: «Το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξισορρόπησης απέτυχε»
«Μετά από τέσσερα χρόνια, η δημοσιονομική εξισορρόπηση γίνεται με πολύ επώδυνη τρόπο, με τρομακτική ανεργία, μείωση εισοδημάτων και φτωχοποίησης. Το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξισορρόπησης απέτυχε στην έξοδο της χώρας από την κρίση», δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου.

Η ΔΗΜΑΡ πρόκειται να καταψηφίσει τον προϋπολογισμό, ανακοίνωσε ο επικεφαλής του κόμματος και κάλεσε να αντικρουστούν οι πιέσεις της τρόικας για μέτρα που πλήττουν την ανάπτυξη, προτείνοντας τη σύναψη ενός συμφώνου ανάπτυξης που θα δίνει έμφαση στην απασχόληση.

Ο κ. Κουβέλης είπε ακόμη πως η κυβέρνηση έχει «αυτοπαγιδευτεί σε αισιοδοξία», ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση «ταλαντεύεται μεταξύ μονομερούς καταγγελίας του μνημονίου και αναδιαπραγμάτευσής του και βασίζεται σε λογικές του “ή εμείς ή αυτοί”». Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επεσήμανε την ανάγκη να αντιταχθεί η κυβέρνηση σε μέτρα όπως η άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών και το οριζόντιο κλείσιμο δημόσιων φορέων.

Χρυσή Αυγή: «Προϋπολογισμός εξαθλίωσης»
Για έναν ακόμα προϋπολογισμό που οδηγεί στην εξαθλίωση τους Έλληνες πολίτες, έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης. Ταυτόχρονα χαρακτήρισε «κατάπτυστη τη κυβέρνηση», υποστηρίζοντας ότι «εξελέγη λέγοντας ψέματα στον ελληνικό λαό». «Όσοι δεν αυτοκτονούν ή δεν πηδάνε από τον τρίτο όροφο, πεθαίνουν από τα μαγκάλια. Με τον παρόντα προϋπολογισμό, 60.000 δικαιούχοι χάνουν το ΕΚΑΣ και οι αγρότες αρχίζουν να φορολογούνται από το πρώτο ευρώ», υποστήριξε μεταξύ άλλων ο κ. Κασιδιάρης.

Διαβάστε ακόμη: Στους 100 «κορυφαίους παγκόσμιους διανοητές» του Foreign Policy ο Τσίπρας

Αθανασίου: «Οι δύσκολες αποφάσεις δεν τελείωσαν»
«Οι δύσκολες αποφάσεις δεν τελείωσαν για την κυβέρνηση, αλλά πλέον βρισκόμαστε στο τέλος του δρόμου κι αυτό αποτυπώνεται στον Προϋπολογισμό. Εμείς δεν θα λαϊκίσουμε λέγοντας ότι το 2014 με έναν μαγικό τρόπο θα επιστρέψουμε στον προ κρίσης τρόπο ζωής -αυτά άλλωστε γίνονται στη φαντασία των πολιτικών δυνάμεων που τάζουν στους πάντες τα πάντα- αλλά το 2014 είναι μια χρονιά που μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στο νομοθετικό έργο του υπουργείου, προανήγγειλε μια σειρά πρωτοβουλιών για τον εκσυγχρονισμό της Δικαιοσύνης τόσο σε νομοθετικό επίπεδο όσο και στο επίπεδο των διαδικασιών απονομής της.

Μανιάτης: «Η προσπάθεια θα πετύχει»
«Ο προϋπολογισμός που ψηφίζουμε απόψε είναι ο προϋπολογισμός μιας τελικής προσπάθειας, προκειμένου να κόψουμε το νήμα και να βγούμε νικητές από τη μεγάλη προσπάθεια και όχι ηττημένοι», δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, ενώ επιτέθηκε σε όσους δημιουργούν αποσταθεροποιητικό κλίμα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η προσπάθεια θα πετύχει είτε θέλουν είτε όχι, αυτοί που υποστηρίζουν μοντέλα τύπου Αργεντινής και κάνουν λυσσαλέο αγώνα για να χάσει η Ελλάδα. Αυτήν τη χάρη δεν θα τους την κάνει ούτε η Βουλή ούτε ο ελληνικός λαός».

«Η ψήφιση του νέου προϋπολογισμού», συνέχισε, «είναι ένα μεγάλο θετικό ναι, για ένα νέο ελληνικό παραγωγικό μοντέλο που θα βασίζεται στα εθνικά πλεονεκτήματα. Θα είναι ένα μεγάλο ναι στην πολιτική σταθερότητα και στην συναίνεση. Όταν η αντιπολιτευτική σκοπιμότητα γίνεται πριόνι πάνω στο κλαδί, υπονομεύεται η προσπάθεια της χώρας για οριστική έξοδο από το μνημόνιο».

«Αντέξαμε και δικαιούμαστε να είμαστε οι πρωταγωνιστές για το μέλλον», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και μίλησε για μια σύγχρονη Ελλάδα που απαιτεί ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, απαραίτητο, όπως είπε, για την άρση των αδικιών: «Στρατηγικό τμήμα αυτού του μοντέλου συνιστά ο ενεργειακός τομέας και δικός μας στόχος είναι να αξιοποιήσουμε τα ενεργειακά πλεονεκτήματα της χώρας».

Ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε έπειτα σε σειρά πρωτοβουλιών που έχουν δρομολογηθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος, τονίζοντας, μεταξύ άλλων ότι είναι σε εξέλιξη επενδύσεις ύψους πάνω από δύο δισ. ευρώ, για προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας που θα δώσουν την ευκαιρία σε χιλιάδες ανέργους να βρουν δουλειά. Ακόμα, ο κ. Μανιάτης μίλησε για έργα εθνικής σημασίας, όπως η διαχείριση αποβλήτων και των υδατικών πόρων με επιτροπές άμεσης δράσης, ενώ υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά στην ιστορία εφαρμόζεται οικιακό τιμολόγιο και 470.000 αδύναμες οικογένειες θα έχουν 40% φθηνότερο ρεύμα.

Διαβάστε ακόμη: ΥΠΕΚΑ: Άναστολή των διακοπών ηλεκτροδότησης για τις ευπαθείς ομάδες

Μιχελάκης: «Ο προϋπολογισμός λύση για το πρόβλημα του χρέους»
Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης δήλωσε πως «ο προϋπολογισμός του 2014, δεν είναι ευχάριστος, αλλά είναι ο μόνος εφικτός προϋπολογισμός της χρονιάς που θα σημάνει τη λύση του προβλήματος του χρέους», ενώ τόνισε πως η κυβέρνηση σκοπεύει να κάνει χρήση του πρωτογενούς πλεονάσματος για να διαπραγματευτεί το δημόσιο χρέος την άνοιξη.

«Πρωτογενές πλεόνασμα σημαίνει, ότι το 70% απ’ αυτό θα διατεθεί για την αποκατάσταση αδικιών του χθες, και ότι απ’ την ερχόμενη άνοιξη η χώρα θ’ ανοίξει την πιο κρίσιμη διαπραγμάτευση για την οριστική λύση του πλέον κρίσιμου θέματος, του δημοσίου χρέους. Είναι μνημονιακή δέσμευση και όταν εμείς τηρούμε τις δεσμεύσεις μας, το ίδιο οφείλουν να κάνουν και εταίροι», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών.

Σύμφωνα με τον κ. Μιχελάκη, το υπουργείο Εσωτερικών σχεδιάζει «την εκκαθάριση των δημοτικών επιχειρήσεων που δεν μπορούν να σταθούν στα πόδια τους» και επεξεργάζεται τη θεμελίωση της οικονομικής αυτοτέλειας των δήμων (μελετάται η χορήγηση του δικαιώματος είσπραξης του φόρου ακινήτων). Στις άμεσες προτεραιότητές του, είναι η κατάστρωση ενός νέου πλαισίου χρηματοδότησης των κομμάτων, με μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, απόλυτη διαφάνεια στην ιδιωτική χρηματοδότηση, αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου και οικονομικό έλεγχο από ανεξάρτητη αρχή, που θα ασκεί και ουσιαστικό έλεγχο «πόθεν έσχες» μέσω συστήματος ηλεκτρονικής διασύνδεσης.

Στις επικείμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Εσωτερικών, είναι εξάλλου και το νομοσχέδιο για την ψήφο των ομογενών (το προσχέδιο είναι έτοιμο και σύντομα θα ξεκινήσει ο διάλογος), η θέσπιση νέου κώδικα ιθαγένειας που θα λύνει και τα προβλήματα των παιδιών των αλλοδαπών που κάνουν σχολείο στην Ελλάδα, καθώς και η κωδικοποίηση του νόμου για τη μετανάστευση.

Διαβάστε ακόμη: Στουρνάρας: «Θέλω να είναι χρήσιμος, όχι αρεστός»

Μηταράκης: «Θετικό κλίμα για επενδύσεις»
Για το θετικό κλίμα που διαμορφώνεται στον τομέα των επενδύσεων, ενημέρωσε τη Βουλή ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης σημειώνοντας πάντως ότι τον καθοριστικό ρόλο θα παίξει η μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων, μείωση για την οποία έχει δεσμευτεί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και θα γίνει αμέσως μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν. Όπως ειδικότερα τόνισε, τους 16 μήνες οι στρατηγικές επενδύσεις και τα έργα ΣΔΙΤ που εντάχθηκαν στην αδειοδοτική ή στη διαγωνιστική διαδικασία και θα υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια, φθάνουν συνολικά τα 5 δισ. ευρώ και θα δημιουργήσουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε στις επενδύσεις που εισρέουν σταδιακά στη χώρα (σ.σ. πρόσφατα παρουσιάστηκαν 14 επενδύσεις συνολικού ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ), λέγοντας ότι σημειώθηκε αύξηση 57% στις επενδύσεις που γίνονται μέσω του αναπτυξιακού νόμου στο δεύτερο εξάμηνο του 2013, σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του έτους, «επενδύσεις μικρομεσαίες, επενδύσεις ελληνικές», όπως τις χαρακτήρισε.

«Οι εξαγωγές, η εξωστρέφεια αποτελούν σήμερα σημαντικό μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και παρουσιάζουν αύξηση 5% το εννεάμηνο του 2013», είπε ο υφυπουργός και αναφέρθηκε και στα αποτελέσματα του ΠΟΕ στην Ινδονησία, αποτελέσματα που κρίνονται θετικά για τους Έλληνες εξαγωγείς.

«Καθοριστικό ρόλο θα έχει η μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων στο 15%. Στόχο που έχει θέσει ο πρωθυπουργός και θα υλοποιηθεί όταν το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες. Η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια πρέπει να κινηθεί στην κατεύθυνση της μείωσης των φορολογικών συντελεστών», είπε ο κ. Μηταράκης και πρόσθεσε ότι την ίδια ώρα προχωρούν σοβαρές διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν τη χώρα μας φιλικό επενδυτικό προορισμό.

«Τις επόμενες εβδομάδες ξεκινά η λειτουργία της Κεντρικής Αδειοδοτικής Αρχής για τις μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις. Μια τομή στη μάχη κατά της γραφειοκρατίας», είπε ο υφυπουργός. Στις αρχές του 2014 εξάλλου θα λειτουργήσει η Εταιρεία Επενδύσεων και Ελληνικού Εμπορίου με στόχο να υποστηρίζεται με εξειδικευμένο προσωπικό και επαρκείς πόρους η εξαγωγική δραστηριότητα και το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Διαβάστε ακόμη: Επετεύχθη η πρώτη συμφωνία για το Παγκόσμιο Εμπόριο

Κεφαλογιάννης: «ΣΥΡΙΖΑ ίσον έξοδος από το ευρώ»
«Το μόνο που μπορεί να διαπραγματευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ – και αν αυτό το κάνει χωρίς συμφωνία με τους δανειστές μας, τότε θα φύγουμε και από την Ε.Ε. και η Ελλάδα θα περάσει εθνική, κοινωνική και επισιτιστική περιπέτεια», υποστήριξε στην ομιλία του επί του Προϋπολογισμού ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης.

Τσαυτάρης: «Ο πρωτογενής τομέας θεμέλιο για τη χώρα»
Το πιο γερό θεμέλιο για να πατήσει ο τόπος μας σε αυτή την δύσκολη συγκυρία, είναι ο πρωτογενής τομέας, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης και κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις και τους φορείς, σε αυτή την προσπάθεια για την υποστήριξη της αγροτικής παραγωγής και των προϊόντων της, «να είμαστε όλοι μαζί» και να «έχουμε ομόνοια».

«Η χώρα μας είναι ευλογημένη», ανέφερε ο υπουργός, ο οποίος πρόσθεσε ότι όταν σε αυτό συντρέχουν η κρατική και η κοινοτική βοήθεια, οι σωστές πολιτικές, το μεράκι και ο αγώνας, όπως και γίνεται, ο τόπος μπορεί να πατήσει γερά στον πρωτογενή τομέα και να σταθεί στα πόδια του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη: Στην τελική ευθεία για την ψήφιση του Προϋπολογισμού