Silicon Valley Bank: Όσοι δεν ήθελαν να ακούνε για κρατική παρέμβαση φαίνεται να αλλάζουν… τροπάριο

Silicon Valley Bank: Όσοι δεν ήθελαν να ακούνε για κρατική παρέμβαση φαίνεται να αλλάζουν… τροπάριο
The Silicon Valley Bank (SVB) logo is seen in this photo illustration in Warsaw, Poland on 13 March, 2023. Silvergate, the second largest bank catering to digital assets companies closed its doors this week in the wake of regulators shutting down Silicon Valley Bank and the crypto-friendly Signature bank losing significantly in value on the NASDAQ exchange. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto) (Photo by Jaap Arriens / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Οι ελευθεριακοί της τεχνολογίας δεν ήθελαν να ακούνε για κρατική παρέμβαση, αλλά ύστερα από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank τα πράγματα άλλαξαν.

Πολλοί φωστήρες της τεχνολογίας και της Wall Street με μακρά πορεία ως υπέρμαχοι της μικρής κυβέρνησης και της απουσίας κρατικής παρέμβασης άλλαξαν …τροπάριο τις τελευταίες ημέρες, εν μέσω της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank, της δεύτερης μεγαλύτερης τραπεζικής χρεοκοπίας στην ιστορία.

Αντί να καλέσουν την κυβέρνηση να μείνει μακριά, όπως κάνουν συνήθως στο Twitter και σε δημόσιες δηλώσεις, απαίτησαν να παρέμβει η κυβέρνηση και μάλιστα σε μεγάλη κλίμακα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πού είναι ο Powell; Πού είναι η Yellen;» έγραψε στο Twitter την Παρασκευή ο David Sacks, ένας συντηρητικός της Silicon Valley που συνίδρυσε το PayPal και τώρα είναι επενδυτής τεχνολογίας. «Σταματήστε αυτή την κρίση ΤΩΡΑ. Ανακοινώστε ότι όλοι οι καταθέτες θα είναι ασφαλείς. Τοποθετήστε την SVB με μια τράπεζα του Top 4. Κάντε το αυτό πριν ανοίξει η Δευτέρα, αλλιώς θα υπάρξει μετάδοση και η κρίση θα εξαπλωθεί».

Οι κύκλοι της τεχνολογίας και των επιχειρηματικών κεφαλαίων ταρακουνήθηκαν από την κατάρρευση της 40χρονης Silicon Valley Bank την περασμένη εβδομάδα. Οι ιδρυτές νεοφυών επιχειρήσεων και οι επενδυτές ήταν στην τσίτα μπροστά στο ενδεχόμενο «χιονοστιβάδας», μέχρι που η Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων κατέσχεσε τα περιουσιακά στοιχεία της SVB την Παρασκευή.

Άνθρωποι της τεχνολογίας και επενδυτές είχαν να χάσουν πολλά. Χωρίς μια τραπεζική διάσωση ή μια αύξηση του ομοσπονδιακού ορίου ασφάλισης των λογαριασμών των πελατών από τα 250.000 δολάρια, οι περισσότεροι πελάτες της Silicon Valley Bank θα έχαναν χρήματα. Αυτό περιελάμβανε πολλές από τις νεοσύστατες επιχειρήσεις στις οποίες οι τεχνοκράτες και οι επενδυτές είχαν επενδύσει εκατομμύρια δολάρια. Χωρίς κυβερνητική παρέμβαση, πολλές από αυτές τις εταιρείες θα δυσκολεύονταν να παραμείνουν στην επιφάνεια, ή τουλάχιστον να πληρώσουν τους εργαζομένους τους και άλλους λογαριασμούς στο εγγύς μέλλον.

Έτσι, εξέχοντες υποστηρικτές της μικρής κυβέρνησης και της ελάχιστης ρύθμισης προέτρεψαν δυνατά την κυβέρνηση και τις ρυθμιστικές αρχές να σώσουν το βυθιζόμενο πλοίο της SVB.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Bill Ackman, επικεφαλής του hedge fund Pershing Square Capital Management και υπέρμαχος της αυτορρύθμισης στον κλάδο των κρυπτονομισμάτων, ο οποίος έχει αντισταθεί στις ρυθμίσεις στο επενδυτικό του ταμείο, ήταν μεταξύ των πρώτων επενδυτών που έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου την Πέμπτη. Είναι μέλος στο κόμμα των Δημοκρατικών, αλλά έχει αντιταχθεί σε αυτό που περιγράφει ως υπερβολική κυβερνητική ρύθμιση και, το 2016, δήλωσε ότι ήταν «εξαιρετικά αισιόδοξος» για τον τότε Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο πρόεδρο Donald Trump.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι επιπτώσεις της κατάρρευσης της SVB θα μπορούσαν να «καταστρέψουν έναν μακροπρόθεσμο μοχλό της οικονομίας», δεδομένου ότι πολλές εταιρείες που υποστηρίζονται από επιχειρηματικά κεφάλαια είχαν τα χρήματά τους «παρκαρισμένα» στην SVB. Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο διάσωσης ή εγγύησης όλων των καταθέσεων και ότι η ρυθμιστική παρέμβαση θα ήταν σημαντική για την αποτροπή μιας μεγαλύτερης τραπεζικής κρίσης.

Η αλλαγή στάσης δεν πέρασε απαρατήρητη. Απαντώντας στα tweet του Sacks, ένας χρήστης έγραψε: «Συγνώμη κύριε αλλά πώς και ανακαλύψατε ξαφνικά ότι η κυβέρνηση είναι η απάντηση στο πρόβλημα;».

Πηγή: fortune.com