Συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου για τα ανοιχτά μέτωπα με την τρόικα

Συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου για τα ανοιχτά μέτωπα με την τρόικα

Οι διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών έχουν κολλήσει σε ακίνητα, πλειστηριασμούς και απολύσεις.

Τα θέματα που παραμένουν ανοικτά ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα αναμένεται να τεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχουν το απόγευμα στις 18:00 ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, στο Μ. Μαξίμου, σύμφωνα με πηγές της Χαρ. Τρικούπη.

Η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο στο Μέγαρο Μαξίμου, πραγματοποιείται 48 ώρες πριν από την συμμετοχή του πρωθυπουργού στη συνεδρίαση του κολεγίου των Επιτρόπων κι ενώ στις διαβουλεύσεις με την τρόικα δεν σημειώνεται πρόοδος.

Η εβδομάδα αυτή καταλήγει με την ψήφιση του προϋπολογισμού το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου, ενώ θα πρέπει να έχει βρεθεί λύση στα «καυτά» ζητήματα των πλειστηριασμών, του ενιαίου φόρου ακινήτων, των ομαδικών απολύσεων. Οι ίδιες πηγές του ΠΑΣΟΚ ανέφεραν ότι ισχύουν και είναι πολύ συγκεκριμένες οι θέσεις για «όχι» σε ολική άρση των πλειστηριασμών, «όχι» σε μαζικές απολύσεις, «όχι» σε πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, προώθηση του ενιαίου φόρου ακινήτων όπως έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στις ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Τρόικα: Επιστροφή στην Ελλάδα μετά τις 9 Δεκεμβρίου

Ειδικά, για το ζήτημα των πλειστηριασμών, η κυβέρνηση κινείται σε τροχιά σύγκρουσης με την τρόικα, βάσει και των σχετικών διαλόγων που είδαν το φως της δημοσιότητας και δείχνουν τις πιέσεις των εκπροσώπων των δανειστών για άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Ακόμη η τρόικα φέρεται να επιμένει στις εκτιμήσεις της για «τρύπα» περίπου 200 εκατ. ευρώ από τις αλλαγές που επήλθαν στο νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων και δεν πείθεται από το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι θα καλυφθεί από την αυξημένη εισπραξιμότητα του φόρου.

Τέλος σε ό,τι αφορά στις ομαδικές απολύσεις, η κυβέρνηση επισημαίνει ότι αρνείται την άρση κάθε προστατευτικού ορίου, αν και ο Γιάννης Βρούτσης δέχεται την πρόταση για άρση του βέτο του υπουργού Εργασίας σε ομαδικές απολύσεις, κάτι που στην πράξη θα μπορούσε να σημαίνει πλήρη απελευθέρωση.

Ανοιχτό είναι και το μέτωπο της αναδιάρθρωσης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, με την κυβέρνηση να έχει ζητήσει γνωμοδότηση από την επιτροπή ανταγωνισμού της Κομισιόν σχετικά με το σχέδιό της για τα ΕΑΣ, το οποίο είναι αρκετά μακριά από αυτά που ζητά η τρόικα.