Το «θρίλερ» της εξαφάνισης του Μπόινγκ της Malaysia Airlines

Το «θρίλερ» της εξαφάνισης του Μπόινγκ της Malaysia Airlines

Τα προφίλ του πληρώματος και των επιβατών εξετάζουν εκ νέου οι αρχές της Μαλαισίας - Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του αεροσκάφους.

Στο πλήρωμα και τους επιβάτες της πτήσης MH370 της Malaysia Airlines που εξαφανίστηκε πριν από εννέα ημέρες ενώ εκτελούσε τη διαδρομή Κουάλα Λουμπούρ-Πεκίνο, στρέφονται εκ νέου οι έρευνες των αστυνομικών αρχών, καθώς θεωρείται πλέον σχεδόν βέβαιο πως υπήρξε ανθρώπινη παρέμβαση που προκάλεσε την αλλαγή πορείας και την απενεργοποίηση των συστημάτων επικοινωνίας του Μπόινγκ 777-200ER.

Οι αστυνομικές αρχές της Μαλαισίας πραγματοποίησαν έρευνα στο σπίτι του κυβερνήτη του αεροσκάφους και πήραν καταθέσεις από την οικογένειά του, ενώ ειδικοί εξετάζουν και τον προσομοιωτή πτήσεων που διέθετε στο σπίτι του ο 53χρονος Ζάχαρι Άχμαντ Σαχ. Υψηλόβαθμος αξιωματικός της αστυνομίας που έχει γνώση των ερευνών είπε ότι αστυνομικοί έψαξαν και το σπίτι του 27χρονου συγκυβερνήτη Φαρίκ Αμπντούλ Χαμίντ, αργά το βράδυ του Σαββάτου. «Προς το παρόν δεν αποκλείουμε κανένα κίνητρο», είπε η πηγή αυτή.

Οι ερευνητές που εξετάζουν τις συνθήκες εξαφάνισης του αεροσκάφους της Malaysia Airlines ανέκριναν το πλήρωμα και το προσωπικό εδάφους που είχε ασχοληθεί με την πτήση MH370 πριν αυτή απογειωθεί από το αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ στις 8 Μαρτίου. Αστυνομική πηγή στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας ανέφερε ότι οι ερευνητές μίλησαν με ορισμένους από το προσωπικό εδάφους για να εξακριβώσουν αν αυτοί γνωρίζουν κάποια λεπτομέρεια που θα μπορούσε να παράσχει πληροφορίες ή ενδείξεις για το Μπόινγκ 777. «Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν θετικά αποτελέσματα », είπε η αστυνομική πηγή χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για τον αριθμό των ατόμων από το προσωπικό εδάφους που ανακρίθηκαν.

Οι αρχές της Μαλαισίας ζήτησαν βοήθεια και από άλλες χώρες προκειμένου να εντοπίσουν το Μπόινγκ 777, στο οποίο επέβαιναν 239 επιβάτες και μέλη πληρώματος και το οποίο χάθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της 8ης Μαρτίου, χωρίς να εκπέμψει σήμα κινδύνου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών της Μαλαισίας, οι αρχές έχουν έρθει σε επαφή με τις κυβερνήσεις χωρών από εδάφη των οποίων διέρχονται οι δύο αεροδιάδρομοι τους οποίους θα μπορούσε να έχει ακολουθήσει η πτήση ΜΗ370. Στις χώρες αυτές περιλαμβάνονται το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Κιργιστάν, το Τουρκμενιστάν, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, η Ινδία, η Κίνα, η Μιανμάρ, το Λάος, το Βιετνάμ, η Ταϊλάνδη, η Ινδονησία, η Αυστραλία και η Γαλλία.

Δύο αεροδιάδρομοι έχουν εντοπιστεί από τα δορυφορικά δεδομένα όπου το αεροσκάφος θα μπορούσε να πετάξει. Ο πρώτος είναι προς τα βόρεια έως το Καζακστάν και το Τουρκμενιστάν στην Κεντρική Ασία και ο δεύτερος προς το νότιο Ινδικό Ωκεανό. Ειδικοί ανέφεραν ότι αν το αεροπλάνο προσπάθησε να κάνει τη βόρεια διαδρομή , είναι εξαιρετικά απίθανο ότι θα μπορούσε να ταξιδέψει μέσα από τον ινδικό εναέριο χώρο και πάνω από χώρες όπως το Αφγανιστάν και το Πακιστάν όπου είναι διάσπαρτες από στρατιωτικά ραντάρ.

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό η Ινδία ανέστειλε τις έρευνες που διεξήγαγε κατόπιν αιτήσεως της κυβέρνησης της Μαλαισίας. Η Ινδία ερευνούσε δύο περιοχές, μία γύρω από τα νησιά Ανταμάν και Νικομπάρ και μια πιο δυτικά στον κόλπο της Βεγγάλης. Και οι δύο έρευνες έχουν ανασταλεί, αλλά μπορεί να ξαναρχίσουν όπως ανέφεραν αξιωματούχοι.

Διαβάστε ακόμη: «Από μέσα σκοπίμως άλλαξε η πορεία του Μπόινγκ»

Τα πιο μυστηριώδη αεροπορικά δυστυχήματα όλων των εποχών