Σκηνές εμφυλίου στην Ουκρανία

Σκηνές εμφυλίου στην Ουκρανία

Νεκροί και τραυματίες από τις συγκρούσεις στα περίχωρα του Σλαβιάνσκ - Μέλη της «Εθνικής Φρουράς» στην Οδησσό - Δείτε τις φωτογραφίες.

Η πόλη του Σλαβιάνσκ στην ανατολική Ουκρανία εκτυλίσσεται σε δραματικό επίκεντρο των γεγονότων, καθώς στα πλαίσια της «αντιτρομοκρατικής» επιχείρησης του ουκρανικού στρατού συνεχίζονται οι ένοπλες συγκρούσεις με τις ομάδες των φιλορώσων αυτονομιστών.

Τέσσερα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας της Ουκρανίας σκοτώθηκαν σήμερα, ενώ περίπου 30 τραυματίστηκαν στη διάρκεια μαχών στα περίχωρα της πόλης, με το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών να δηλώνει πως οι αυτονομιστές αντάρτες χρησιμοποιούν τον τοπικό πληθυσμό ως «ασπίδα» και έχουν επίσης πυρπολήσει κάποια σπίτια. 

Το πρακτορείο Interfax μετέδωσε ότι οι φιλορώσοι παραστρατιωτικοί υποχώρησαν προς το κέντρο της πόλης, μετά την κατάληψη από τις κυβερνητικές δυνάμεις του πύργου της δημόσιας τηλεόρασης στο νότιο προάστιο Αντρέγεβκα.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ανακοίνωσε πως ένα ελικόπτερο του ουκρανικού στρατού κατερρίφθη κοντά στη Σλαβιάνσκ όταν δέχθηκε πυρά από βαρύ πυροβόλο όπλο. Το ελικόπτερο τύπου Mi-24συνετρίβη σε έναν ποταμό, αλλά οι χειριστές του διασώθηκαν. Το υπουργείο αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι το πλήρωμα του ελικοπτέρου κατάφερε να φτάσει σε ένα κοντινό στρατόπεδο, όμως δεν έδωσε πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας τους. Τουλάχιστον τρία ελικόπτερα του ουκρανικού στρατού έχουν καταρριφθεί από φιλορώσους αυτονομιστές.

1/3

Ο υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ είπε ότι φιλορώσοι ακτιβιστές έστησαν ενέδρα στις ουκρανικές δυνάμεις με αποτέλεσμα να ξεσπάσει σφοδρή ανταλλαγή πυρών στα περίχωρα της πόλης. Ανταποκριτής του Reuters μετέδωσε ότι τουλάχιστον δύο τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού των αυτονομιστών και πολλοί αντάρτες εγκατέλειψαν την περιοχή, όπου συνεχίζεται από το πρωί η ανταλλαγή πυρών.

«Το πρωί, μία ομάδα της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης επλήγη από ενέδρα τρομοκρατών. Κάνουν χρήση βαρέων όπλων», δήλωσε ο Αβάκοφ, που είπε ότι υπάρχουν θύματα από την ουκρανική πλευρά, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

Εκπρόσωπος των ανταρτών -που έχουν καταλάβει δημόσια κτίρια σε πολλές πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας, όπου κατοικεί μεγάλος αριθμός ρωσόφωνων, ύστερα από την ανατροπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς από φιλοδυτικούς ηγέτες του Κιέβου τον Φεβρουάριο- είπε πως τουλάχιστον πέντε φιλορώσοι ακτιβιστές τραυματίστηκαν σοβαρά σήμερα από τις συγκρούσεις στα περίχωρα του Σλαβιάνσκ.

Ο εκτελών χρέη προέδρου Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ είπε σε τηλεοπτική του συνέντευξη αργά χθες το βράδυ ότι η αποκαλούμενη αντιτρομοκρατική επιχείρηση «θα συνεχιστεί και θα έχει αποτελέσματα».

 

Εν τω μεταξύ, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ουκρανίας, η Privatbank, αποφάσισε να κρατήσει από σήμερα και ωσότου σταματήσουν οι συγκρούσεις κλειστά τα καταστήματά της στις πόλεις του Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, λέγοντας πως δεν μπορεί πλέον να εγγυηθεί για την ασφάλεια του προσωπικού της.  Ανακοίνωση της τράπεζας αναφέρει πως δεν μπορεί να πραγματοποιεί πλέον χρηματικές συναλλαγές σε περιοχές «όπου κυριαρχεί το έγκλημα, το οποίο θα μπορούσε να απειλήσει τη ζωή των υπαλλήλων της».

Η ουκρανική Εθνική Φρουρά στην Οδησσό
Δύο ημέρες μετά τις οδομαχίες που κόστισαν τη ζωή σε περισσότερους από 40 ανθρώπους στην πόλη της Οδησσού, ο υπουργός Εσωτερικών Αβάκοφ δήλωσε ότι έστειλε ένα τάγμα από τη νεοσυσταθείσα ειδική μονάδα της Εθνικής Φρουράς στην πόλη και ότι θα μεταβεί και ο ίδιος εκεί. Σύμφωνα με τον υπουργό, η νέα μονάδα απαρτίζεται από «ακτιβιστές πολίτες που θέλουν να βοηθήσουν την πόλη της Μαύρης Θάλασσας αυτές τις δύσκολες ημέρες».

Την Παρασκευή, τουλάχιστον 46 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 200 τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις ανάμεσα σε φιλορώσους και φιλοουκρανούς διαδηλωτές στην πόλη αυτή.  Ολόκληρη η ηγεσία της αστυνομίας της Οδησσού αποπέμφθηκε και είναι πιθανόν να διωχθεί. Ο Αρσέν Αβάκοφ δήλωσε ότι η αστυνομία της Οδησσού ενήργησε «με σκανδαλώδη, έως και εγκληματικό, τρόπο» και προειδοποίησε ότι «η τιμή της στολής δεν θα παράσχει κάλυψη».

Η ουκρανική ηγεσία έχει καταστήσει σαφές ότι θεωρεί τις αστυνομικές δυνάμεις σε πολλές περιοχές της χώρας «αναξιόπιστες» απέναντι στη δράση των φιλορώσων αυτονομιστών που το Κίεβο καταγγέλλει ότι υποστηρίζονται και καθοδηγούνται από τη Μόσχα.

Η απώλεια της Οδησσού, πόλης που κατοικείται από Ρώσους, Ουκρανούς, Τατάρους και Γεωργιανούς, της κοσμοπολίτικης ιστορικής νότιας πύλης της τσαρικής Ρωσίας, που διαθέτει δύο λιμάνια και ένα πετρελαϊκό τερματικό σταθμό , θα αποτελούσε πολύ σημαντικό πολιτικό και οικονομικό πλήγμα για το Κίεβο.

Στην Ουκρανία εστιάζει η «Λευκή Βίβλος»
Η ουκρανική κρίση απειλεί την σταθερότητα και την ειρήνη στην Ευρώπη, εάν η διεθνής κοινότητα δεν απαντήσει κατά τον αρμόζοντα τρόπο στις «μαζικές» παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττονται στη χώρα, αναφέρεται σε επίσημη έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα υπό μορφή Λευκής Βίβλου από το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

Στην έκθεση περιλαμβάνεται κατάλογος «μαζικών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» από «τις υπερεθνικιστικές, εξτρεμιστικές και νεοναζιστικές δυνάμεις» και έκκληση για «διεθνή αντίδραση» χωρίς προκατάληψη, σε αντίθετη περίπτωση «οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την εδραίωση της δημοκρατίας στην Ευρώπη».

Ο κατάλογος «επιτρέπει τη διαπίστωση του μαζικού χαρακτήρα αυτών των παραβιάσεων», αναφέρεται στην εισαγωγή της 80σέλιδης έκθεσης.

«Η κύρια αποστολή της Λευκής Βίβλου είναι να προσελκύσει την προσοχή στα γεγονότα της διεθνούς κοινότητας και των κυριότερων διεθνών θεσμών, καθώς και των μη κυβερνητικών οργανώσεων, που μέχρι στιγμής δεν έχει αποδώσει την δέουσα και χωρίς προκατάληψη προσοχή σε αυτήν την προβληματική», αναφέρεται στο κείμενο, το οποίο, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, παρουσιάσθηκε στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Διαβάστε ακόμη:

Το επικείμενο δημοψήφισμα στο Ντονέτσκ ρίχνει κι άλλο λάδι στη φωτιά

Βίντεο – ντοκουμέντο από το μακελειό στην Οδησσό

Τι είπαν Πούτιν και Μέρκελ στο τηλέφωνο για την Ουκρανία

Γιατί οι ΗΠΑ δεν είναι τόσο «σκληρές» απέναντι στη Ρωσία