Με το σλόγκαν «yes, we can» υποδέχθηκε ο Ιταλός πρωθυπουργός τον Ομπάμα

Με το σλόγκαν «yes, we can» υποδέχθηκε ο Ιταλός πρωθυπουργός  τον Ομπάμα

Ο Ρέντζι εξέπληξε ευχάριστα τον Ομπάμα με την ενέργεια και το όραμα του για την Ιταλία. 

Μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πάπα Φραγκίσκο, ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, συνομίλησε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τζόρτζο Ναπολιτάνο, και τον Ιταλό πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντζι, με τον οποίο πραγματοποίησε κοινή συνέντευξη Τύπου.

Ο πρωθυπουργός μάλιστα «δανείστηκε» το σλόγκαν «Yes, we can», που είχε χρησιμοποιήσει ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στην πρώτη του προεκλογική εκστρατεία το 2008, λέγοντας: «Στον πρόεδρο Ομπάμα θα ήθελα να πω, ότι το μήνυμά του “yes, we can” σήμερα ισχύει και για την Ιταλία, όπου επιτέλους μπορούμε να πούμε ότι είναι δυνατό να αλλάξουν τα πράγματα».

«Δεν υπάρχουν άλλοθι, οι απαντήσεις δεν πρέπει να έρθουν από αλλού, μπορούμε να αλλάξουμε από μέσα, να κάνουμε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, να αλλάξουμε την αγορά εργασίας, να πείσουμε ότι η Ιταλία είναι ένα καλό μέρος για τις επιχειρήσεις», δήλωσε ο Ρέντσι στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, καταπλήσσοντας με αυτό τον τρόπο τον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος δήλωσε πως τον «εξέπληξε η ενέργεια και το όραμα του Ματέο. Είναι πολύ ωραίο να βλέπει κανείς αυτή τη νέα γενιά ηγετών να έρχεται στο προσκήνιο», γεγονός που χαρακτήρισε θετικό στοιχείο για την Ιταλία αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη.

Ο Ρέντσι σημείωσε ότι οι ΗΠΑ «επέλεξαν μια φιλόδοξη πορεία για να ανατάξουν την οικονομία της χώρας τους» μετά την οικονομική κρίση του 2008-2009. «Είναι ένα μήνυμα που έχουμε λάβει».

Αναφερόμενος στην ιταλική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ξεκινά την 1η Ιουλίου, ο Ρέντσι δήλωσε ότι επιθυμεί να αναπροσανατολίσει την προσοχή της Ευρώπης «περισσότερο στην ανάπτυξη παρά στη λιτότητα».

Ενώ τέλος δε παρέλειψε να αναφερθεί στην «ενεργειακή κρίση» την οποία ενδέχεται να αντιμετωπίσει η Ιταλία μετά τα γεγονότα στην Ουκρανία, σημειώνοντας πως η χώρα του μπορεί να την αντιμετωπίσει γιατί διαθέτει πόρους.

Διαβάστε ακόμα:

Ομπάμα: Οι κυρώσεις στη Ρωσία έχουν επιπτώσεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Οι Ρώσοι «απαγορεύουν» στον Ομπάμα το χαβιάρι και τη βότκα

Ομπάμα: «Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη είναι ενωμένες, η Ρωσία είναι μόνη της»