Στα 100 δισ. ευρώ ο «λογαριασμός» του Brexit από την ΕΕ

Στα 100 δισ. ευρώ ο «λογαριασμός» του Brexit από την ΕΕ

Οι «27» σκληραίνουν ολοένα και περισσότερο τη στάση τους απέναντι στη Βρετανία στις διαπραγματεύσεις για το κόστος του διαζυγίου.

Η Ε.Ε. αύξησε το λογαριασμό της Βρετανίας για το Brexit σε μια προκαταβολική πληρωμή ως και 100 δισ. ευρώ, σύμφωνα με ανάλυση των Financial Times που υπολογίζει τις πιο αυστηρές απαιτήσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Ύστερα από αιτήματα διάφορων κρατών μελών, οι διαπραγματευτές της Ε.Ε. έχουν αναθεωρήσει τους αρχικούς υπολογισμούς τους, περιλαμβάνοντας τις αγροτικές αποζημιώσεις και τα διοικητικά έξοδα για την περίοδο 2019 και 2020.

Αν και κατά τις επόμενες δεκαετίες το καθαρό ποσό που θα καταβάλλει η Βρετανία θα είναι μικρότερο από τον προκαταβολικό διακανονισμό, η πιο αυστηρή προσέγγιση της Ε.Ε. όσον αφορά τις υποχρεώσεις της Βρετανίας οδηγεί σε μια απαίτηση αρκετά μεγαλύτερη από τα 60 δισ. ευρώ που είχε αναφέρει ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η πιο αυστηρή προσέγγιση αντανακλά και την πιο σκληρή στάση που υιοθετούν πολλά κράτη μέλη του μπλοκ των 27 κρατών.