Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2010 το κόστος δανεισμού της Ελλάδας

Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2010 το κόστος δανεισμού της Ελλάδας

Σημάδια επιστροφής της εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη.

Το κόστος δανεισμού της Ελλάδας υποχώρησε χθες στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2010. Συγκεκριμένα η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων μειώθηκε για έβδομη ημέρα κατά 21 μονάδες βάσης (0,21 της ποσοστιαίας μονάδας) στο 7,40% κατά το χθεσινό κλείσιμο της διαπραγμάτευσης στο Λονδίνο. Είχε μειωθεί προηγουμένως στο 7,38% που είναι η χαμηλότερη απόδοση από τον Μάιο του 2010 και ενώ τον Μάρτιο του 2012 είχε φθάσει στο 44%. Η τιμή των ελληνικών ομολόγων με επιτόκιο 2% που λήγουν τον Φεβρουάριο του 2023 (σ.σ.: πρόκειται για τους νέους τίτλους που εκδόθηκαν μετά το PSI του 2012) αυξήθηκε κατά 1,125 στο 72,63% της ονομαστικής αξίας τους.

Παράλληλα η Πορτογαλία πούλησε ομόλογα για δεύτερο συνεχόμενο μήνα και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινήθηκαν ανοδικά για πέμπτη ημέρα, καθώς επιστρέφει η εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη, όπωςς αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Διαβάστε ακόμη: Στα 811 εκατ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα τον Ιανουάριο

Η Ελλάδα, σημειώνει το δημοσίευμα, πούλησε χθες τρίμηνα έντοκα γραμμάτια του δημοσίου με απόδοση 3,60% που είναι η χαμηλότερη για τους τίτλους αυτούς από τον Ιανουάριο του 2010 και ενώ είχε φθάσει στο 4,68% τον Δεκέμβριο του 2011. Τα ελληνικά ομόλογα αποφέρουν το μεγαλύτερο κέρδος για τους επενδυτές από την αρχή του έτους μεταξύ 34 αγορών κρατικών τίτλων, σύμφωνα με τους παγκόσμιους δείκτες ομολόγων του Bloomberg, ακολουθούμενα από τα πορτογαλικά ομόλογα που αποφέρουν κέρδος 6,7%. Το χρηματιστήριο της Αθήνας κατέγραψε τη δεύτερη μεγαλύτερη άνοδο από την αρχή του έτους, με ποσοστό 7,2%, σε ένα σύνολο 24 αναπτυγμένων αγορών, μετά από το χρηματιστήριο της Δανίας.

Η Πορτογαλία, η οποία αναμένεται να ολοκληρώσει το πρόγραμμα διάσωσής της τον Μάιο, πούλησε χθες 10ετή ομόλογα αξίας 3 δις. ευρώ, ενώ οι προσφορές των επενδυτών έφθασαν τα 9,8 δις. ευρώ και το 83% των αγορών έγινε από ξένους επενδυτές, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης του Χρέους της χώρας. Η απόδοση των 5ετών πορτογαλικών ομολόγων διαμορφώθηκε στο 3,98%.

Πορτογαλία: Κληρώσεις αυτοκινήτων στη «μάχη» κατά της… φοροδιαφυγής