Στα χέρια των ανταρτών το μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου του Ιράκ

Στα χέρια των ανταρτών το μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου του Ιράκ

Ο Κάμερον δηλώνει πως οι τζιχαντιστές μπορούν να επιτεθούν στη Βρετανία - Έτοιμο να υπερασπιστεί τους «ιερούς τόπους» των σιιτών δηλώνει το Ιράν.

Με ταχείς ρυθμούς καταλαμβάνουν εκτάσεις στο Ιράκ, κατευθυνόμενοι προς τη Βαγδάτη, οι σουνίτες ισλαμιστές του «Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε» (ΙΚΙΛ), οι οποίοι κατάφεραν σήμερα, επιτιθέμενοι από τα ξημερώματα με όλμους και πολυβόλα, να θέσουν υπό τον έλεγχό τους το μεγαλύτερο τμήμα του διυλιστηρίου πετρελαίου στην πόλη Μπαϊτζί βόρεια της ιρακινής πρωτεύουσας, το οποίο είναι και το μεγαλύτερο στη χώρα.

«Οι ένοπλοι κατάφεραν να εισέλθουν στο διυλιστήριο. Τώρα έχουν τον έλεγχο των μονάδων παραγωγής, του κτιρίου της διοίκησης και τεσσάρων παρατηρητηρίων. Αυτό αντιστοιχεί στο 75% του διυλιστηρίου», δήλωσε αξιωματούχος μιλώντας από τους χώρους του διυλιστηρίου. Ο ίδιος είπε ότι οι συγκρούσεις ανάμεσα στους τζιχαντιστές και στις δυνάμεις ασφαλείας μαίνονται κοντά στην κεντρική αίθουσα ελέγχου της μονάδας.

Χθες Τρίτη απομακρύνθηκαν από το διυλιστήριο οι ξένοι εργαζόμενοι, καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας προετοιμάζονταν για επίθεση στις εγκαταστάσεις. Τμήματα του διυλιστηρίου είχαν καταληφθεί πριν από μία εβδομάδα από δυνάμεις του ΙΚΙΛ, όταν οι σουνίτες αντάρτες εξαπέλυσαν ευρείας κλίμακας επίθεση στο βόρειο Ιράκ.

Ενδεικτικό της επικινδυνότητας για την ασφάλεια των Ιρακινών πολιτών είναι και το ότι βομβαρδίστηκε σήμερα κλινική της οργάνωσης «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» στο Τικρίτ του βορείου Ιράκ.

«Από τις αρχές της χρονιάς και με τα γεγονότα γύρω από τη Φαλούτζα που έπεσε στα χέρια των ανταρτών, μεγάλα κύματα πληθυσμού μετακινούνται σε όλη τη χώρα. Είχε επιλεγεί το Τικρίτ, όπου υπήρχε μεγάλη ροή εκτοπισμένων, για να παρέμβουμε και να κατασκευάσουμε ένα κέντρο υγείας το οποίο αναμενόταν να ανοίξει αυτή την εβδομάδα», εξήγησε ο Ολιβιέ Μαϊζουέ, αναπληρωτής υπεύθυνος των προγραμμάτων της μη κυβερνητικής οργάνωσης στο Ιράκ, που απευθύνει έκκληση για την προστασία των αμάχων και των ιατρικών κέντρων.

Η κυβέρνηση του σιίτη πρωθυπουργού Νούρι Αλ Μαλίκι δείχνει ανήμπορη να αποκρούσει την προέλαση των ανταρτών και χθες ζήτησε από τη Δύση να τη βοηθήσει να επικρατήσει από αέρος κατά του ΙΚΙΛ, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, προειδοποιεί πως το ΙΚΙΛ έχει τη δυνατότητα να «χτυπήσει» και σε βρετανικό έδαφος.

«Διαφωνώ με τους ανθρώπους που πιστεύουν ότι η κατάσταση στο Ιράκ δεν έχει σχέση με εμάς και αν θέλουν να έχουν ένα είδους ακραίο ισλαμιστικό καθεστώς στη μέση του Ιράκ, αυτό δεν θα μας επηρεάσει. Θα μας επηρεάσει», είπε ο Κάμερον μιλώντας στο βρετανικό κοινοβούλιο, και πρόσθεσε, «Οι άνθρωποι αυτού του καθεστώτος εκτός του ότι προσπαθούν να υφαρπάξουν γη, σχεδιάζουν επίσης να επιτεθούν εναντίον μας εδώ στην πατρίδα μας τη Βρετανία».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, μπλεγμένες σε ένα «διπλωματικό δίχτυ» που περιλαμβάνει το Ιράκ, τη Συρία, τον «ορκισμένο εχθρό» τους Ιράν και τον «πιστό σύμμαχο», τη Σαουδική Αραβία, έριξαν χθες την ευθύνη για την αποκατάσταση της ασφάλειας στη χώρα στην ιρακινή κυβέρνηση. «Δεν υπάρχει άλλη χώρα, ούτε οι ΗΠΑ ούτε καμία άλλη χώρα, που να είναι σε θέση να επιλύσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ιρακινός λαός. Πρέπει η ίδια η κυβέρνηση του Ιράκ να λάβει μέτρα», δήλωσε σε δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζεν Ψάκι.

Σήμερα ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, πρόκειται να συναντηθεί με τους ηγέτες του κογκρέσου προκειμένου να συζητηθεί η ανησυχητική κατάσταση στο Ιράκ.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Σαούντ αλ-Φαϊζάλ δήλωσε σήμερα ότι η επιδεινούμενη κατάσταση ασφαλείας στο Ιράκ έχει χαρακτηριστικά «εμφυλίου πολέμου» και φωτογραφίζοντας το Ιράν προειδοποίησε κατά της επέμβασης ξένων δυνάμεων. «Αυτή η σοβαρή κατάσταση που επικρατεί στο Ιράκ φέρει χαρακτηριστικά ενός εμφυλίου πολέμου, του οποίου τις επιπτώσεις για την περιοχή δεν μπορούμε να αντιληφθούμε», είπε ο ίδιος σε συγκέντρωση Αράβων και μουσουλμάνων ηγετών στην Τζέντα.

Σε μια επικίνδυνη κλιμάκωση της κατάστασης, ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί προειδοποίησε σήμερα ότι η χώρα του «θα κάνει τα πάντα» για να προστατεύσει τους ιερούς τόπους του σιιτικού Ισλάμ στο Ιράκ απέναντι στην απειλή των τζιχαντιστών του ΙΚΙΛ.

«Σχετικά με τους ιερούς τόπους των σιιτών ιμάμηδων προειδοποιούμε τις μεγάλες δυνάμεις, τους λακέδες τους, τους δολοφόνους και τους τρομοκράτες, ότι ο μεγάλος ιρανικός λαός θα κάνει τα πάντα για την προστασία τους», δήλωσε ο πρόεδρος Ροχανί. «Πολλοί άνθρωποι είναι έτοιμοι να πολεμήσουν στο Ιράκ για να υπερασπισθούν τους ιερούς τόπους και να βάλουν στη θέση τους τους τρομοκράτες».

Η Τεχεράνη είχε δηλώσει έτοιμη να βοηθήσει την Βαγδάτη στην αντιμετώπιση της επίθεσης των σουνιτών τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε, χωρίς όμως να στείλει χερσαίες δυνάμεις, ενώ οι ιρανικές αρχές επέμεναν μέχρι σήμερα ότι οι ιρακινές δυνάμεις είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τους τζιχαντιστές.

Χθες διεξήχθησαν αμερικανο-ιρανικές συνομιλίες για την κατάσταση στο Ιράκ στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων «6+1» στη Βιένη για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ενώ και η Μεγ. Βρετανία δήλωσε πως εξετάζει το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας της πρεσβείας της στην Τεχεράνη.

Διαβάστε ακόμη:

Το «χαλιφάτο» του ISIL

Τρομοκρατία με… hashtag!

Προειδοποιεί ο ΟΗΕ για την εξάπλωση της βίας στο Ιράκ

Κρίση στο Ιράκ: Τι συμβαίνει με το πετρέλαιο;

Στα πρόθυρα διάσπασης το Ιράκ

Στη δημοσιότητα εικόνες ομαδικών εκτελέσεων στο Ιράκ