Στα ίδια επίπεδα οι καταθέσεις Απριλίου – Νέα μείωση στα δάνεια

Στα ίδια επίπεδα οι καταθέσεις Απριλίου – Νέα μείωση στα δάνεια

Η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Απρίλιο του 2014, ήταν αρνητική.

Oριακή αύξηση των καταθέσεων και περαιτέρω μείωση των δανείων τον Απρίλιο καταγράφουν στα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος. Η εισροή που παρατηρήθηκε τον Απρίλιο ήταν μόλις 300 εκατ. ευρώ, περίπου, με αποτέλεσμα το σύνολο των καταθέσεων ιδιωτών και επιχειρήσεων στις τράπεζες να διαμορφωθεί στα 161,3 δισ. ευρώ από 161 δισ. ευρώ τον Μάρτιο.

Στο σκέλος των δανείων η χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα μειώθηκε κατά 3,7% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, με την καθαρή ροή να παραμένει αρνητική ύψους 674 εκατ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά, η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Απρίλιο του 2014, ήταν αρνητική κατά 487 εκατ. ευρώ και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε -4,8%, από -5,3% τον Μάρτιο του 2014. Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε σε -4,6%, από -5,1% τον προηγούμενο μήνα και η καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 483 εκατ. ευρώ. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων διαμορφώθηκε σε -7,5%, τον Απρίλιο του 2014, από -8,5% τον προηγούμενο μήνα.

Η χρηματοδότηση προς τα νοικοκυριά ήταν μειωμένη κατά 3,2% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2013, με αποτέλεσμα το συνολικό τους χρέος σε στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια να υποχωρήσει στα 100 δισ. ευρώ. Οι χορηγήσεις των στεγαστικών δανείων εμφάνισαν μείωση κατά 3,3% και των καταναλωτικών κατά 2,9%.

Διαβάστε ακόμη:

Μελέτη της ΕΕΤ για τη ρευστότητα στις επιχειρήσεις

Ο Θεόδωρος Φέσσας αναλαμβάνει τα ηνία του ΣΕΒ