Στα σκαριά το «αντιναζιστικό Shazam»

Στα σκαριά το «αντιναζιστικό Shazam»

Οι γερμανικές αρχές ετοιμάζουν μια μουσική εφαρμογή που θα εντοπίζει τραγούδια με ναζιστικούς και ρατσιστικού στίχους.

Στη δημιουργία μιας εφαρμογής για smartphones η οποία θα «ακούει» και θα εντοπίζει τραγούδια με στίχους που παραπέμπουν στη ναζιστική ιδεολογία, προχωρά η γερμανική αστυνομία της Σαξονίας.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το περιοδικό Spiegel, οι αρμόδιοι υπουργοί της χώρας θα συσκεφθούν αυτήν την εβδομάδα για να συζητήσουν το νομικό πλαίσιο αυτής της κίνησης.

Τα τραγούδια με στίχους μίσους και ρατσισμού που κυκλοφορούν κυρίως μεταξύ της νεολαίας, συνιστούν έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους προώθησης της επικίνδυνης αυτής προπαγάνδας.

Διαβάστε ακόμη: Ανησυχία στην Ε.Ε. για την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων

Η εφαρμογή που φέρει το παρατσούκλι «Nazi Shazam», παραπέμποντας στο δημοφιλές πρόγραμμα αναγνώρισης μουσικής για «έξυπνα» κινητά, θα αναγνωρίζει άμεσα αν ένα τραγούδι περιέχει ναζιστική μηνύματα.

Το 2012 το αρμόδιο ομοσπονδιακό συμβούλιο για την προστασία μειονοτήτων από ρατσιστικό οπτικοακουστικό υλικό, κατέγραψε 79 μουσικά κομμάτια τα οποία είχαν ναζιστικούς και ρατσιστικούς στίχους.

Η εφαρμογή πρόκειται να χρησιμοποιηθεί από την αστυνομία για να αναγνωρίζει εάν η μουσική που ακούγεται σε δημόσιους χώρους είναι ή όχι «απαγορευμένη».

Τα ερωτήματα σχετικά με το πόσο πρακτική είναι αυτή η μέθοδος παραμένουν, με ορισμένους νομικούς κύκλους της Γερμανίας να δείχνουν προβληματισμένοι για το κατά πόσο η αστυνομική παρακολούθηση κάθε μουσικής δραστηριότητας, είναι θεμιτή.