Στοιχεία 38.000 χρηστών του Facebook ζητήθηκαν το α’ εξάμηνο του 2013

Στοιχεία 38.000 χρηστών του Facebook ζητήθηκαν το α’ εξάμηνο του 2013
Photo:

Η συντριπτική πλειοψηφία των αιτημάτων προήλθε από τις ΗΠΑ.

Λίγο μετά την ανακοίνωση επιβολής προστίμου ύψους 20 εκατ. δολαρίων στη Facebook για κατάχρηση προσωπικών δεδομένων, ο τεχνολογικός κολοσσός ανακοίνωσε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2013 οι κυβερνήσεις όλου του πλανήτη ζήτησαν τα στοιχεία περισσότερων από 38.000 χρηστών.

Η πληροφορία αυτή ήρθε να συμπληρώσει τις αναφορές του πρώην συνεργάτη της CIA, Έντουαρντ Σνόουντεν, σύμφωνα με τις οποίες οι μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες του πλανήτη –συμπεριλαμβανομένης και της Facebook- παρείχαν προσωπικά δεδομένα πολιτών στις κυβερνήσεις τους.

Οι αρχές των ΗΠΑ ήρθαν πρώτες στα αιτήματα, μιας και πάνω από 20.000 ήταν οι χρήστες των οποίων τα στοιχεία ζητήθηκε να παραδοθούν από τη Facebook την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου του 2013.

Ο αριθμός αυτός είναι ελαφρώς αυξημένος σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο, Ιουνίου – Δεκεμβρίου 2012, όπου οι χρήστες που ελέγχθησαν στις ΗΠΑ έφτασαν τους 18.000 με 19.000.

Άλλες χώρες με πολύ μεγάλους αριθμούς λογαριασμών στο Facebook, όπως η Ινδία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ζήτησαν κι εκείνες τα στοιχεία «μερικών χιλιάδων», αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς.

Από την πλευρά της, η Facebook άφησε να εννοηθεί ότι «έκανε τα πάντα για να μην υποκύψει σε όλες τις αιτήσεις των κυβερνήσεων». Όπως είπε και ο νομικός εκπρόσωπος της εταιρείας, Κόλιν Στρετς, «ελπίζουμε να συμβάλλουμε στην πολύ σημαντική συζήτηση σχετικά με τις αρμόζουσες προϋποθέσεις προστασίας των προσωπικών δεδομένων πολιτών από τις κυβερνήσεις».

Η Facebook διεμήνυσε ότι από εδώ και στο εξής σχεδιάζει να δημοσιεύει τέτοιου είδους στοιχεία σε συχνότερη βάση.

Η αναφορά της εταιρείας σχετικά με τη φύση των αιτημάτων παροχής προσωπικών δεδομένων χρηστών από τις ΗΠΑ, αποκαλύπτει ότι μεγάλος τους αριθμός βασίστηκε στο νόμο περί παρακολουθήσεων εξωτερικών μυστικών πληροφοριών και στον αποκαλούμενο «πατριωτικό νόμο».

Στις περιπτώσεις αυτές οι εταιρείες δεν έχουν καμία δυνατότητα να αρνηθούν οποιοδήποτε αίτημα από τις αμερικανικές αρχές.

Διαβάστε ακόμη: Πόσο στοιχίζουν τα προσωπικά σας δεδομένα;