Στην «αγκαλιά» του Ολάντ επιστρέφει η «Σεγκό»

Στην «αγκαλιά» του Ολάντ επιστρέφει η «Σεγκό»

Νέα, μικρότερη «κυβέρνηση μάχης» στη Γαλλία μετά τον ανασχηματισμό που ακολούθησε την «πανωλεθρία» του Σοσιαλιστικού Κόμματος στις δημοτικές εκλογές.

Ανακοινώνοντας την πρόθεσή του να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του μετά τα απογοητευτικά για το Σοσιαλιστικό Κόμμα αποτελέσμαστα των δημοτικών εκλογών στη Γαλλία, ο Φρανσουά Ολάντ είχε διευκρινίσει ότι πρόθεσή του ήταν «να ενισχύσει την οικονομία, να δώσει εγγυήσεις για κοινωνική δικαιοσύνη και να επιδιώξει την επανένωση των Γάλλων μετά την ψηφοφορία».

Ως πρώτο βήμα ο Γάλλος πρόεδρος διόρισε χθες τον Μανουέλ Βαλς στην πρωθυπουργία, ωστόσο βρέθηκε αμέσως  αντιμέτωπος με την απόφαση του κόμματος «Ευρώπη Οικολογία- Οι Πράσινοι» να μην συμμετάσχει στην κυβέρνηση και με τη δυσαρέσκεια των «κοντινών» του ανθρώπων, οι οποίοι δεν ενέκριναν την απόφασή του να επιλέξει για την πρωθυπουργία έναν άνθρωπο που ανήκει στη δεξιά πτέρυγα του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Ο Μανουέλ Βαλς προσπάθησε να προσεγγίσει τους Οικολόγους και να τους πείσει να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του, προσφέροντάς τους ένα μεγάλο υπουργείο Οικολογίας, Ενέργειας και Μεταφορών. Παράλληλα τους έδωσε εγγυήσεις για την ενεργειακή μετάβαση και υποσχέθηκε σύστημα διακυβέρνησης στο πλαίσιο του οποίου θα λαμβάνουν μέρος στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, χωρίς αποτέλεσμα.

Το κρίσιμο υπουργείο Οικολογίας, Βιώσιμης Ανάπτυξης και Ενέργειας ανέλαβε τελικά η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, πρώην σύντροφος και μητέρα των τεσσάρων παιδιών του Φρανσούα Ολάντ, η οποία επανέρχεται από τη θέση αυτή στο πολιτικό προσκήνιο. Γνωστή και ως «ελεύθερο ηλεκτρόνιο» του Σοσιαλιστικού Κόμματος, η πρώην υποψήφια των Σοσιαλιστών στις προεδρικές εκλογές του 2007 ξαναβρίσκεται σε ένα υπουργείο στο οποίο είχε υπηρετήσει το 1992.

Στα του ανασχηματισμού, η νέα «μικρότερη κυβέρνηση μάχης» του Μανουέλ Βαλς περιλαμβάνει 16 υπουργούς, αντί των 38 της κυβέρνησης του Ζαν-Μαρκ Ερό. Το σχήμα θα συμπληρωθεί την ερχόμενη εβδομάδα με τον διορισμό σειράς υφυπουργών.

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας Λοράν Φαμπιούς και Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν διατηρούν τους θώκους τους στην νέα γαλλική κυβέρνηση, με τη διαφορά ότι ο Λοράν Φαμπιούς είναι πλέον υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων και Διεθνούς Ανάπτυξης, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας της γαλλικής προεδρίας, χωρίς να έχει ακόμη διευκρινισθεί τι ακριβώς περιλαμβάνουν οι διευρυμένες αρμοδιότητές του.

Ο Αρνό Μοντεμπούρ διορίσθηκε υπουργός Οικονομίας, Παραγωγικής Ανάκαμψης και Ψηφιακού Σχεδιασμού στη θέση του Πιερ Μοσκοβισί , που εγκαταλείπει την κυβέρνηση, ενώ ο Μισέλ Σαπέν αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών. Ο προερχόμενος από την αριστερή πτέρυγα του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αρνό Μοντεμπούρ ήταν μέχρι σήμερα υπουργός Παραγωγικής Ανάκαμψης, με αρμοδιότητα της αντιμετώπιση της αποβιομηχάνισης της Γαλλίας. Ο Μισέλ Σαπέν ήταν υπουργός Απασχόλησης.

Το υπουργείο Εθνικής Παιδείας, Ανώτατης Εκπαίδευσης και Ερευνας αναλαμβάνει ο Μπενουά Αμόν, στο υπουργείο Δικαιοσύνης παραμένει η Κριστιάν Τομπιρά. Ακολουθούν οι Μαριζόλ Τουρέν στο υπουργείο Κοινωνικών υποθέσεων, ο Φρανσουά Ρεμπσαμέν στο υπουργείο Εργασίας, Απασχόλησης και Κοινωνικού Διαλόγου, η Νατζάτ Μπελκασέμ στο υπουργείο Δικαιωμάτων των Γυναικών, ο Μπερνάρ Καζνέβ στο υπουργείο Εσωτερικών, η Μαριλίζ Λεμπρανσού στο υπουργείο Αποκέντρωσης, Κρατικής Μεταρρύθμισης και Δημοσίου Τομέα, η Ορελί Φιλιπετί στο υπουργείο Πολιτισμού και Επικοινωνίας, ο Στεφάν Λε Φολ στο υπουργείο Γεωργίας, Αγροδιατροφικού Τομέα και Δασών και αναλαμβάνει τις αρμοδιότητες του εκπροσώπου της κυβέρνησης, η Σιλβιά Πινέλ υπουργός Στέγης και Εδαφικής Ισότητας και Ζορζ Πο-Λανζεβέν στο υπουργείο Υπεράκτιων Εδαφών.

Λίγο μετά την ανακοίνωση του ανασχηματισμού του Φρανσουά Ολάντ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έστειλε αυστηρό μήνυμα στη Γαλλία να τηρήσει τις υποχρεώσεις της όσον αφορά τη μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν προτίθεται να προβεί σε άλλες παραχωρήσεις. «Αναφέρομαι σε αυτό που ο Όλι Ρεν, το αρμόδιο μέλος της Επιτροπής, έχει ήδη πει: η Γαλλία γνωρίζει τις υποχρεώσεις της, γνωρίζει ότι έχει ήδη λάβει δύο παρατάσεις της προθεσμίας για να μειώσει το έλλειμμά της», διαμήνυσε ο Σόιμπλε, στο περιθώριο της συνόδου του Ecofin στην Αθήνα.

Διαβάστε ακόμη: 

«Άρωμα γυναίκας» στο Παρίσι

«Πανωλεθρία» για τον Ολάντ οι δημοτικές εκλογές

Γαλλία: Νέος πρωθυπουργός ο Μανουέλ Βαλς

Cherchez la femme…